Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016

Διευκρίνιση για το "Χατζή Μπαξέ" και το "Μπαξέ Τσιφλίκι"




Στις 16/1/16 φίλος blogger στην ανάρτηση μας Χατζή μπαξές διατύπωσε ένσταση του περι των τοπωνυμίων"Χατζη Μπαξε" και "Μπαξε Τσιφλίκι" της Θεσσαλονίκης. Όντως φαίνεται να έχει δίκιο... όμως το φταίξιμο το έχει ο ίδιος ο συγχωρεμένος ο Τσιτσάνης, που ονοματίζει το όμορφο τραγούδι του, "Χατζη Μπαξέ" και μέσα μιλάει για το "Μπαξε Τσιφλίκι"!! Απο κει αρχίζει το μπέρδεμα και κάποιος που δεν είναι Σαλονικιός και δε γνωρίζει τα (παλιά) τοπωνύμια σίγουρα μπερδεύεται... Και μεις έχουμε φάει τη Σαλονίκη με το κουτάλι αλλα οι ονομασίες αυτες πλέον δεν υπάρχουν και έτσι δίκαια χρειάζονταν κάποια επεξήγηση και ευχαριστούμε το φίλο!!


Το σχόλιο απο τη σχετική μας ανάρτηση:

Επειδή έτυχε να έχω γεννηθεί στην περιοχή Χατζή Μπαχτσέ και επειδή δεν βρήκα πουθενά στο ίντερνετ καμιά σωστή αναφορά, παρακαλώ να δημοσιεύσετε το σχόλιό μου για να μάθουν οι νεότεροι:
Είναι λάθος να ταυτίζετε το Μπαξέ Τσιφλίκι με το Χατζή Μπαξέ...!!!!! Δεν έχουν καμιά σχέση. Το Μπαξέ Τσιφλίκι ή "Μπαξές" είναι οι σημερινοί Νέοι Επιβάτες. Περαία, Μπαξές και Αγία Τριάδα, ήταν οι τρεις προορισμοί των Θεσσαλονικιών με το "μοτοράκι" για τα μπάνια τους. Των προνομιούχων δηλαδή. Για τους άλλους, Χαμόδρακας, Καραμπουρνάκι και πολύ τους ήτανε... Το Χατζή Μπαξέ πάλι, ήταν μια τοποθεσία σε μια περιοχή με μπαξέδες (λαχανόκηπους), που περικλείονταν (για να δώσουμε σύγχρονες αναφορές), από την οδό Κωλέτη, από το CITY GATE και τον ΟΠΑΠ, ως το παλιό εργοστάσιο ΦΙΞ, επί της 26ης Οκτωβρίου και πίσω, προς τα δυτικά. Εκεί που βρίσκεται και μια ομώνυμη ταβέρνα σήμερα. Πιο κάτω στην περιοχή των παλιών Σφαγείων, υπήρχε πολύ παλιότερα, ο περίφημος εθνικός κήπος Μπέχτσιναρ. Ένα παραθαλάσσιο θέρετρο, με κοσμοπολίτικη αίγλη, με καταλύματα, με κέντρα διασκέδασης, ταβέρνες, φώτα και μουσικές, που προσήλκυε όλους τους Θεσσαλονικείς και όχι μόνο. Από εκεί πέρασαν και πολλοί καλλιτέχνες Σ΄αυτό αναφέρεται ο στίχος του Τσιτσάνη "κι από κει στο Μπεξινάρι, σε φίνο ακρογιάλι". Δυστυχώς δεν έμεινε τίποτε από εκείνο τον θαυμαστό κόσμο... Τον έπνιξαν τα βυρσοδεψία, τα σφαγεία, τα απόβλητα, τον σκέπασαν οι επιχωματώσεις, οι κατασκευές νέων προβλήτων... Τελικά οι νεότεροι δεν γνωρίζουν ούτε καν την ύπαρξή του.... 



Με μιά αναζήτηση βρήκαμε σχετική αναφορά απο τη Μηχανή του χρόνου

Περισσότερες περιγραφές θα βρούμε και εδω 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

cretan music - mantinades