Παρασκευή 20 Μαρτίου 2009

ΗΠΑ - Τουρκία συμμαχία !!

Δύο μήνες κυβερνάει ο Ομπάμα και η μιση εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ έχει να κάνει με τη γείτονα Τουρκία, χώρες της ευημερίας και της προόδου και οι δύο ... τα βρίσκουν είτε με κρίση ή χωρις !!!
Απο το Kolonaki.press


Ομπάμα καλεί Τουρκία...

Μπορεί η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών κα Ντόρα Μπακογιάννη να αναγορεύτηκε σε ισότιμο μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας Επιστημών, ωστόσο κατά την πρόσφατη επίσκεψη της στις ΗΠΑ και τη συνάντηση που είχε με την Αμερικανίδα ομόλογό της δεν κατάφερε να την πείσει ή γενικότερα … να πείσει ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα πρέπει να επισκεφτεί την Ελλάδα. Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κα Χίλαρι Κλίντον ανακοίνωσε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα θα επισκεφτεί μόνο την Τουρκία μετά τη Σύνοδο ΗΠΑ-ΕΕ στην Πράγα.
Το ερώτημα είναι ένα: Γιατί προβληματίζεται η Ελληνική κυβέρνηση;

Μπορεί η κυβέρνηση να προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις επισημαίνοντας ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος θα βρει χρόνο να συναντήσει τον Έλληνα πρωθυπουργό στο περιθώριο των Συνόδων Κορυφής ΝΑΤΟ και ΕΕ-ΗΠΑ, αλλά στην πραγματικότητα δεν έπραξε τίποτα όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα να πείσει την Ουάσιγκτον ότι μπορεί να την εμπιστευτεί. Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση δύσκολα ο Μπάρακ Ομπάμα … θα προλάβει να συναντήσει στην επέτειο της 25ης Μαρτίου τον Μπάρακ Ομπάμα.
Γιατί οι ΗΠΑ αναβαθμίζουν τις σχέσεις τους με την Άγκυρα, όμως, και υποβαθμίζουν τις σχέσεις με την Αθήνα;

Η ελληνική πλευρά, η Ντόρα και ο Καραμανλής

mpakogianni clinton


Δεν είναι βέβαιο αν η ιστορία θα χρεώσει κάποια επιτυχία στην Ελληνίδα υπουργό Εξωτερικών κα Ντόρα Μπακογιάννη. Οι «κακές γλώσσες» της πολιτικής και της διπλωματίας εδώ και πολύ καιρό ισχυρίζονται ότι η Ντόρα Μπακογιάννη προσπάθησε να αξιοποιήσει τη θέση της για προσωπικές δημόσιες σχέσεις, τις οποίες, όπως λένε, προσπάθησε να εξαργυρώσει προκειμένου να διευκολυνθεί η έλευσή της στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας.

Η αλλαγή πολιτικής ηγεσίας στις ΗΠΑ φέρνει επαναπροσδιορισμό των διεθνών σχέσεων της υπερδύναμης στην ανατολική Μεσόγειο. Ας μην βιάζονται βέβαια κάποιοι να χαρακτηρίσουν προνομιακή την αντιμετώπιση που έχει η Τουρκία εξαιτίας της επίσκεψης της Χίλαρι Κλίντον που προηγήθηκε μέσα στον Μάρτιο. Βέβαια η Χίλαρι Κλίντον συνάντησε την Ντόρα Μπακογιάννη, είχε τις επαφές της και στην Άγκυρα, συνέκρινε ποιοι έχουν ολοκληρωμένη διπλωματική ατζέντα και ποιοι προσέρχονται σε συναντήσεις με προχειρότητα, όπως η ελληνική διπλωματία που δεν έχει, όπως φαίνεται, ολοκληρωμένο πρόγραμμα σοβαρών πρωτοβουλιών.

Τελικά αποδεικνύεται ότι η επίσκεψη της Ντόρας Μπακογιάννη στην Ουάσιγκτον δεν είχε κανένα αποτέλεσμα και μάλιστα σε μία χρονική συγκυρία που οι τουρκικές προκλήσεις κλιμακώνονται σε όλα τα επίπεδα (παραβιάσεις στο Αιγαίο, άσκηση «Ηγεμών» κλπ).

Οι Αμερικανοί, όμως, είναι βέβαιο ότι έχουν επηρεαστεί από την κρίση του πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα, από τις αρνητικές επιδόσεις της κυβέρνησης και από την αβεβαιότητα που επικρατεί.

Πιθανότατα η αμερικανική πολιτική ηγεσία αναμένει να «αλλάξουν» τα πράγματα, ίσως να αλλάξει η σημερινή ελληνική κυβέρνηση απέναντι στην οποία οι Αμερικανοί είναι πολύ δύσπιστοι εξαιτίας της πολιτικής που άσκησε η κυβέρνηση Καραμανλή στο ζήτημα των ρωσικών αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου και της απόλυτα θετικής στάσης που τήρησε ο ίδιος απέναντι στον Ρωσικό παράγοντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

cretan music - mantinades