Σάββατο 19 Απριλίου 2008

Αφιέρωμα στη Ρένα Στάμου, μπράβο Μπήλιω !!

Να που το λέγαμε κι έγινε !! Η ρεμπέτισα Ρένα Στάμου είχε την τιμητική της σε ένα αφιέρωμα που της έγινε στο "Εχει γούστο" της Μπήλιως Τσουκαλά σήμερα το μεσημέρι !! Δυστυχώς δεν μπόρεσα να το δω όλο -πιστεύω να δω την επανάληψη- και παρ'ολες τις "ατέλειες" και τις δικες μας ενστάσεις καλο είναι να γίνονται τέτοια αφιερώματα και μάλιστα επιτακτική ανάγκη ! Ενας πρόσθετος λόγος ακόμα απο την τιμη που τους γίνεται είναι να βλέπουν οι νέοι τραγουδιστές ποιους πρέπει να ευγνωμονούν και πως πέρναγαν τότε οι λαϊκοί τραγουδιστές αλλα και να βλέπουν το ήθος αυτων των εργατών του ρεμπέτικου και να παραδειγματίζονται !!
Πολλες στιγμές απο τη ζωη της ξεδίπλωσε η κυρία Στάμου όπως το χαστούκι που "έφαγε" απο τον Καλδάρα το 1946-47 όταν ήταν μαζι στο πάλκο, μικροί και οι δύο τότε, ο Καλδάρας μάλιστα φοιτητής της Γεωπονικής ακόμα (!!) και επίσης ήταν ζευγάρι, γι'αυτο και το χαστούκι αφου αυτη σαν τρελλοκόριστο που ήταν σκόρπαγε χαμόγελα εδω κι εκει ... Επίσης για μια ακόμα φορα είπε για την απίστευτη κακία της μητέρας της και του πατριού της και κάποια απο τα παθήματα της που έχει εκμηστηρευτεί και στον Π.Γεραμάνη. Ο Βαγγέλης Κορακάκης κάποια στιγμη προστέθηκε στην παρέα των τριών (μόνο) μουσικών.
Οι ενστάσεις μας : καλο θα ήταν να υπάρχει κάποιος σχετικός με το ρεμπέτικο στο πάνελ ώστε να μπορει να ρωτήσει τα σωστα πράγματα και να μπορεί να εκμαιεύσει κι άλλες πληροφορίες χρήσιμες. Τα όργανα θα μπορούσαν να είναι χωρις μαγνήτες, με φυσικό ήχο αφου μιλάμε για ρεμπέτικο. Η Ρένα Στάμου σ'αυτη την ηλικία καλο θα ήταν να μην κουράζεται πια να τραγουδάει, αλλα πιο πολυ να αφηγείται και να μας μεταφέρει σ'αυτες τις εποχές, π.χ. κάποτε στον Γεραμάνη είχε δώσει μια καταπληκτική περιγραφή για ένα καλοκαιρινό μαγαζί στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας !
Πάντως καλο είναι να έχουμε συχνα τέτοια αφιερώματα και όχι μόνο απο "στατικές" εκπομπές ή λάϊφ-στυλάτες έστω και εναλλακτικές όπως αυτη, αλλα θεματικές και έρευνας !!
Τα εύσημα να δώσουμε στην Μπήλιω Τσουκαλά -ευκαιρίας δοθείσης- για την πιο πετυχημένη φετεινή της σχετική εκπομπή, συλλεκτική θα την έλεγα, αυτη με την κόρη του Παναγιώτη Τούντα και τον σύζυγο της !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

cretan music - mantinades