Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2008

"Ονείρου Ελλάς", του Κώστα Φέρρη

Κάθε Κυριακή προβάλλεται η παραγωγή του Κώστα Φέρρη,"Ονείρου Ελλα" στην ΕΤ 3. Δεν γνωρίζω πότε ακριβώς ξεκίνησε αλλα είδα λίγο απο την εκπομπή της περασμένης βδομάδας και τη σημερινή κι αυτη όχι όλη δυστυχώς ! Σημειωτέον ότι την περασμένη βδομάδα προβλήθηκε γύρω στις 12.30 τη νύχτα ενω σήμερα (χθες) 11.00-12.00 !! Απο την πρώτη εικόνα που έχω είναι ότι ακούγονται ωραία κείμενα και επίσης ο ίδιος ο Φέρρης αναπτύσσει την ιστορία με τους μάγκες όπως την έχει ο ίδιος ερευνήσει παίρνοντας στοιχεία απο όλους του μέχρι τώρα ερευνητές του ρεμπέτικου όπως Πετρόπουλο, Κουνάδη αλλα και ιστορικά στοιχεία και προσπαθεί να συνδέσει γεγονότα και εποχες ώστε να φτάσει στο ρεμπέτικο. Μουσικά η μπάντα που παίζει ενδιάμεσα είναι με μπουζούκια ηλεκτρικά, κιθάρα, μπαγλαμά, βιολί, τζουρά, κοντρα μπάσσο και κρουστα με αρκετά ικανοποιητικό ήχο. Οι τραγουδιστές είναι σε ένα καλο επίπεδο αλλα θα μπορούσαν να είναι και καλύτεροι.

Μάνος Κουτσαγγελίδης - ένας απο τους κορυφαίους Ελληνες μουσικούς, εδω σε ρόλο τραγουδιστή

Σκηνοθετικά δεν πρόκειται για κάποια υπερπαραγωγή, τα πλάνα είναι εσωτερικά, η σκηνοθετική άποψη του Φέρρη δεν μας εκπλήσσει ούτε έχει να προσθέσει κάτι σε αυτα που έχουμε συνηθίσει έως τώρα. Σε σχέση με τους σκηνοθέτες υπάλληλους διεκπεραιωτές των καναλιών ασφαλώς και διαφέρει προς το καλύτερο αλλα δεν βλέπουμε κάτι το εξαιρετικά διαφορετικό !

 Η ένσταση μας τώρα έγκειται στη μουσική παρουσίαση των τραγουδιών που ενω απευθύνονται σε ένα κοινο που είτε επιθυμεί να προσεγγίσει το θέμα είτε είναι φαν απο χρόνια και υποψιασμένοι, θα περιμέναμε να είναι δοσμένα με τα όργανα και τις ενορχηστρώσεις των αρχικών εκτελέσεων ή να πλησιάζουν σε αυτες !! Η ορχήστρα απλα διεκπεραιώνει το πρόγραμμα κάποιου αόρατου dj που θέλει να χωρέσει τα "σουξε" κάθε εποχής (Τι σε μέλλει εσένανε) σύν κάποια δυνατά τραγούδια που ξέρουμε εμεις οι "ψαγμένοι" (Παραπονιούνται οι μάγκες μας, Πολίτικο ζεϊμπέκικο). 
Έχει κι αυτο το κόλλημα με τα καπέλλα ενω ποτε δεν έχουμε δει μουσικό του ρεμπέτικου να παίζει με καπέλλο εννοώντας σε φωτογραφίες ή ακόμα και σε κινηματογραφικές ταινίες ... βλέπε "Σωφεράκι" 1954 (Χιώτης, Τατασόπουλος, Σπαγγαδώρος) κ.α. 
Ο Κώστας Φέρρης έχει πάρει φόρα βέβαια τώρα και κάποια χρόνια με τα project του και τις εκδόσεις του, παράλληλα με την πρόοδο των ερευνών του, μιά το ρεμπέτικο αποτελεί πια το μόνιμο αντικείμενο της θεματολογίας του σαν σκηνοθέτη και παραγωγού και παράλληλα η μάγκα, ο Μεντρεσές και τα μουρμούρικα μονοπωλούν την κοσμοθεωρία του για τη γένεση της θρυλικής έννοιας "ρεμπέτικο !! Εννοια που τελικα επανακαθιέρωσε μεταξύ του πνευματικού κόσμου το 1968 αρχικά και ευρύτερα αργότερα ο Πετρόπουλος, για να φέρει στην επιφάνεια ενα σωρο παρεξηγήσεις γύρω απο το λαϊκό τραγούδι των πόλεων των Ελλήνων τους δύο τελευταίους αιώνες.

2 σχόλια:

Divaynne είπε...

αααααχ κύριε Κουτσαγγελίδη!χαίρομαι όταν τον βλέπω πάντα.και σήμερα είχε στην ετ3 μια επαναληψη και ήταν με το "καπελάκι" υπέροχος όπως πάντα ο...πρώην καθηγητής φωνητικής μου.Αυτός που μας έμαθε να βγάζουμε τη φωνή μου έχουμε όλη και οχι αυτή που ξέρουμε οτι έχουμε..Χαιρετισματα δάσκαλε αν και σε εχω χάσει..σνιφ

Ανώνυμος είπε...

Ο Μάνος Κουτσαγγελίδης δεν είναι μόνο ένας εξαιρετικός τραγουδιστής αλλά και απίστευτος κανονακίστας.Καθιέρωσε το κανονάκι σε όλο τον ελλαδικό χώρο ακόμα και εκεί που δεν το είχαν ξανακούσει.Κάνει μεγάλο αγώνα για το σωστό γνήσιο ελληνικό τραγούδι και τη μουσική εδώ και περίπου 20 χρόνια . Τον θυμάμαι πιτσιρικάκι ακόμα που έκανε έρευνες στα χωριά και μας έκανε από τότε εντύπωση το πόσο πολλές γνώσεις είχε σε πολλά θέματα.Βοηθάει βέβαια και η καταγωγή της οικογενείας του από την Κωνσταντινούπολη.Έχω την εντύπωση ότι διδάσκει τραγούδι στο ΤΕΙ της Άρτας.
Μάνο προχώρα και συγκίνησε μας περισσότερο.Έχεις πολλά να δώσεις στην Έλλάδα και ειδικά σε μας τους πρόσφυγες.Μας έκανες να θυμηθούμε τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας μέσα από τη σπάνια ερμηνεία σου στο τραγούδι και το κανονάκι σου.Πάντα ψηλά παλλικάρι μου!

cretan music - mantinades