Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

Έφυγε ο Joe Cocker...



Ο John Robert -Joe- Cocker, απο το Σέφφιλντ της Αγγλίας, έφυγε απο τη ζωή χθες σε ηλικία 70 χρονών. Ξεκίνησε την καρριέρα του το 1960 συμμετέχοντας σε διάφορα συγκροτήματα. Όταν συνάντησε τον οργανίστα και μπασσίστα Crhis Stainton το 1967 έφτιαξαν το συγκρότημα Grease band. Με τις έξυπνες κινήσεις του μάνατζερ του και με την επιλογή του να διασκευάζει τραγούδια των Beatles, έγινε γνωστος παγκόσμια!! 



Οι συνεργασίες του στα πρώτα χρόνια με τους αμερικάνους μεγάλους πιανίστες και συνθέτες, Leon Russel,Billy Preston και Randy Newman, διαμόρφωσαν το ρεπερτόριο του, ώστε να μη εξαρτάται μόνο απο τις διασκευές. Είπε απίστευτα και διαχρονικά τραγούδια όπως το You are so beautiful (στον αντίποδα του "I got a woman" του Charles), Woman to woman, I can't stand a little rain κ.α. ενω οι δικές του εκτελέσεις σε παλιότερα στάνταρντς όπως Unchain my heart, Many rivers to cross, You can leave your hat on κ.α. έμειναν κλασσικές!!

https://www.youtube.com/watch?v=PaoIYRw3TMI


Βραχνή η χροια της φωνης του και μπλουζ το στυλ του τραγουδιού του. Επηρρεασμένος απο μικρός απο τον Ray Charles η φωνη του παρέπεμπε ακριβώς σ'αυτον. Η εξάρτηση του Ray απο την ηρωίνη, στον Joe η ανάλογη ήταν στο αλκοόλ... Οι "σπαστικές" κινήσεις και η air-guitar ήταν επίσης χαρακτηριστικά της ερμηνείας του. Για μένα που τον πρωτοείδα εκει γύρω στο 1971-72 πιτσιρικάς, στην προβολή του πετσοκομμένου απο τη χούντα Woodstock, πάντα ξεχώριζα αυτη την αίθηση ότι τραγουδάει πρώτα για πάρτη του και μετα για το κοινό...


Στις δεκαετίες '80 και '90 που το ροκ πήρε άλλη τροχιά κατόρθωσε να μείνει κλασσικός και να κάνει συνεργασίες με μεγάλους καλλιτέχνες, μέχρι και με τον Παβαρόττι!! Ξεχωριστό είναι το cd Organic απο το 1996 με unplugged εκτελέσεις... 




Μπορει να ήταν αρκετά χίππυ, όμως ο Κόκερ έκανε μια πολυ καλη διαχείριση στα προσωπικά του και στα οικονομικά του!! Το 1982 μέσω μιάς μεσίτριας της Pam αγόρασε ένα μεγάλο ράντσο που ανήκε στην Jane Fonda, στο Κολοράντο. Τελικά με την Παμ παντρεύτηκαν και έζησαν εκει happily ever after... Τον βλέπουμε σε φωτογραφίες να φυτεύει ντομάτες και άλλα ζαρζαβατικά... Νά περνάει καλά στους ουρανούς με τον Ray και όλους τους άλλους...!!!




http://www.parismatch.com/Culture/Musique/En-images/Joe-Cocker-Notre-hommage-en-images-676316#676318

https://www.youtube.com/watch?v=Oa2fJVWhiIA&list=RDOa2fJVWhiIA

https://www.youtube.com/watch?v=LEHIS4RooCk

Δεν υπάρχουν σχόλια:

cretan music - mantinades