Κυριακή 6 Απριλίου 2008

Καππαδόκες ξεριζωμένοι

Υπέροχη η σημερινή εκπομπή του Γιώργου Μελίκη στην ΕΤ3, για τους Καππαδόκες, που απόγονοι τους ζουν στη Νέα Καρβάλη στο Νομο Καβάλας και εκει διατηρούν τα έθιμα και την ιστορία του τόπου τους σε ένα απο τα αξιολογότερα μουσεία της Ευρώπης όπως ειπώθηκε !! Ο Μελίκης έχει ένα τρόπο άμεσο να παρουσιάζει τις εκπομπές του και να "σκαλίζει" βαθεια το υλικό που κραταν οι κατα τόπους Ελληνες !! Η μελέτη του είναι σε πολλα πεδία και όχι μόνο στο μουσικό απ'όπου βέβαια ξεκινά και αυτο χρωματίζει και δίνει νόημα στην έρευνα και καταγραφή γιατί ποτέ η μουσική και ο χορος δεν ήταν ξεκομμένα απο τη ζωη, το αντίθετο μάλιστα, η μουσική και τα τραγούδια περιγράφουν την καθημερινότητα που γίνεται ιστορία και μαζι με το χορο ολοκληρώνουν τη μετοχή του καθ'ενος ξεχωριστά στην κοινωνία που είναι όντως κοινωνία και όχι απρόσωπη μάζα !!
Η Ναζιανζός, η Καισάρεια, τα Φάρασα, η Σίλλη, η Καρβάλη είναι τοπωνύμια της περιοχής μια περιοχή περίπου σαν όλη τη σημερινή Ελλάδα που εκτείνεται απο τον Πόντο έως την Κιλικία και απο τη Λυκαονία έως τον Ευφράτη.
Πολλα απο τα τραγούδια που ακούστηκαν είναι στα τουρκικά. Η Τουρκοφωνία όπως ειπώθηκε απο τον Καπλάνη Ιωσηφίδη, επιβλήθηκε απο τους Τούρκους μετα το 1600 γιατι θέλαν να ανακόψουν την ευημερούντα αυτη περιοχή. Ετσι πολλα τραγούδια "μεταφράστηκαν" κι ενω μιλάνε για ιστορικά γεγονότα πριν απο αιώνες όπως π.χ. απο τον πόλεμο με τους Άραβες το 10ο αιώνα, είναι στα Τούρκικα ! Η Καραμανλίδικη γλώσσα έγινε προσπάθεια επίσης να καθιερωθεί, ανεπιτυχώς και ακούσαμε ότι τα Καραμανλίδικα είναι μία γλώσσα με ελληνικές λέξεις περίπου 25 %, Τουρκικές 20 % και οι υπόλοιπες Αραβικές και Περσικές ! Η ανταλλαγή των πληθυσμών έγινε το 1923 μετα απο σύμφωνο του Ατατούρκ με το Βενιζέλο και η εγκατάσταση τους στα ελώδη μέρη της Μακεδονίας ήταν δύσκολη και τραγική αφου πάρα πολλοι μαθημένοι σε άλλο κλίμα, πέθαναν απο ελονοσία.
Η "Στέγη πολιτισμού Νέας Καρβάλης" φιλοξενεί το μουσείο με βιβλία, φορεσιές, αντικείμενα και άλλα κειμήλια που συγκεντρώθηκαν απο δωρεές Καππαδοκών απ'ολα τα μέρη του κόσμου και μαζι με τις άλλες δραστηριότητες αποτελούν ζωντανή μαρτυρία του πολιτισμού τους. Επίσης στη Ν.Καρβάλη φυλάσσεται το σκήνωμα του Αγιου Γρηγορίου του Θεολόγου που έφεραν οι Καππαδόκες μετα απο "εντολή" του Αγίου στον παπά της περιοχής !!
Τραγούδια και χοροι που συγκράτησα : Κόνιαλι, Χορος σπαθιών, Ες Βασίλη (λατρευτικός !), Του κάστρου, Σεϊ τάτα και άλλοι. Σημειωτεόν ότι κανεις χορος δεν ήταν 9σημος δηλαδη ζεϊμπέκικος ή καρσιλαμάς αν και πριν τον 7ο π.Χ. αιώνα η χώρα κατοικήθηκε απο Φρύγες ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

cretan music - mantinades