Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2015

Καπετανάκης 4 - Ο Λεονάρδος Μπουρνέλης σε συνεργασία με την Κασσιανή Βασιλείου (διορθωμένο)




Στην έρευνα μας για το τραγούδι "Καπετανάκης" και ψάχνοντας τον συνθέτη του είχαμε δει ότι στην εκτέλεση του Μιχαλόπουλου που κυκλοφόρησε το 1975 αναφέρεται ως συνθέτης ο Λεονάρδος Μπουρνέλης.  Όμως είχαμε δει πως το τραγούδι "Καταστράφηκα" του Ροβερτάκη απο τα 1957 είναι ουσιαστικά το ίδιο τραγούδι με διαφορετική εισαγωγή:  

https://www.youtube.com/watch?v=UA-y3YJ-sbg

Την εισαγωγή που ακούμε στον "Καπετανάκη" του Μιχαλόπουλου εμεις εδω ανακαλύψαμε ότι είναι ίδια με την εισαγωγή απο το τραγούδι "Παρασύρθηκα" της Κασσιανής Βασιλείου.

https://www.youtube.com/watch?v=qA4oXP7Kawg

Αν αφήσουμε το βίντεο αυτο να παίξει στο you tube θα δούμε το επόμενο βίντεο που είναι το τραγούδι της Κασσιανής Βασιλείου "Δε μπορεις χωρις εμένα" που βλέπουμε στο βίντεο εδω. Στο βίντεο αυτο φαίνεται ένας δίσκος 33 στροφών της Κασσιανής Βασιλείου για τον οποίο εμεις εδω είχαμε άγνοια μέχρι σήμερα και βλέπουμε ότι είναι σε μουσική Λεονάρδου Μπουρνέλη. Χρονολογία δεν ξέρουμε ακόμα αλλα θα μάθουμε σύντομα απο το βιβλίο του Π.Δραγουμάνου. Αυτο λοιπον σημαίνει πως ο Μπουρνέλης συνεργαζόταν με την Βασιλείου άρα πιθανότατα το" Παρασύρθηκες" είναι δικο του!!!
Αυτο ξεκαθαρίζει το τοπίο αρκετά... 
Το 1967 ο Σταύρος Κάξος έγραψε τη συρτο-ρούμπα "Παρασύρθηκες" με την εισαγωγή που αργότερα την χρησιμοποίησε ο Λ.Μπουρνέλης στον "Καπετανάκη". Τώρα γιατί δεν αντέδρασε ο Κάξος όταν άκουσε το 1975 την εισαγωγή του στον "Καπετανάκη" που έγινε στη συνέχεια πανελλήνια επιτυχία,  δεν γνωρίζουμε...
Για τον Μπουρνέλη βέβαια περιττό να πούμε ότι είναι μπουζούκαρος και μεγάλος θρύλος του λαϊκού μας τραγουδιού!! Τα ουσακ τσιφτετέλια του τον έκαναν διάσημο επι δεκαετίες... 


Στο παρακάτω βίντεο ακούγεται ένα απο τα διασημότερα τσιφτετέλια του χωρις όμως να εμφανίζεται ο ίδιος στην ταινία.


Επίσης εδω βλέπουμε μία εκτέλεση του πολυ γνωστου σήμερα "Μπιρ Αλλαχ" που τότε δεν ήταν και πολυ γνωστο, σε εκτέλεση Μπουρνέλη στην εταιρεία του "Κυκλάδες", όπου στο δίσκο το έχει περάσει στο όνομα του συνθέτη του, Ιώαννου Σταμούλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

cretan music - mantinades