Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2008

Τα λάχανα και οι παντόφλες ...

Πολυ κουβέντα γίνεται τελευταία, μεταξύ δόκιμων ρεμπετολόγων του γραφείου και του ίντερνετ, περι των δύο αυτων λέξεων που απηχούν στην έννοια "πορτοφόλι" κατα τον Πέτρο Πικρό στο σύγγραμα του, "Τουμπεκί", τμήμα του οποίου αναδημοσίευσε και ο Ηλίας Πετρόπουλος σε βιβλία του.
Η εξήγηση είναι απλη και είτε κάπου στα αχανή και σκόρπια γραπτα του Πετρόπουλου έχω διαβάσει την ερμηνεία της "παντόφλας" και του "λάχανου" είτε με την τριβη με την καθομιλουμένη και τον τρόπο σκέψης των λαϊκών ανθρώπων, βγαίνει πιστεύω ... Τα παλιά πορτοφόλια που έβαζαν τα ψιλα μοιάζαν όντως με (μισες) παντόφλες. Καθως ανοίγαν για να βγουν τα ψιλα θύμιζαν παντόφλα !! Τα πορτοφόλια αυτα ξανήρθαν για λίγο στη μόδα μετα το 2003 με το ευρω !!
Αντίθετα τα λάχανα είναι τα πορτοφόλια με τις πολλες θήκες για χαρτονομίσματα πιο πολυ, που εξελιγμένα έχουμε όλοι σχεδον σήμερα και θυμίζουν κι αυτα με τη σειρα τους λάχανα με τα πολλα τα φύλλα !! Πορτοφόλια λοιπον και τα δυό, αλλο το μεν κι άλλο το δε ...
Επίσης ο Πετρόπουλος στο βιβλίο του : "Το άγιο χασισάκι" δημοσιεύει το γλωσσάρι που απέκτησε το 1984 με τίτλο "Η γλώσσα των κακοποιών" που προερχόταν απο τη Σχολη της αστυνομίας πόλεων και εκει μέσα αναφέρει μόνο τον "λαχανά" που ερμηνεύει σαν : κλέφτη πορτοφολιών.

3 σχόλια:

REBET CAFE είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
REBET CAFE είπε...

Καποιοι απο το φορουμ που μεχρι περσυ ημουν μελος ενοχληθηκαν με την εκφραση μου : "δοκιμοι ρεμπετολογοι του γραφειου και του ιντερνετ" και μαλιστα απο τον τροπο απαντησης ενος συγκεκριμενου -πιστευω και εξ ονοματος αλλων- φανηκε οτι η ενοχληση ηταν μεγαλη και ηθικα κολασιμη !!
Οταν οι ιδιοι αφηναν ΝΑ ΜΕΝΟΥΝ
εναντιον μου κανονικες υβρεις στυλ μπινελικια και τις εβγαλαν μονο με ανταλλαγμα την αποπομπη μου, απο το φορουμ, τότε ηταν χιουμορ ...

Παμε παρακατω.

Ρεμπετολογος = Ερευνητης του ρεμπετικου, με χρόνια εμπειρια και αντιστοιχα βιωματα εκ του συννεγυς

Δοκιμος = καινουριος, αρχαριος, 0-3 χρονων δλδ

Του γραφειου = αυτος(η) που δεν εχει συναναστραφει με ανθρωπους της φαρας, δεν ειχε ποτε συναφεια με την ταράφα και δε σακκουλευεται τι εστι να ζεις σαν αλανης και ρεμπετης, χωρις σταθερη δουλεια, χωρις ιδεολογικο αποκουμπι, χωρις οικονομικη και συναισθηματικη εξαρτηση απο γονεις και φιλους, χωρις την εξαρτηση της γκομενας ή του γκομενου αν μιλαμε για γυναικα, να ζει εν μερει ή εν ολω στην παρανομια, αυτος που δεν εχει δει πως ειναι το ρεμπετικο παλκο και δεν εχει ψυλλιαστει πως ειναι να συναναστρεφεσαι με ρεμπετες μουσικους και μαγκες και αυτος(η) που μονο απο το γραφειο του μεσω βιβλιων, του τηλεφωνου, του σινεμα και της τηλεορασης αντιλαμβανεται αυτο τον κοσμο !!

- Του ιντερνετ, αυτος που μονο μεσω ιντερνετ αντιλαμβανεται το ρεμπετικο

Οποιοι λοιπον τσιμπησαν παει να πει πως ειναι σε αυτη την κατηγορια και αισθανθηκαν ασχημα να τους ξεμπροστιαζουν.
Μα γιατι ;;
Δεν τους ειπαμε οτι πανε σε κωλαδικα ...

REBET CAFE είπε...

Στην αρχη του σχολίου να γινει διορθωση (λογω βιασυνης) ως παρακατω :... φανηκε οτι η ενοχληση ηταν μεγαλη και η φραση μου ηθικα κολασιμη !!

cretan music - mantinades