Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

Αφιέρωμα της ΕΡΤ (Παπαστεφάνου) στην Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου - 1977



Ένα σπουδαίο αφιέρωμα της ΕΡΤ στη μεγάλη ποιήτρια και στιχουργό Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου απο τα 1977!! Μέσα βλέπουμε να μιλάνε οι: Απόστολος Καλδάρας, Σωτηρία Μπέλλου, Καίτη Γκρέϋ, Μαίρη Λίντα, Λευτέρης Παπαδόπουλος, Γιώργος Κοντογιάννης κ.α.



Λέγονται πράματα που άλλα γνωρίζουμε άλλα όχι... Κάτι που δεν γνωρίζαμε είναι αυτο που γράφει ο ίδιος ο Γ.Παπαστεφάνου στα συνοδευτικά σχόλια στο you tube:
"Την ημέρα που επρόκειτο να προβληθεί η εκπομπή εμφανίστηκα στο «Κάθε μεσημέρι» της Ελένης Μαβίλη που παρουσίαζε ο Μιχάλης Ρούσσος, για να τη διαφημίσω. Βγαίνοντας από το στούντιο, μού είπαν ότι μόλις με είχε ζητήσει ο Τσιτσάνης. Τον πήρα στο τηλέφωνο και τον άκουσα οργισμένο, να κατηγορεί την Ευτυχία ότι έλεγε ψέματα και ότι δεν ήξερε να γράφει στίχους, γι' αυτό και θα έπρεπε να μην παιχθεί η εκπομπή. «Η εκπομπή είναι έτοιμη και θα παιχθεί» του είπα, «αλλά, αν θέλεις, έλα αύριο στο «Κάθε μεσημέρι» να πεις αυτά που υποστηρίζεις». Δεν ήρθε. Αλλά μετά από λίγες μέρες, δημοσιεύτηκε στα «Νέα» μια συνέντευξή του στο Γιώργο Λιάνη, όπου αφού απαξίωνε εντελώς τη στιχουργό, κατηγορούσε τον Ηλία Πετρόπουλο, την τηλεκριτικό Μαρία Παπαδοπούλου - που ήταν ανιψιά του Νίκου Ρούτσου - και εμένα, ως "σκοτεινές δυνάμεις" που τον πολεμούσαν. Εγώ είπα να μην ασχοληθώ και στην εφημερίδα απάντησε ο εγγονός της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, δικηγόρος Αλέξης Πολυζωγόπουλος".

Οι ορχήστρες είναι του συρμου της εποχής και το μόνο καλό είναι ότι καταγράφεται το επικρατούν στυλ της εποχής. Μόνο οι ρεμπέτικες κομπανίες έπαιζαν μη ηλεκτρικά, το μπάσο, το αρμόνιο, η ηλεκτρική κιθάρα και το ντραμς ήταν απαραίτητα!! Ανάμεσα στους μουσικούς ξεχωρίζουμε τους:  Γιάννη Παλαιολόγου, Μίμη Ξαπλαντέρη, Θανάση Πολυκανδριώτη, Βαγγελιώ Μαργαρώνη, Γιάννη Δέδε, Πάνο Πετσά (!!) και στην κιθάρα με τη Χάρι Αλεξίου τον Αντώνη Βαρδη. Όλα τα ονόματα αναγράφονται στους τίτλους τέλους.

Συμμετέχει και η Ρεμπέτικη Κομπανία των Κοντογιάννηδων και Δημητριανάκη, στην πρωταρχική της μορφή, ως τριμελής!! Γι'αυτο γράφει σχετικά ο Παπαστεφάνου:
"Στην εκπομπή, συμμετείχαν επίσης, ο Απόστολος Καλδάρας - από τους πρώτους που έβαλαν το όνομα της Παπαγιαννοπούλου στους δίσκους - καθώς και η παρέα «Μπλε παράθυρα», που εγώ την βάφτισα «Ρεμπέτικη κομπανία»".

2 σχόλια:

Unknown είπε...

Δεν ηξερα το ρεμπετ καφε και θα πω ΜΠΡΑΒΟ επισης τον κ Παπαστεφανου τον λατρευω . Κανετε πολυ καλη δουλεια

REBET CAFE είπε...

Ευχαριστουμε πολυ!!

cretan music - mantinades