Σάββατο, 22 Απριλίου 2017

Ούζο Τρικενέ στο Μεσολόγγι
Στα τέλη του 1700 η οικογένεια Τρικενέ μετακομίζει στο Μεσολόγγι, από την Κεφαλονιά. Μοναδική της προίκα μία συνταγή για ούζο. Ιδρυτές της ποτοποιίας ήταν τα αδέρφια Πάνος και Τάσος Τρικενές. Το πρώτο καζάνι λειτούργησε το 1901 στην οδό Δ. Μακρή, στην παλιά ψαραγορά.


Το καζάνι ήταν μέσα στο μαγαζί .Το ούζο έβγαινε από βραδύς για τις ανάγκες της ημέρας. Μπροστά υπήρχε ένας μαρμάρινος πάγκος, όπου μαζί με το ούζο προσφέρονταν και μεζές. Παλιότερα το ούζο συνοδεύονταν από κάτι ελάχιστο, όπως πατάτα βραστή με μεσολογγίτικο αλάτι, ντομάτα, αγγουράκι και ραπανάκι.
Οι μεσολογγίτες έρχονταν στο μαγαζί, που βρίσκονταν στην ψαραγορά, κατά το μεσημεράκι. Ήταν, γι΄ αυτούς, μία στάση πριν από το μεσημεριανό φαγητό, αλλά και η ευκαιρία να πούνε δύο κουβέντες πριν να πάνε σπίτι. Το μαγαζί είχε ετερόκλητο κόσμο και ήταν διαταξικό. Μπροστά στο μαρμάρινο πάγκο του, που διατηρήθηκε μέχρι και τη δεκαετία του 1970, έσμιγαν σε κοινές παρέες δικηγόροι και ψαράδες, έμποροι και μεροκαματιάρηδες. Στη δεκαετία του ΄80 η ζήτηση αυξήθηκε σημαντικά, καθώς τα ουζερί έγιναν της μόδας και πλημμύρισαν την αγορά.
Το πρωτότυπο στέκι κοσμείται από τον παλαιό μαρμάρινο πάγκο που έχει πάνω του ανάγλυφα σημάδια από τα ποτήρια. Στον πεζόδρομο της πόλης, ανάμεσα στις μοντέρνες καφετέριες, το Ποτοπωλείο του Τρικενέ αντιστέκεται με τον δικό του τρόπο. Αντέχει απαράλλαχτο από το 1901, φτιάχνοντας και πουλώντας ούζο, λικέρ μαστίχα, μπανάνα, μέντα και κονιάκ. Για τη συνταγή του ούζου σας περιορίζουμε σε μία απλή αναφορά των μυρωδικών που χρησιμοποιεί ...«γλυκάνισο, μάραθο, κολίανδρο και μπατιάνα...».
Έχει βραβευτεί στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το 1932 και το 1951. Ένα παραδοσιακό μαγαζί, που έχει κρατήσει την αίγλη του εδώ και πολλά χρόνια. Παλιά βαρέλια και προθήκες που θυμίζουν μια άλλη εποχή.
Ο αείμνηστος Πάνος Γεραμάνης έλεγε πως εδώ είχε πιει το καλύτερο ούζο στην Ελλάδα. Γνήσιο άντρο φιλίας» το αποκαλούσε ο Σαράντος Καργάκος σε ένα παλιότερο κείμενό του. Το αλλοτινό αγαπημένο στέκι του Κωστή Παλαμά συνεχίζει ακάθεκτο στον χρόνο.
Μπορείτε να το βρείτε εκτός από το Μεσολόγγι, τον Νομό Αιτωλοακαρνανίας και σε επιλεγμένα εστιατόρια και ουζερί σε όλη την νότια Ελλάδα.
Σήμερα το κρατούν ο κύριος Παντελής, γιος του ιδρυτή της ποτοποιίας, μαζί με τη γυναίκα του Ελένη. Το μαγαζί υπήρξε στέκι πνευματικών ανθρώπων της πόλης. Το ούζο Τρικενέ είναι το αγαπημένο ούζο των μεσολογγιτών. Βρίσκεται σε όλα τα ουζερί και προτιμάται από κάθε άλλο.
Αν αναρωτηθείτε πως συνδέονται τα βιβλία ντόπιων συγγραφέων στη βιτρίνα του μαγαζιού με τα ποτά, ο κυρ Παντελής θα σας απαντήσει χαριτωμένα: «Οινόπνευμα και πνεύμα κύριοι!»


Ανάρτηση του Νίκου Χατζογιαννάκη στο fb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

cretan music - mantinades