Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014

Νεορεαλισμός και ρεμπέτικο... 1947 πρωτοπόρος ο Τσιτσάνης!!!



Τι να πούμε για αυτό το τραγούδι;; Τα λέει άλλωστε και αυτος που ανέβασε το όμορφο αυτο βίντεο στο yt...!!! Ενα απο τα ωραιότερα τραγούδια του Τσιτσάνη και σίγουρα μέσα στην πρώτη 15αδα των ρεμπέτικων!!!

Νεορεαλισμός, ένας όρος που εισήγαγε ο Π.Κουνάδης στη ρεμπετολογία και είναι απόλυτα σωστός, γιά τραγούδια που με το στίχο τους περιγράφουν εικόνες αληθινές, ρεαλιστικές, απο μια κοινωνία που της αρέσει να κρύβει τη φτώχεια της και τη διαφορά με τις κατώτερες τάξεις, όταν πίσω από τα πλούσια διώροφα αρχοντικά(τότε), κρύβονταν οι χαμηλές παράγκες και τα φτωχόσπιτα... 
Όρος που καθιερώθηκε γιά τις ανάλογου νοήματος ταινίες του Ιταλικού κινηματογράφου και που τοποθετείται στις αρχες της δεκαετίας του '50.

Έλα όμως που εδω από τα 1947 έχουμε τον Τσιτσάνη, δύο χρόνια μετά τον ερχομό του απο τη Θεσσαλονίκη (βλ.Σώτο Αλεξίου), να μας δίνει κινηματογραφικές εικόνες σε ένα κατα τ'αλλα ερωτικό τραγούδι...

Ρυθμός ζεϊμπέκικος... "δρόμος" χιτζαζ, παραπονιάρικος... κι ένας Τσαουσάκης όχι τόσο άκαμπτος όσο σε άλλα τραγούδια, όσο χρειάζεται για να αποδώσει στα τρία μοναχά κουπλέ του, αυτό το διαμάντι του ρεμπέτικου!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

cretan music - mantinades