Πέμπτη 12 Μαρτίου 2009

Αφιέρωμα στον Ιορδάνη


Με επιτυχία έγινε χθες βράδυ το αφιέρωμα στο ρεμπέτη Ιορδάνη Τσομίδη, στο "Καφε Τέχνη" στη Νέα Χώρα, στα Χανιά. Ο μαθητής και φίλος του Ιορδάνη Λεωνίδας Λαϊνάκης στο μπουζούκι, μαζι με τους Νίκο Παπακαστρίσιο στην κιθάρα και Βασιλη Κλαπάκη στο ακκορντεόν, τραγούδησαν και έπαιξαν τραγούδια και οργανικά, που ο Ιορδάνης είχε στο ρεπερτόριο του και μάλιστα με τον τρόπο που αυτος έπαιζε και τραγουδούσε αφου ο Λεωνίδας ακολουθεί πιστά το μοναδικό αυτο ύφος του εκλιπόντα σπουδαίου μπουζουξή !!
Πολυς κόσμος γέμισε ασφυκτικά το "Καφε Τέχνη" του Αντώνη Θεοδωράκη, δίνοντας τα εύσημα στους νέους αυτους μουσικούς, που δραστηριοποιούνται απο μικροι στη λαϊκή και παραδοσιακή μουσική ! Για την ιστορία να αναφέρουμε μερικά απο τα τραγούδια που ακούστηκαν : Για το κέφι του Ζορμπα, Το παλιό μου μπουζουκάκι, Είναι ευτυχής ο άνθρωπος, Ποιος μπορει, Σαν και μένα παλληκάρι, Παίξε μπουζούκι μου γλυκα, Πολίτικο χασάπικο, Πλουσιόπαιδο, Μην είσαι ψεύτρα δίγνωμη, Οργανικό τσιφτετέλι και άλλα πολλα ενω για πρώτη ίσως φορα ακούσαμε να παίζεται απο κάποιον το τραγούδι με το οποίο μπήκε στη δισκογραφία ο Ιορδάνης το 1954 "Βάστα πονεμένο μου κορμι" του Γεράσιμου Κλουβάτου και τραγούδησε μαζι με την Καίτη Γκρέϋ.
Το φιλόξενο καφε του Αντώ φάνηκε τελικά μικρο για τον πολυ κόσμο που ήρθε ειδικά δε νεολαία και αυτο είναι ευχάριστο, ενω πάθαμε πλάκα απο τις τιμες όπου το ποτο είχε 5 ευρω και η μπύρα 3,5 !! Μας γύρισε κάπου 15 χρόνια πισω ... Να πούμε ακόμα ότι ο Αντώνης Θεοδωράκης και ο αδερφός του είναι παιδιά του εκλιπόντα πολυ γνωστου λαουτιέρη Μανώλη Θεοδωράκη, που διέγραψε μεγάλη ιστορία στα μουσικά πράγματα της κρητικής μουσικής στο Νομο Χανίων, παίζοντας με το Μαύρο και πολλους ακόμα βιολάτορες ενω η αδελφή του πατέρα τους σήμερα 84 χρόνων, είναι η ποιήτρια Βικτωρία Θεοδώρου !!

Όπως και πέρσυ λοιπον έτσι και φέτος στον ίδιο χώρο θυμηθήκαμε τον Ιορδάνη, που πιστεύουμε απο κει πάνω θα είχε σίγουρα στήσει αυτι ... Ακόμα μάθαμε ότι και οι φίλοι του στην Αθήνα ετοιμάζουν μία βραδυά για την οποία θα μιλήσουμε και πάλι.

Αργότερα θα ανεβουν φωτο και βίντεο απο τη χθεσινή βραδυά ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

cretan music - mantinades