Τρίτη 5 Μαΐου 2009

Ο Καραπιπέρης με το μπουζούκι του

Ευκαιρίας δοθείσης απο την προηγούμενη ανάρτηση και μένοντας ενεός απο την σύμπτωση ... να αναφέρω ότι ακριβώς σήμερα, έτυχε να πληροφορηθούμε κι εμεις εδω για την ύπαρξη φωτογραφίας του έως τώρα άγνωστου πιονέρου μπουζουξή Μανώλης Καραπιπέρη, που ηχογράφησε στην Αμερική 4 τραγούδια που είναι και τα πρώτα στην ιστορία της Ελληνικής μουσικής, αποκλειστικά με μπουζούκι, μετα τη "Χήρα" που ηχογραφήθηκε το 1917 στην Πρωσσία, στο στρατόπεδο του Γκέρλιτς και τις ηχογραφήσεις του Δεληγιώργη μέσα στη δεκαετία του 1920, που πιθανότατα είναι με λαούτο και όχι με μπουζούκι !! Η φωτογραφία υπάρχει απο σήμερα στο αρχείο του ρεμπετ-καφε αλλα επίσης λόγοι δεοντολογίας δεν μας επιτρέπουν τη δημοσίευση, που θα γίνει σύντομα απο το νόμιμο κάτοχο της !!
Είναι εντυπωσιακή γιατι δείχνει τον Καραπιπέρη να κρατάει το μπουζούκι του που είναι τρίχορδο και θυμίζει το μπουζούκι που κραταει ο Μάρκος στη θρυλική φωτογραφία της "Τετράδας", με στρογγυλή τρύπα, περίτεχνη ροζέτα, μασιφ κλειδιέρα με 8 κουρντιστήρια και φιγούρα σκέτη πιο κοντα στον καβαλλάρη παρα στην τρύπα !!

Να συμπληρώσουμε ότι η φωτογραφία αυτη μαζι με άλλη μία πιο εντυπωσιακή και άρθρο για τη ζωη του Καραπιπέρη θα δημοσιευθούν απο τον ερευνητή, στο τεύχος του Ιουνίου του περιοδικού "Λαϊκό Τραγούδι" !!
Λίγη υπομονή λοιπον ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

cretan music - mantinades