Παρασκευή 5 Μαΐου 2017

Κιθάρα κατασκευής Συμεών Αγαλακτίδου



Κιθαρονι της δεκαετιας του 30, ισως και του 20. Η ετικετα γραφει: ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΕΙΟΝ ΣΥΜΕΩΝ ΑΓΑΛΑΚΤΙΔΟΥ- ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ 302- ΠΕΙΡΑΙΕΥΣ. 



Εχει σκαφος σε σχημα 8. Οι κυριες διαστασεις του οργανου ειναι: -Μηκος ελευθερης χορδης: 62,50cm -Μηκος σκαφους: 48,00cm -Μεγιστο παχος σκαφους: 8,70cm -Πλατος(upper bout): 25,00cm -Πλατος(μεση): 19,00cm -Πλατος(lower bout): 34,40cm 

Στην κιθαρα αντικατασταθηκαν: -Η ταστιερα. -Ο υπαρχων καβαλαρης με καβαλαρη τυπου "μουστακι" το περιγραμμα του οποιου φαινοταν κατω απο τον υπαρχοντα καβαλαρη (βλεπε φωτο 9). -Ενα κατεστραμμενο καμαρι. Ολα τα υπολοιπα ειναι τα αρχικα. Το παραξενο οτι το μανικο δεν ειχε το παραμικρο σκευρωμα!! Την επισκευη - αναπαλαιωση εκανε ο Γιωργος Καρανδρεας. 

Το ηχοχρωμα της καθαρα ρεμπετικο, παραπεμπει σε ηχο παλαιων ηχογραφησεων. Ιδιαιτερα χαρακτηριστικα της κιθαρας ειναι: -Το καραολο εχει σχημα ορθογωνιου παραλληλογραμμου. -η καμπυλοτητα της επιφανειας της κατω πλευρας του καραολου(βλεπε προτελευταια φωτο , 15). -Η αποληξη της αρχικης ταστιερας οπου το τελειωμα της ακολουθει καθ ολο του το μηκος την περιφερεια της οπης. (βλεπε φωτο 2.3.4) -Ο τακος του μανικου που θυμιζει Παπαζιαν (φωτο 14). Με δεδομενο οτι στο οργανο εχει γινει επισκευη ,(ειχε αλλαξει ο αρχικος καβαλαρης), πιθανον η κιθαρα να ειναι αλλου κατασκευαστη και ο Αγαλακτιδης να την επισκευασε. Αν καποιος μπορει να βοηθησει με βαση τα ιδιαιτερα χαρακτηριστικα της ας το κανει. Ευχαριστω!

Ανάρτηση Χρήστου Π. στις 22/5/17 στη σελίδα του facebook "ΡΕΜΠΕΤΙΚΗ ΚΙΘΑΡΑ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

cretan music - mantinades