Η εκδήλωση αυτή έγινε τον περασμένο Γενάρη, το δημοσιεύουμε όμως γιά την ιστορία.
Το απόσπασμα είναι απο εδώ

Ξεκινάει στη Λέσβο την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου το διήμερο αφιέρωμα στους αμανέδες που θα υλοποιήσει ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Το Πόλιον» του Πλωμαρίου, σε συνεργασία με το Εργαστήρι Εικόνας, Ήχου και Πολιτιστικής Αναπαράστασης του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Γνωστοί μουσικοί του είδους από το νησί, αλλά και την υπόλοιπη χώρα, θα δώσουν το παρών την πρώτη ημέρα στο Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης και το Σάββατο 1η Φεβρουαρίου στο παραδοσιακό καφενείο «Αθανασιάδειο» του Πλωμαρίου.

Η διοργάνωση, που εντάσσεται στο πρόγραμμα «Πέλαγος Πολιτισμού» και ειδικότερα στη δράση «Αμανέδες στο Βόρειο Αιγαίο», που χρηματοδοτεί το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Βορείου Αιγαίου, είναι η πρώτη από μια σειρά τριών σχετικών εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν από το «Πόλιον» στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου κι έχει ως στόχο να φέρει το κοινό σε επαφή με το συγκεκριμένο είδος.
Όπως γράφαμε πριν από λίγο διάστημα, ο «αμανές», μουσικό ιδίωμα ιδιαίτερα γνωστό στη Λέσβο, είναι το μακρόσυρτο, παθητικό τραγούδι που βγαίνει από μια φωνή, έχοντας πάρει το όνομά του από την επανάληψη του τουρκικού επιφωνήματος «αμάν», που σημαίνει «έλεος», «οίκτος».
Οι ρίζες του κρατούν από την Τουρκία, αλλά περιλαμβάνει και στοιχεία βυζαντινής μουσικής, ενώ στην Ελλάδα άρχισε να γίνεται ιδιαίτερα γνωστό από το 1877, όταν και πρωτοαπασχόλησε σοβαρά τούς τότε συνθέτες και στιχουργούς.
Σήμερα έχει επανέλθει σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, είτε από παλιούς «αμανετζήδες» που τον διατηρούν λόγω καταγωγής και γειτονίας με τα απέναντι παράλια, είτε από νέους μουσικούς, που έλκονται ιδιαίτερα από τη συγκεκριμένη μουσική παράδοση.
«Η όλη ιδέα της προσπάθειας να δοθεί συνέχεια στην παράδοση του "αμανέ" βασίζεται στο ότι οι αμανέδες και η γενικότερη μουσική κουλτούρα της Ανατολής αποτελούν μέρος της μουσικής πολιτιστικής παράδοσης της Ελλάδας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων», λέει εκ μέρους του Πανεπιστημίου Αιγαίου ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας Δημήτρης Παπαγεωργίου.
«Η θεώρηση αυτή αντιπαρατίθεται με μια αντίληψη που κυριάρχησε ήδη από το Μεσοπόλεμο στην ελληνική διανόηση, η οποία υποστήριζε ότι οι πολιτιστικές ρίζες της Ελλάδας πρέπει να αναζητηθούν στη Δύση και στην ελληνική κλασσική αρχαιότητα.
Με το σκεπτικό αυτό, έχουμε κάθε λόγο να ενισχύσουμε αυτήν τη μουσική παράδοση, η οποία δυστυχώς φθίνει σήμερα και στο Βόρειο Αιγαίο, αλλά και σε όλη τη χώρα.»

Στη Μυτιλήνη και το Πλωμάρι

Κατά το διήμερο αφιέρωμα στον «αμανέ», που θα πραγματοποιηθεί στο νησί στο πλαίσιο του προγράμματος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου «Πέλαγος Πολιτισμού», θα δώσουν το παρών τόσο ο γνωστός Σόλων Λέκκας, όσο και ο νεώτερος Νίκος Ανδρίκος, από τη Λέσβο, αλλά και πολύ γνωστοί «παραδοσιακοί» μουσικοί της υπόλοιπης χώρας, όπως ο Απόστολος Τσαρδάκας, ο Γιώργος Ψάλτης και ο Μάνος Κουτσαγγελίδης.
Η πρώτη ημέρα θα περιλαμβάνει μια γενική πρόβα και μια μορφολογική και ιστορική παρουσίαση του είδους του αμανέ στο Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης, από το Νίκο Ανδρίκο, παρουσία και των υπόλοιπων μουσικών και ομιλητών του διημέρου, που θα απαντούν σε ερωτήσεις που θα γίνουν από τους μαθητές του Σχολείου.
Μια μεγάλη συναυλία, ελεύθερη για τον κόσμο, που θα σημάνει και τη λήξη του διημέρου, θα πραγματοποιηθεί από το «Πόλιον» το Σάββατο 1η Φεβρουαρίου στις 8:30 το βράδυ, στο παραδοσιακό καφενείο «Αθανασιάδειο» του Πλωμαρίου, χώρος που επιλέχθηκε λόγω και της ιδιαίτερης ατμόσφαιράς του που είναι σχετική με την εποχή του αμανέ.
Η βραδιά θα ξεκινήσει με μια σύντομη παρουσίαση της παράδοσης της Ανατολής στο Βόρειο Αιγαίο, από τους προσκεκλημένους ομιλητές Γιώργο Νικολακάκη, αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης, και Νίκο Διονυσόπουλο, μουσικολόγο, οι οποίοι έχουν σημαντική ερευνητική εμπειρία στο πεδίο της μουσικής παράδοσης.
Αμέσως μετά θα ξεκινήσει το μουσικό πρόγραμμα, με την εμφάνιση των μουσικών Νίκου Ανδρίκου (πολίτικο λαούτο), Αλέκου Καφούνη (κιθάρα), Στρατή Σκουρκέα (κρουστά), Απόστολου Τσαρδάκα (κανονάκι) και Γιώργου Ψάλτη (βιολί), ενώ θα τραγουδήσουν οι Μάνος Κουτσαγγελίδης και Σόλων Λέκκας.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του «Πόλιον», Μυρσίνη Βαρτή - Ματαράγκα, υπάρχει ήδη μεγάλο ενδιαφέρον από τον κόσμο, ακόμη και σε πανελλήνιο επίπεδο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ίδια εκδήλωση θα επαναληφθεί μέσα στο επόμενο διάστημα στους Φούρνους και τη Χίο, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πλωμαρίου «Πόλιον», στο πλαίσιο και πάλι του «Πελάγους Πολιτισμού».