Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2008

Μια βραδυά με το Μανώλη Δημητριανάκη

Του Γ.Βαβουλέ

Ο Μάνος ή Μανώλης ή Μανώλαρος Δημητριανάκης δε χρειάζεται νομίζω συστάσεις ! Χρόνια με το Δημήτρη και το Γιώργο Κοντογιάννη, την πρώτη ευρέως γνωστη Ρεμπέτικη Κομπανία απο το 1975, έγραψε την πορεία του με το τρίχορδο μπουζούκι του, διέγραψε και άλλη μιά παράλληλη πορεία σα δικηγόρος και πάντα παραμένει ένας απλος και θυμόσοφος, χωρατατζής Κρητικός, αυθόρμητος, αυθεντικός, μάγκας, λεβεδιά, ενίοτε αθυρόστομος, έτοιμος να πει ένα γνωμικό κατάλληλο για κάθε περίσταση και να θυμηθεί μια ιστορία που θα κάνει το συνομιλητή του ή την παρέα να κρεμάει το στόμα και να τον ακούει ! Μαθήτευσε το μπουζούκι κοντα στο γενάρχη του ρεμπέτικου και του μάγκικου τραγουδιού το Μάρκο Βαμβακάρη απο τα 1963, όταν φοιτητής πήγε δειλα δειλα σπίτι του στην Κοκκινιά με το Νέαρχο Γεωργιάδη !
Οι πεννιές του Μάρκου ακούγονται αυτούσιες και σήμερα μέσα απο το παίξιμο του γιού του Στέλιου και του Μανώλη ! Αρπάει γερα το μπουζούκι και το κάνει να λαλει και να στενάζει με τους παλιούς πειραιώτικους δρόμους και τα αναλλοίωτα απ'το χρόνο τραγούδια : Τα δύο σου χέρια πήρανε, Καραντουζένι κ.α.

Χθες ο Μανώλης ήτανε καλεσμένος στο γάμο του ξαδέρφου του Μιχάλη στο Ρέθυμνο. Γιατρός στο ΠΑ.Γ.Ν.Ηρακλείου και γιατρίνα η Χριστίνα η πανέμορφη νύφη απο το Ρέθεμνος. Νωρις είδαμε σε οθόνη το στόρυ του ζευγαριου ! Το γρατζούναγε και ο αδερφός του γαμπρού το μπουζούκι όπως και πολλοι Μυρτιανοί αφου έχω να το λέω πως το Μύρτος είναι καλλιτεχνικό χωριό !! Αλλος παίζει μπουζούκι, άλλος γράφει στίχους, άλλος βιολι, λαούτο, μαντολίνο, κιθάρα, άλλος φημισμένος καθηγητής μουσικής κλπ
Ο Μανώλης αν και ξενύχτης απο το "Ταξίμι" και αύπνος δυο μέρες είναι σε μεγάλα κέφια !! Μαζι η γυναίκα και η κόρη του κι αυτες σε μεγάλα κέφια όπως και όλη η μεγάλη παρέα του γαμπρού, οι συγγενείς που ήρθαν απο τόσο μακρυά απο την Ιεράπετρα οι κουμπάροι και οι συνδαιτημόνες όλοι !! Ο dj ανάλαβε τα προκαταρκτικά, τα κρητικά και κάποια στεριανά ώσπου να πρέπει να ανέβει ο Μανώλης με την παρέα του. Λίγο αλλοπρόσαλο το σμίξιμο ντι τζέϊ με ρεμπέτικα αλλα τι να κάνουμε, η εποχή γαρ ... Ο Μανώλης νωρίτερα έχει "ανακρίνει" τη Φωτεινή, την τραγουδίστρια που έφερα απο τα Χανιά, Μυτηλινιά που μεγάλωσε Αθήνα, σπούδασε και μένει Ρεθυμνο ενω τωρα ξεκινάει να τραγουδάει σε μαγαζί στα Χανιά. Ο Σπύρος ο μπουζουξής, Μυρτιανός κι αυτος, παλιόφιλος, με τη γυναίκα του Χαρα, σαν πιτσουνάκια κάθονται στο τραπέζι των καλεσμένων και περιμένει να παίξουμε μαζι.
Νάσου κι ο Πάνος, δεν επρόλαβε να γυρίσει απο Αγγλία και έπιασε τα ρακοκάζανα αφου ήρθε απο ένα ρακιδιό στο Μυλοπόταμο και φέρνει και το δωράκι του, την καινούρια κασετινα τουΤσιτσάνη μιάς κι είχαμε να βρεθούμε πάνω απο χρόνο !! Τα λεμε με την ηχολήπτισα και τη Φωτεινή την τραγουδίστρια ώσπου να βγούμε ... Πέρασε καλα λέει στην Αθήνα ένα 10ήμερο αφου είδε και άκουσε το Βλάχο, το Νιάρχο, τον Τατασόπουλο, πήγε στου Βαρλα κλπ κλπ
Ο μερακλής πατέρας του γαμπρού έχει ετοιμάσει σε ειδικά μπουκαλάκια ρακή για τον καθένα, με μια όμορφη ετικέτα και 2 δικες του μαντινάδες για την περίσταση. Αλλώστε λένε ότι παλιά στα Ιεραπετρίτικα γλέντια "απαγορευότανε" να πει κάποιος παλιά μαντινάδα, τον διώχνανε απ'το γλέντι. Ολες οι μαντινάδες έπρεπε να είναι της στιγμης !
Εχουμε βγει στο πάλκο του "Αστρου" κατα τις 1.00. Οι συχωριανοί του Μανώλη περιμένουν πως και πως το φίλο, το χωριανό, τον κολλητό, το συγγενή τους να παίξει γι'αυτους !! Πλακα πλακα δεν το βρισκεις συχνα αυτο ... πόσοι ειναι αυτοι που υποστηρίζονται απο τους δικους τους ;; Δείγμα πολιτισμού, ομορφιάς και ανθρωπιάς αν συγκρίνω με άλλες καταστάσεις ...

Ο γαμπρος, η νύφη οι φίλοι του γαμπρού, οι φιλες της νύφης, οι συγγενείς και φίλοι ανεξαρτήτως ηλικίας βγαίνουν στο πάλκο με τις πρώτες πεννιές !! Σέρβικα, ζεϊμπέκικα, τσιφτετέλια, επιθυμίες και άλλα και ο Μανώλης κουμαντάρει σα άλλος διοικητής λόχου τα τεκταινόμενα στη μεγάλη πίστα !! Εναν έναν αναφωνεί τους δικους του για να πάρουν τις βόλτες τους !! Κοπέλλες κεφάτες έρχονται και του ζητάνε τραγούδια συνήθως τσαχπινογαργαλιάρικα ... Σαμπάνιες στην πίστα χορευει ο γαμπρος, μετα ο κουμπάρος, η νύφη όμορφα ένα ζεϊμπέκικο, φίλοι στη σειρα τους, χαμος !! "Δεν μπορω όλος" (Γεραπετρίτικη έκφραση) μας λέει ο Μανώλης θέλοντας να ομολογήσει την κούραση και την αυπνία του ! Ο Σπύρος τον ξεκουράζει λίγη ώρα ώσπου να κατεβεί και να χαβαλεδιάσει με τους δικους του. Ξανανεβαίνει όμως σύντομα αφου του ζητάνε διαρκώς τραγούδια. "Ωωχ" αναφωνεί πολλες φορες στο μικρόφωνο στα κενα μεταξύ των τραγουδιών, με νόημα και πονηρό χαμόγελο, όταν περάσει κάποια ώρα ... Είναι αξιοζήλευτος ο τρόπος και ο βαθμος που επικοινωνεί ο Μανώλης με το κοινο που τον ακούει. Σαν να είσαι δίπλα του στην ταβέρνα καθόλου ύφος, καθόλου απόσταση και ανεπιτήδευτα εντελώς !
Βαρβάτες πεννιές φέυγουν απο τα χέρια του Μανώλη και το τρίχορδο κατασκευής Κακέψου απο το Κερατσίνι. Τ
ώρα αρχίζουν τα καλα ! "Ενας μάγκας στο Βοτανικό" χορεύει επιθυμία κάποιος, το "Στοιχειωμένο σπίτι" του Λαύκα ο Χαμηλός, τον "Απόκληρο" ο Βλάσης, μιά όμορφη ζειμπεκιά η γυναίκα του Μανώλη και μετα συρτοτσιφτετέλι "Δεν ξανακάνω φυλακή" με όλα τα παλιά στιχάκια που λίγοι ξέρουν. Του λέω αυτο είναι το "Καταστράφηκα" του Ροβερτάκη απο το '56-'57 και μου λέει "Οχι αυτο είναι παλιό, ο Ροβερτάκης του έβαλε την εισαγωγή, έτσι το παίζανε οι παλιοί ..." και μου ανάφερε ποιον, αλλα με 3 ουίσκυ και 1 κιλο κρασί που να θυμάμαι ... νομίζω τον Παπαϊωάννου μου είπε.
Με το Σπύρο λέμε το "Φυσάει ο μπάτης", "Δεν την πρόσεχα τα βραδυα" και άλλα σέρβικα. Κάποια στιγμη η Φωτεινή λέει τους "Ψαράδες" και μια ξεπαπούτσωτη χαρίεσσα με την κολλητή της αποσπάνε και το τελευταίο αντρικό βλέμμα χορεύοντας ζευγαρωτά ένα όμορφο σεμνο όσο και ερωτικό τσιφτετέλι !! Η Φωτεινή με τη σειρα της μερακλώνει και ζητα να χορέψει το "Απτάλικο" αφου το χορεύουνε όπως λέει στην πατρίδα της τη Μυτιλήνη. Ο Μανώλαρος το παίζει απο ντο πανέμορφα. Το μπουζούκι κελαηδάει ! Η πίστα επ'ουδενί να αδειάσει και η ώρα κοντεύει 4. Κάποιος ζητάει τις "Βεργούλες". Τις παίζει αλα Μπιθικώτση τελειώνει ο χορευτής, παλαμάκια ο κόσμος και μετα ο αθεόφοβος συνεχίζει με την παλιά εκτέλεση του Μάρκου όλη ! Ζητάει απο το Χαμηλό το Γιώργη να ανεβεί να παίξει μερικές πεννιές. Ωραίος ο Γιώργης έπαιξε 3-4 τραγούδια. Ο Μανώλης ξανανεβαίνει. Λέει "θα παίξουμε μερικά προτελευταία και μετα να πάμε να θέσουμε (κοιμηθούμε)" ! Παρ'όλο που η κούραση τον έχει καταβάλει ξεκινάει να παίζει μερικά κρητικά συρτα του Σκορδαλού και η πίστα γεμίζει. Φαντάζομαι ότι και μία ώρα θα μπορούσαν να χορευουν σε αυτο το σκοπο !! Τέλος παίζει μερικά ακόμα ζειμπέκικα όπου οι σαμπάνιες ξαναβγαίνουν και τελειώνουμε περασμένες 4 το πρωι αφου δεν "κουτελώνονται" (αντιμετωπίζονται) πια!! Στο τέλος αναλύσεις επι του μπουζουκιού και οργανοποιών ως συνήθως. Λεπτη ταστιέρα, σκαστος ήχος το μπουζούκι του Κακέψου και μόνο που το παίζει ο Μανώλης σημαίνει πολλα ! Του λέω για κάποιον κατασκευαστή στην Κοζάνη, Γαζέτα ή κάπως έτσι που είδα μπουζούκι του προχθες και μου λέει ότι τον έχει ακουστά ... Τονε ρωτάω ότι προλάβω απο θέματα που με απασχολούνε για να ξεκλέψω μια έγκυρη απάντηση του. Αν ξέρει που ακριβώς είναι η μάντρα του Σαραντόπουλου αφου έχω πληροφορία απο φίλο Κερατσινιώτη, μου λέει οτι δεν είναι σίγουρος ... ξέρει όμως του Κυρατζάκη που έπαιξε ο Μάρκος και του λέω ξέρω κι εγω, ακόμα υπάρχει ένα μαγαζί εκει .. και τι μου λέει ; "Ο Κυρατζάκης έχει βαφτίσει το νονο του γιού μου". Κόκκαλο εγω !! Ατελείωτος ο Μανώλης ...
Ο Σπύρος περιμένει να φύγουνε για το ξενοδοχείο, οσότου να πάρω το δώρο, την τσικουδιά απο τον πατέρα του γαμπρού, ο Γιώργης ο Τζαγκαράκης ο ιδιοκτήτης του "Αστρου" κάτι έχει πει συνωμοτικά με το Μανώλη δεν κατάλαβα, για καμμιά εμφάνιση θα συζητήσανε ... του λέω για μιά εκπομπή που πρέπει να κάνουμε σε Χανιώτικο κανάλι και είναι μέσα ... ευχες, αποχαιρετισμοί και να ζήσει το ζευγάρι, πάντα σε χαρες να σμίγουμε !!
Είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο της λαϊκής μας μουσικής ο Μάνος, ο Μανώλης, ο Μανώλαρος και είναι εμπειρία μια βραδυά μαζι του !!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

cretan music - mantinades