Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

Ο Μάρκος στο "ανοιχτό" ντουζένι


Πλάνα μεγαλείο απο κάποιο κέντρο στην Κοκκινιά (μάλλον), στα 1962, με το Μάρκο και κομπανία.


Εδω στο 2'20'' ο Μάρκος ξεκινάει ένα ταξίμι παίζοντας ανοιχτά ένα ντουζένι. Στο ντουζένι ακούγονται οι νότες ΡΕ# και ΣΟΛ#. Σύμφωνα με το Σταύρο Κουρούση και η μπουργάνα είναι στο ΣΟΛ# άρα πρόκειται για το "ανοιχτό" ντουζένι ΡΕ-ΣΟΛ-ΣΟΛ ανεβασμένο κατα ένα ημιτόνιο.

Στην ηχογράφηση του οργανικού χασάπικου απο τα 1964 "Στου Μάρκου το κουτούκι" όπως μας διορθώνει ο Σταύρος Κουρούσης το κούρντισμα είναι: ΡΕ - ΣΙ - ΣΟΛ στο ταξίμι της εισαγωγής. Μετα παίζουν 2 ηλεκτρικά 4χορδα, πιθανόν ο Καρανικόλας που έπαιξε και σε άλλα και ο Παλαιολόγου ο ανηψιός του... 
Μετα απο αυτη τη διόρθωση μπαίνουν διάφοροι προβληματισμοί... θα επανέλθουμε...



Cine.gr

ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ

Η όμορφη συνοδός και συμπρωταγωνίστρια του νυν βουλευτή του (ψευτο) ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Πάντζα στην ταινία αυτη του ΄62 είναι η Άννα Μπράτσου, που βλέπουμε ότι ήταν σύζυγος του σκηνοθέτη Γκρεγκ Τάλλας (Γρηγόρης Θαλασσινός 1909-'93), ο οποίος γύρισε την περίφημη ταινία: The barefoot battalion (Ξυπόλητο τάγμα), που αναφέρεται στους μικρους "σαλταδόρους" της Θεσσαλονίκης, στα 1953. Στην ταινία αυτη κάνει το ντεμπούτο του ως συνθέτης κινημ.ταινιών ο Μίκης Θεοδωράκης ενω δύο χρόνια αργότερα ο Μάνος Χατζιδάκις γράφει τη μουσική στην ταινία "Στέλλα", που δεν είναι η πρώτη του είναι η δέκατη πλέον ταινία αφου ξεκίνησε απο το 1946. 
Στην ταινία αυτη εκτος απο τα λαϊκά τραγούδια που όλοι γνωρίζουμε ακούγεται και ένα απο τα πρώτα λεγόμενα "εντεχνα" τραγούδια, "Το φεγγάρι είναι κόκκινο" σε ρυθμο 5/8 που τραγουδάει η Σοφία Βέμπω!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

cretan music - mantinades