Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2008

Υποστηριξη στο "στιχουργό" Μάτσα !!

Ο γνωστος ρεμπετολόγος ερευνητής, συγγραφέας, παραγωγός και παρουσιαστής εκπομπών, συλλέκτης και πολιτικός μηχανικός Παναγιώτης Κουνάδης, μετα απο πολυετή ασχολία στα θέματα που αφορούν το ρεμπέτικο, την έκδοση αρκετών βιβλίων, τη δημοσίευση πάμπολλων άρθρων, την παραγωγή εκπομπών, την ευθύνη της έκδοσης σειρας δίσκων (cd) που κυκλοφόρησαν μέσα στη δεκαετία του 1990 σε ένα διάστημα 7 χρόνων και την οργάνωση συναυλιών του Γιώργου Νταλάρα τελευταία με ρεμπέτικο αντικείμενο, τα τελευταία 3 χρόνια ασχολείται θερμα με την υποστήριξη της άποψης ότι ο Μίνως Μάτσας που στο όνομα του έχουν περάσει 700 τραγούδια ελαφρά, λαϊκα, ρεμπέτικα, δημοτικά είναι στιχουργός και όντως δημιουργός τους !!
Τα πεπραγμένα των δημιουργών και μουσικών του λαϊκού τραγουδιού λίγο πολυ έχουν γίνει γνωστα απο διάφορες εκδόσεις και εκδοχές όχι μόνο του Κουνάδη και μας δινουν την εικόνα ότι στο θέμα της πνευματικής ιδιοκτησίας έχε γίνει μεγάλο πλιάτσικο !! Συνθέτες ανώνυμοι και στιχουργοί που δεν είχαν να φάνε, προπολεμικά, έδιναν για ένα πενηντάρι προπολεμικές δραχμές τις δημιουργίες τους σε συναδέλφους ή σε άτομα στην εκάστοτε εταιρεία. Πολλοι πέρασαν τα τραγούδια στο όνομα συγγενή τους ή πολλοι συγγενείς έδιναν σε επώνυμους τις δημιουργίες τους (αδερφή Σκαρβέλη, σύζυγος Γιοβαν Τσαους, συγγενείς Βαμβακάρη, ο αδερφός του Τσιτσάνη κλπ) Το θέμα είναι μεγάλο και έχει συζητηθεί την τελευταία 5ετία σε πολλα ιντερνετικά φόρουμ και αλλου (μπορούμε να δώσουμε δεσμούς)
Ο Μάτσας ίσως να υπήρξε στιχουργός. Μπορει και να'γραψε 5-10 τραγούδια αλλα με τίποτα δεν μπορούμε να τον θεωρήσουμε και καταχωρήσουμε σαν πολυγραφότατο δημιουργο για πολλους λόγους !!
1. Δεν έχουμε δει αναλογικά σε περιοδικά της εποχής τόσα πολλα τραγούδια με το όνομα του, όπως γινόταν με στιχουργούς της εποχής : Σαββίδη, Βαμβακάρη, Βασιλειάδη (Τσάντα), Μάνεση, Λελάκη, Βίρβο και άλλους.
2. Κανεις "συνάδελφος" του στιχουργός του τότε, δεν έχει αναφερθεί σε αυτον κατ'ελάχιστον ! Λογικά θα έπρεπε να αναφέρει κάποιος ένα τόσο παραγωγικό στιχουργό !!
3. Ποτέ μέχρι τη δεκαετία του 2000-10 δεν είχε τεθεί θέμα στιχουργού Μάτσα, όλοι γνωρίζαμε λιγο έως πολυ ότι πολλα τραγούδια που είναι στο όνομα Μάτσα-Περιστέρη, είναι αγορασμένα !
4. Ο Καπλάνης παραδέχτηκε ότι ο Νίκος Μαμαγκάκης ο μετέπειτα συνθέτης, του είχε πουλήσει 4-5 τραγούδια που μπήκαν στο όνομα του γύρω στο 1952-55. Αντίθετα, πιο πριν το 1948, ο Περιστέρης έβαλε στο όνομα του το "Μινόρε της αυγης" που όλοι ξέρουμε σήμερα ότι η μουσική του τουλάχιστον ήταν του Καπλάνη !
5. Πολλα τραγούδια του Τσιτσάνη έχουν στίχους και μουσική άλλων, όπως Τσάντα, Χρήστου Τσιτσάνη, Μπακάλη, Χοντρονάκου κ.α.
6. Πολλα τραγούδια στο όνομα του Καζαντζίδη είναι δημιουργίες άλλων, όπως Παπαγιανοπούλου, Καραπατάκη κ.α.
7. Πρόσφατα μάθαμε απο παλιά συνέντευξη του Χοντρο-Νάκου ότι το "Νύχτωσε χωρις φεγγάρι" ήταν του Χρήστου Μίγγου άγνωστου μπουζουξή απο τη Θεσσαλονίκη
8. Η μεγάλη τραγουδίστρα Ειρήνη Κονιτοπούλου-Λεγάκη που ζει στη Νάξο κάπου 80 χρονών σήμερα, ο Θεος να της δίνει χρόνια, ποτε δε συγχώρεσε τον αδερφό της Γιώργο μεγάλο βιολίστα των Κυκλάδων, γιατι πέρασε στο όνομα του τα πιο πολλα νησιώτικα και εισέπραττε μεγάλα ποσα !! (δείτε άρθρο του Γ.Ε.Παπαδάκη σε παλιό Δίφωνο)
9. Ακόμα και ο Νίκος Ξυλούρης είχε περάσει στο όνομα του ριζίτικα και παλιά συρτα αγνώστων ή επώνυμων συνθετών. (απο το ίδιο άρθρο)
10. Τέλος,
δεν έχουμε δει ποτε ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟ απο στίχους του Μίνου Μάτσα, όπως έχουμε δει απο χειρόγραφα των Παπαϊωάννου, Τσιτσάνη, Βαμβακάρη, Τσάντα, Μάνεση, Λελάκη κ.α. Αλλοίμονο σε ένα γραφιά όπως ο Μάτσας να μην είχε δοθει η δυνατότητα να φυλάξει με το ΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ τα ενδεχομένως πάμπολλα γραπτα του ΠΡΟΠΟΛΕΜΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΠΟΛΕΜΙΚΑ !!
Μπορει σαν ιδιοκτήτης της
Odeon, Parlophon να ήταν άψογος αλλα όχι και να μείνει στην ιστορία σαν στιχουργός 700 λαϊκών και ελαφρών τραγουδιών !! Ούτε ο Βίρβος δεν έγραψε τόσα !!!
Σήμερα στην εκπομπή "Εχει γούστο" ο Π.Κουνάδης λανσάρησε μία μέτρια κομπανία με κάποιους καλους μουσικούς και κάποιους μετριότατους τραγουδιστές, άνευρους, απροβάριστους και πρόχειρους !! Σκοπος του να διαφημίσει την εμφάνιση τους σε μαγαζί της Αθήνας με τραγούδια του Μάτσα. Κρίμα που τόσος κόπος και ντόρος γίνεται για μιά
μπαγαποντιά που πάει να γίνει στο ρεμπέτικο !!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

cretan music - mantinades