Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016

Το Νέο Φάληρο και η Καστέλλα στα 1930



Είναι ωραίο να συμπληρώνουμε με εικόνες εκείνης της περιόδου, την αναστόρηση μας στην εποχή του ρεμπέτικου! Έτσι σε αυτη τη φωτογραφία που βρήκαμε στο facebook στην κοινότητα: "Μεταμορφώσεις της πόλης και όχι μόνο", παίρνουμε πληροφορίες και βλέπουμε μια άλλη εικόνα για το πως ήταν το Νέο Φάληρο και η Καστέλλα γύρω στο 1930. Είναι ακριβώς η χρονική περίοδος που αρχίζει να απο-ενοχοποιείται το "παράνομο" μπουζούκι, η συνέχεια του ταμπουρά, που όπως θα δούμε σε κάποιες δημοσιεύσεις εφημερίδων στη δεκαετία του 1900-10, τον αναγάγουν σε εθνικό όργανο!!!
Εδω λοιπον βλέπουμε την πολυ αραιοκατοικημένη Καστέλλα (το λοφάκι της Καστέλλας, σύμφωνα με ρεμπέτικο του 1950), τα μπεν-μιξτ, το κέντρο "Αύρα" του Τσελεμεντέ (!!) που λειτουργούσε απο το 1880 (!!), το Μέγα Ξενοδοχείον του Φαλήρου, την παραλιακή λεωφόρο και το τραμ!


Η λεζάντα γράφει:


ΝΕΟ ΦΑΛΗΡΟ (ΠΕΡ.1930)

Τα λουτρά, όπως γράφει και η λεζάντα της carte postale και στο βάθος η Καστέλλα. Στο άκρο δεξιά διακρίνεται το Μέγα Ξενοδοχείον του Φαλήρου (Grand Hôtel de Phalère).
Το κτίριο με το χαρακτηριστικό ημικυκλικό περιστύλιο ήταν το εστιατόριο του Ιωάννη Τσελεμεντέ, θείου του πασίγνωστου αρχιμάγειρα Νικολάου Τσελεμεντέ, που έχει ταυτίσει το όνομά του με τους οδηγούς μαγειρικής. Λειτουργούσε στη θέση αυτή από το 1880. Το κτίριο αργότερα μετατράπηκε σε κοσμικό κέντρο "Αύρα" και κατεδαφίστηκε το 1970. Για περισσότερες λεπτομέρειες από την ιστορία του δείτε την παρακάτω σελίδα
http://mlp-blo-g-spot.blogspot.gr/2012/09/blog-post_1650.html.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

cretan music - mantinades