Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

Αριστομένη Καλυβιώτη: Θεσσαλονίκη - Η μουσική ζωη πριν το 1912

Ένα πολυ ενδιαφέρον βιβλίο που κυκλοφόρησε ο καρδιτσιώτης (;) ερευνητής, συγγραφέας και πολιτικός μηχανικός Αριστομένης (Μένιος) Καλυβιώτης, κάτι σαν συνέχεια στο πολυ ωραίο ανάλογο βιβλίο που αφορούσε τη Σμύρνη και τη ζωή πριν το '22.



Τώρα το διαβάζω και εντοπίζω τα θετικά και αρνητικά...
Στα θετικά το όμορφο σχήμα, η εκτύπωση, η θεματολογία φυσικά, το cd και η αναφορά σε πράγματα που ήταν εντελώς άγνωστα στους περισσότερους.
Στα αρνητικά η πλημμελής επιμέλεια όπου είδαμε λάθη και άλλες ατέλειες, όπως η πόλη Ζάγκρεπ, αντι του σωστού Ζάγκρεμπ, το τραγούδι "Μέμο" αλλου αναγράφεται Μέμο και αλλου Μεμό, χωρις ακόμα να αναγράφεται ότι είναι μανες ή τέλος πάντως το είδος του τραγουδιού που είναι (κάτι σε σαρκί..) ας δώσει τις γνώσεις του ο Ν.Διονυσόπουλος που είχε την "Επιμέλεια και τον τελικό σχεδιασμό". Κι άλλα που έχουμε εντοπίσει, τα οποία θα αφήσουμε για αργότερα αλλά και στο μέλος του ρεμπέτικου φόρουμ που συνηθίζει να κοσκινίζει τα βιβλία...

Περισσότερα προσεχώς...

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Από ό,τι βλέπω, το βιβλίο έχει «κοσκινιστεί» από τον Μάιο στο Ρεμπέτικο Φόρουμ, ξεσηκώνοντας και το σχετικό τζέρτζελο:
http://www.rembetiko.gr/forums/showthread.php?t=28123

REBET CAFE είπε...

Ευχαριστω πολυ!!
Και με το καλημερα η παρατηρηση ολα τα λεφτα: [...] Ωπ. Εδώ θα περίμενα από έναν ερευνητή, αφού δει βέβαια τι μπορεί να του προσφέρει το διαδίκτυο, να ξεσκονίσει τα μη ψηφιοποιημένα χαρτώα φύλλα των θεσσαλονικιώτικων εφημερίδων τόμο-τόμο σε Βιβλιοθήκες και Αρχεία, και μετά να μας ανακοινώσει τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής [...] !!
Απολαυστικος!!

cretan music - mantinades