Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Σχέσεις σμυρνέϊκων με κρητικά αστικά τραγούδια (σταφιδιανά ή ταμπαχανιώτικα)


Το ρεφραίν του τραγουδιού αυτού (κλασσικό δείγμα μικρασιάτικου ύφους, τραγουδιού, πριν ακόμα τη μεγάλη παραγωγή των τελών του '20 και της πολύ παραγωγικής δεκαετίας του 1930), είναι ταυτόσημο με το δεύτερο μέρος του κρητικού αστικού τραγουδιού, "Το μερακλίδικο πουλί", που τραγουδάει ο Μπαξεβάνης, με το μπουλγαρί του Στέλιου Φουσταλιέρη.
Εκεί ακριβώς που λέει "έλα έλα περδικά μου" το "Μερακλίδικο πουλί", ο Μελεμενλής λέει : "το πουλούν οι ντερβισάδες στους απάνω μαχαλάδες".
Από κάποια περίεργη σύμπτωση στην ηχογράφηση αυτή παίζει λύρα!! Η ηχογράφηση είναι στα 1927 στην Polydor, Γερμανίας ενώ το "Μερακλίδικο" είναι στην HMV, στα 1938.

 


Το πράγμα περιπλέκεται ακόμα περισσότερο όταν πριν λίγο καιρό ανακαλύφθηκε δίσκος με το χανιώτη λυράρη Κουφιανό, πάλι στην Polydor, όπου το έχει ηχογραφήσει με άλλο τίτλο και οργανικό, βάζοντας πρώτα το ρεφραίν. Η ηχογράφηση θα κυκλοφορήσει σύντομα σε μία νέα έκδοση.
Και σε αυτή την εκτέλεση το ρεφραίν είναι ίδιο, όχι όμως σε ρυθμό 9/8 αλλα στα 4/4 ενώ το κουπλέ αν και θυμίζει το "Δε μου λέτε" είναι ίδιο με το "Μερακλίδικο".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

cretan music - mantinades