Σάββατο 19 Απριλίου 2008

Η Μαίρη Λίντα στην ΕΤ-1

Μόλις τελείωσε η εκπομπή του Λευτέρη Παπαδόπουλου στην ΕΤ-1 που ήταν αφιερωμένη στη Μαίρη Λίντα ! Η Λίντα γεννήθηκε στον Πύργο το 1931 και το πατρικό της όνομα είναι Μαίρη Δημητροπούλου (τα στοιχεία είναι απο το Διον.Μανιάτη). Οπως είπε η ίδια, ο πατέρας της ήταν φούρναρης και όταν ήταν σε μικρη ηλικία ήρθαν οικογενειακώς στη Αθήνα. Απο μικρη της άρεσε ο χορος και το τραγούδι και σε ηλικία 8 χρόνων ο Ορέστης Λάσκος την πρωτοβγάζει στο θέατρο σαν παιδι θαύμα ! Ο Μητσάκης στη βιογραφία του τη θυμάται το 1947-48 να πουλάει γαρδένιες στο μαγαζί που έπαιζαν με το Χιώτη. Το ειδύλλιο με το Χιώτη, όπως είπε, είχε ξεκινήσει απο τότε αλλα ο Χιώτης ξαφνικά παντρεύτηκε τη Ζωη Νάχη και έκαναν και δυό παιδιά ! Η Λίντα έκανε ηχογραφήσεις με τον Τσιτσάνη (Φτωχο κορμί κουράστηκες, Για να σε κάνω άνθρωπο κ.α.) και είχε μια καρριέρα πετυχημένη στα μεγάλα πάλκα της Αθήνας. Πριν το Χιώτη ήταν στη χειμερινή "Κομπαρσίτα" και στη "Λουζιτάνια" με τον Τσιτσάνη ! Οταν έσμιξαν με το Χιώτη ήταν στην "Κομπαρσίτα" με τη Σαπουντζάκη, τον Ικαρο και άλλους. Είχε πάει στου Μάριου στην Ιωνος νωρις -πριν τα μαγαζιά τους, όλοι πέρναγαν απο κει κατα τις 8 η ώρα- και ήταν ο Χιώτης σ'ενα τραπέζι με τον Τατασόπουλο που μόλις έχει έρθει απο την Αμερική (πρέπει νάταν το 1955), παίζοντας το κομπολόϊ του. Οταν έφευγε της λέει : "Εε, που πας εσυ ;"
"Στην Κομπαρσίτα, δουλεύω"
"Εμεις θα σε πάμε" λέει ο Χιώτης !!
"Μα εσυ είσαι παντρεμένος με τη Ζωη Νάχη", του λέει ...
"Χώρισα", λέει αυτος !
Αφου έδειξε την έκπληξη της και τα συζήτησαν, πράγματι την πήγαν με το αυτοκίνητο και έκατσαν εκει, έφαγαν και έμειναν μέχρι που τέλειωσε το πρόγραμμα. Την άλλη μέρα ο Χιώτης πήγε στον πατέρα της και τη ζήτησε επίσημα ενω αυτη αισθάνθηκε άσχημα για τη φίλη της Ζωη Νάχη. Αξιοσημείωτο το ότι έμειναν καλες φίλες με τη Ζωη Νάχη και βρισκόταν τακτικά καθως και με τα παιδιά του Χιώτη !! Ακολούθησαν κάπου 10 χρυσα χρόνια που όλοι λίγο πολυ ξέρουμε. Περιέγραψε τη πρώτη συνάντηση με το Θεοδωράκη "τον καινούριο συνθέτη που είχε έρθει απο τη Γαλλία". Ο Χιώτης έβαλε, λέει, πολλα στοιχεία στις συνθέσεις του Μίκη, η εισαγωγή στη "Ροδιά" είναι δικια του ! Ειδική μνεία έγινε στο φεστιβάλ τραγουδιού όπου με την "Απαγωγή" του Μίκη, "έριξαν" απο την πρωτιά τον Χατζιδάκι !! Το 1964 έφυγαν στην Αμερική απ'όπου γύρισαν το 1967 χωρισμένοι πιά. Αυτη γύρισε μάλιστα την ημέρα που έγινε το πραξικόπημα. Δούλεψε στη "Νεράϊδα" για 2 χρόνια με τον Κατσαρό και τον Πουλόπουλο. Ξαναπαντρεύτηκε έκανε μία κόρη, χώρισε, ξαναπαντρεύτηκε και ξαναχώρισε !! Ακμαία και γελαστή, της φαίνονται τρελλά τα τεράστια μεροκάματα που παίρνουν οι φίρμες σήμερα ενω υποτιμητικά μίλησε για το φαινόμενο και ο Λ.Παπ.!!
Προσωπικά με "χάλασε" πολυ η Λίντα στις τηλεοπτικές διενέξεις με τον Καζαντζίδη πριν 8 χρόνια, όταν όλοι τα βάλαν με το μύθο, λές και χτυπάγαν κανέναν εχθρο τους ... Μία απο τις μεγαλύτερες φωνες του ελληνικού τραγουδιού αναμφισβήτητα, στην ίδια βαθμίδα, πιστεύω με τη Μαρινέλλα και ένα κλικ κάτω απο τη Τζένη Βάνου, αλλα με κλίση βέβαια στο ελαφρό παρα στο καθαρο λαϊκό που κι αυτο όμως έχει ένα τρόπο να ερμηνεύει ωραία και όχι μπελ καντο, ενω η χρονική συγκυρία των αρχων της δεκαετίας του 1960 την ευνόησε ώστε να ερμηνεύσει στην πιο ώριμη της ηλικία τα μεγάλα τραγούδια των Θεοδωράκη και Χατζηδάκη πραγματικά ανεπανάληπτα !!

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=ZUt5qWEiaPs

握壽司Stanley είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

cretan music - mantinades