Τετάρτη 15 Ιουλίου 2009

80χρονος επιζήσας των ναζιστικών στρατοπέδων εκπόνησε διδακτορική διατριβή για το Αουσβιτς και το Μπιρκενάου

Απο το ΒΗΜΑ

Ο 81 ετών Ελιέζερ Σγουάρτς, επιζήσας του ναζιστικού στρατοπέδου εξόντωσης του 'Αουσβιτς, έλαβε πρόσφατα το διδακτορικό του από το πανεπιστήμιο της Χάιφας στο βόρειο Ισραήλ, μετέδωσαν σήμερα τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Ο Σγουάρτς έφυγε από τη γενέτειρά του, την Ουγγαρία, το 1947 για να μεταναστεύσει στο Ισραήλ σε ηλικία 19 ετών. Πήρε το πτυχίο του στα 45 του χρόνια, ενώ σταδιοδρομούσε ως πολεοδόμος και διευθυντής μεγάλης ισραηλινής κατασκευαστικής εταιρίας.

Ύστερα από τις πιέσεις που δεχόταν από τα εγγόνια του, αποφάσισε μετά τη συνταξιοδότησή του στα 75 του χρόνια να κάνει διδακτορικό και παρουσίασε τη διατριβή του που είχε ως θέμα πώς προέκυψε η ιδέα για τη δημιουργία των ναζιστικών στρατοπέδων στο Άουσβιτς και στο Μπίρκεναου στην Πολωνία. Σύμφωνα με τη διατριβή του που είναι αυστηρά ακαδημαϊκή και βασίζεται σε σημαντικά τεκμηριωμένα στοιχεία, τα στρατόπεδα αυτά κατασκευάστηκαν στο πλαίσιο ενός μη επιτυχούς βιομηχανικού σχεδίου των Ναζί με σκοπό την προσφορά εργασίας κρατουμένων σε καταναγκαστικά έργα.
Μελετώντας για τη διατριβή του, ο Σγουάρτς αντελήφθη πώς η κακοδιαχείριση στο βιομηχανικό συγκρότημα, που η γερμανική κατασκευαστική εταιρία "Ι. Γκε Φάρμπεν" έχτισε μόλις τρία χλμ. από το Αουσβιτς, απαιτούσε ένα δυναμικό από δεκάδες χιλιάδες σκλάβους εργάτες. Συνεπώς, σύμφωνα με τη διατριβή, το στρατόπεδο του Άουσβιτς έφθασε να "φιλοξενεί" όλο και περισσότερους εβραίους στις αρχές της δεκαετίας του 1940, δυόμισι χρόνια πριν γίνει κέντρο εξόντωσης τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου εβραίων.

Το ναζιστικό σχέδιο κατασκευής άρχισε το 1940 και υπερέβη κατά δύο χρόνια την προθεσμία αποπεράτωσής του, ενώ στην πραγματικότητα τελούσε υπό κατασκευή ακόμη όταν η περιοχή απελευθερώθηκε από τον Κόκκινο Στρατό. Εκτός από δεκάδες χιλιάδες "εξαναγκασμένους εργάτες", σχεδόν 30.000 σκλάβοι εργάτες πέθαναν εκεί σε εργατικά ατυχήματα και από άλλες αιτίες. Το σχέδιο είχε καθοριστικό ρόλο στη διεύρυνση της χωρητικότητας του ?ουσβιτς και τη μετατροπή του σε κεντρική δεξαμενή καταναγκαστικής εργασίας της ναζιστικής πολεμικής βιομηχανίας της Γερμανίας, όπως και σε κέντρο εξόντωσης των εβραίων.

Η εταιρία Φάρμπεν, προσθέτει ο Σγουάρτς, κατασκεύαζε επίσης το αέριο που χρησιμοποιήθηκε για να σκοτώσει τους εβραίους στο Άουσβιτς και το Μπίρκεναου, παρότι το εργοστάσιο κοντά στο στρατόπεδο εθεωρείτο ότι παρήγαγε ελαστικά και συνθετικά λάδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

cretan music - mantinades