Τετάρτη 24 Ιουνίου 2009

ΥΠΕΧΩΔΕ: Ανοίγει ο δρόμος για την καύση του RDF

της Μαριάννας Τζάννε

Το πράσινο φως για την καύση του RDF (υπολείμματα μηχανικής ανακύκλωσης απορριμμάτων) στις εγκαταστάσεις της ΑΓΕΤ στην Μυλάκι Ευβοίας έδωσε πρόσφατα το ΥΠΕΧΩΔΕ εγκρίνοντας τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της τσιμεντοβιομηχανίας.

Απομένει η έγκριση του υπουργού Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη για την υπογραφή της σχετικής ΚΥΑ, η οποία θα λύσει τα χέρια της ΑΓΕΤ που περιμένει την υλοποίηση του έργου εδώ και 1,5 χρόνο.

Παρά τις σφοδρές αντιδράσεις που συνάντησε το πρωτόγνωρο για την Ελλάδα εγχείρημα της διαχείρισης απορριμμάτων, το ΥΠΕΧΩΔΕ προσυπογράφει την καύση που όπως φαίνεται ξεσηκώνει για άλλη μια φορά τους κατοίκους της πόλης.

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα την ερχόμενη Δευτέρα 29 Ιουνίου προχωρεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Εργατικό Κέντρο Αλιβερίου, με κεντρικό σύνθημα «τα σκουπίδια βρίσκονται έξω από το σπίτι μας». Οι κινητοποιήσεις θα κορυφωθούν με αποκλεισμούς κεντρικών δρόμων της Νότιας Εύβοιας που παρουσιάζουν μεγάλη επιβατική κίνηση τους καλοκαιρινούς μήνες. Oι πολίτες αντιδρούν και επικαλούνται μελέτες επιστημόνων που κάνουν λόγο για έκκληση φουρανίων και διοξινών από την καύση απορριμάτων.

Η κυβέρνηση πάντως εμφανίζεται αποφασισμένη να δώσει λύσεις στο χρόνιο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων και να βρει διέξοδο για τους περίπου 70.000 τόνους RDF που παράγει ετησίως το εργοστάσιο μηχανικής ανακύκλωσης (ΕΜΑΚ) στα Άνω Λιόσια.

Μέχρι σήμερα οι ποσότητες αυτές καταλήγουν στη χωματερή, παρά το γεγονός ότι η ΑΓΕΤ έχει υπογράψει συμφωνία με τον ΕΣΔΚΝΑ από το 2007 για την αξιοποίηση του RDF.

Tο RDF είναι ένα στερεό τυποποιημένο καύσιμο που παράγουν τα απορρίμματα το οποίο μπορεί να αναμειχθεί ακόμα και με κάρβουνο και να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο υλικό.

Η τσιμεντοβιομηχανία βγαίνει πολλαπλώς κερδισμένη από την παραπάνω διαδικασία καθώς: περιορίζει την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα και επιδοτείται για αυτό με 15-20 ευρώ τον τόνο. Επιπλέον μειώνει το κόστος καυσίμου περίπου κατά 20% και αμοίβεται με 130 ευρώ για κάθε τόνο RDF που θα κάψει μέσα στους κλιβάνους της.

Αντίστοιχη μονάδα σχεδιάζεται και στην περιοχή της Θήβας από την εταιρεία Ηλέκτωρ, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει να λειτουργεί μέσα στην επόμενη διετία.

Πρώτο Θέμα

Σχόλιο ρεμπέτ καφέ

Εεε καλα αναμενόμενο ήταν ... και η κουτσή Μαρία το περίμενε αυτο ... σιγα ρε μάγκες ...

ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ !!!!!!!!!!!!!

ΑΜΟΙΒΗ : 120 ανα τόνο

ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ : 20 ανα τόνο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ : 20 %

και έτσι θα γίνει με όλες τις "πράσινες" ενεργειακές πηγες ... σιγα μην πληρώσουμε φτηνο ρεύμα ή φτηνο τσιμέντο ή ή ή .... αρχοντοχωριάτες και κουτοπόνηροι θα μείνουμε να βλέπουμε τις χλιδες τους στη σαλοτραπεζαρία με έπιπλα απο τους 120 ή στην καλύτερη απο το ΙΚΕΑ και τα λαμόγια που σέρνονται μέχρι να μπουν στα κόλπα, θα καρπώνονται το αίμα και τον ιδρώτα μας ...

Σέχταααα ... πούσαι σέχτααα ;;; Ασε τους καυμένους τους χωροφύλακες ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

cretan music - mantinades