Πέμπτη 7 Μαΐου 2009

Καρσιλαμάς ή καμηλιέρικο

Μόλις τώρα στην εκπομπή του Γιώργου Μελίκη που ήταν γυρισμένη στην Αγιάσο της Μυτιλήνης, ακούστηκε το οργανικό "Μπούτης" με την υποσημείωση "Καρσιλαμάς". Ο ρυθμος όμως που ακούστηκε το οργανικό ήταν αυτος που ξέρουμε οι περι το ρεμπέτικο τυρβάζωντες με την ονομασία "Καμηλιέρικο".
Οπως δηλαδή τα τραγούδια : "Γκαμηλιέρικο" του Μπάτη, "Πέντε μάγκες στον Περαία" του Μοντανάρη, "Η γυναίκα μου ζηλεύει" του Μάρκου, "Το μπουζούκι μόνο ξέρει" του Τσαουσάκη, "Ρολόϊ κομπολόϊ", "Με παρέσυρε το ρέμα", "Αμφιάλη" και άλλα πολλα όπως και το καταπληκτικό "Γιοβάν Τσαους" που ξεκινάει απο το 7 ...Αυτο λοιπον είναι ένα δείγμα ότι στην ουσία ρυθμος καμηλιέρικο ή γκαμηλιέρικο στην παράδοση δεν υπάρχει, προφανώς είναι ο αργος καρσιλαμάς ή αντικριστός (καρσι = απέναντι).
Πιθανότατα ο Μπάτης να έκανε την ονοματοδοσία σε ένα ρυθμο που ήδη υπήρχε και ο Κηρομύτης έκανε τη γνωστη αναφορά περι των καμηλιέρηδων που για να ξεμουδιάσουν στην έρημο χορεύουν αυτο τον γρήγορο όχι όμως πολυ γρήγορο αλλα "ξεμουδιαστικό" σκοπο !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

cretan music - mantinades