Τετάρτη 6 Μαΐου 2009

Ο μπουζουκτσής Μανώλης Καραπιπέρης


Αυτο λοιπον είναι ο Μανώλης Καραπιπέρης απο τη Σάμο ή όπως προσφωνείται στο "Τούτοι οι μπάτσοι πούρθαν τώρα" του 1929, "Μάνιος, Σαμιώτης μπουζουκτσής" !!!
Η φωτογραφία είναι απο κατάλογο της Victor* του Φεβρουαρίου 1929 και ανήκει στη συλλογή του Ολλανδού συλλέκτη Hugo Strotbaum. Δημοσιεύεται στο ένθετο της έκδοσης των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης με τα τραγούδια της Σάμου απο τις 78 στροφές.
Το ντοκουμέντο μας παραχώρησε ευγενώς ο συλλέκτης Σταύρος Κουρούσης.

Βλέπουμε κατ'αρχην ότι ο Καραπιπέρης ήτανε ένας καλοστεκούμενος 40άρης - 50ρης, αριστερόχειρας (εκτος αν έχει γίνει αντιστροφή της φωτο ...) και όχι ένας ηλιοκαμμένος, ηλικιωμένος, με φτωχικά ρούχα όπως τον φαντάζονταν ενδεχομένως πολλοι ...
Το μπουζούκι είναι τρίχορδο, παρόμοιο με αυτο του Μάρκου στη φωτογραφία της "Τετράδας του Πειραιά" αλλα και του Στράτου Παγιουμτζή στην πιο πάνω φωτο του μπλογκ !! Εχει φαρδειά ταστιέρα, μασιφ κλειδιέρα με 8 κουρντιστήρια, πάστα χωρις φιγούρα και περίτεχνη ροζέτα. Εχει ακόμα στρογγυλη τρύπα όπως τα μπουζούκια του Σταθόπουλου και η "πάστα" βρίσκεται πιο κοντα στον καβαλλάρη παρα στην τρύπα.

Αναμένεται και η δεύτερη φωτογραφία εν ευθέτω χρόνω ...

* έγινε διόρθωση

Get this widget | Track details | eSnips Social DNA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

cretan music - mantinades