Σάββατο 9 Μαΐου 2009

Οι Γερμανοί ξανάρχονται σεμνα και ταπεινά ...

"Με υπογραφή Χρήστου Ζαχόπουλου και προσυπογραφή Γιώργου Βουλγαράκη «αποχαρακτηρίστηκε» οικοδομικό τετράγωνο 1.092 τετραγωνικών μέτρων δίπλα στο διατηρητέο της Σχολής Τυφλών, στη νέα παραλία της Θεσσαλονίκης.
Ηδη είναι σε εξέλιξη εργασίες για την ανέγερση οκταώροφης οικοδομής, η οποία σε ύψος και σε όγκο θα καλύψει το διατηρητέο.
Τον «αποχαρακτηρισμό» αποφάσισε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, στο οποίο προεδρεύει ο εκάστοτε γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού. Στην περίπτωσή μας ήταν ο Χρ. Ζαχόπουλος, με αριθμό πρακτικού 15, στις 16 Μαΐου του 2007. Τη γνωμοδότηση δέχτηκε ο υπουργός Πολιτισμού, η οποίος προχώρησε «στην έγκριση της αρχιτεκτονικής μελέτης ανέγερσης οκταώροφης οικοδομής με πιλοτή και τρεις υπόγειους ορόφους σε οικόπεδο φερόμενης ιδιοκτησίας Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας επί της οδού Μ. Αλεξάνδρου στη Θεσσαλονίκη, στο περιβάλλον του προστατευόμενου χώρου του διατηρητέου κτιρίου της Σχολής Τυφλών, διότι δεν έχει άμεση οπτική επαφή με αυτό και ουδεμία άμεση ή έμμεση βλάβη ασκεί επ' αυτού».
.................

Σε χρόνο ρεκόρ το οικόπεδο, μετά τον «αποχαρακτηρισμό», δόθηκε αντιπαροχή στην τεχνική εταιρεία «ΕΚΑΤΕΡ». Σε χρόνο-ρεκόρ, στις 5 Σεπτεμβρίου, μέσα στον εκλογικό πυρετό, εκδόθηκε η άδεια για την ανέγερση οικοδομής ύψους 30,10 μέτρων, με τρία υπόγεια, από τα οποία τα δύο για πάρκινγκ, συνολικού εμβαδού 1.818,96 τ.μ., πιλοτής 704,80 τ.μ., επτά ορόφων κατοικίας συνολικού εμβαδού 4.245,18 τ.μ. και γραφείων, στον 8ο όροφο, για τη στέγαση των υπηρεσιών του προξενείου της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη 686,84 τ.μ.
Οι κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι απευθύνθηκαν στη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού στις 10 Δεκεμβρίου και ζητούν ανάκλησή της πριν προχωρήσουν περισσότερο οι εργασίες ανέγερσης της οικοδομής. Οπως επισημαίνουν:
- Η νομαρχία Θεσσαλονίκης προχώρησε στην έκδοση άδειας δίχως περιορισμούς, όπως έπραξε με το κτίριο του ΤΕΕ στον ίδιο δρόμο, όταν περιέκοψε «δραστικά» το ύψος για την προστασία της αισθητικής της περιοχής.
- Αλλοιώθηκε ο χαρακτήρας παραχώρησης της έκτασης από το δημόσιο, που έλεγε ότι δίνεται για την ανέγερση προξενείου, γιατί εδώ έχουμε να κάνουμε μ' έναν όγκο μπετόν στον οποίο μόνον ένας όροφος, ο τελευταίος, προορίζεται για προξενείο.


περισσότερα εδω

Δεν υπάρχουν σχόλια:

cretan music - mantinades