Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

"Εφυγε" η Τζένη Βάνου...

 

Την περασμένη βδομάδα, έφυγε από τον κόσμο αυτό η πολύ μεγάλη φωνή του ελαφρού τραγουδιού, Τζένη Βάνου, τo όνομα με το οποίο έκανε καρριέρα, Ευγενία Βραχνού όπως ήταν το κανονικό της...
Ο Θεός να την αναπαύσει... και ας βάλει μυαλό στους ηγέτες γενικώς είτε του υπουργείου πολιτισμού είτε, είτε... μήπως και οι ταπεινοί και νουνεχείς και πολύ αξιόλογοι καλλιτέχνες τύχουν αναγνώρισης και αλληλεγγύης, γνωρίζοντας τα μεγάλα προβλήματα της αλησμόνητης τραγουδίστριας τα τελευταία χρόνια... Σύμφωνα με δημοσιεύσεις, είχε πουλήσει  το σπίτι της γιά να ανοίξει το μίνι μάρκετ στη Νέα Σμύρνη (όπου και εμείς εδώ το 2010 είχαμε αναφερθεί) γιά να μπορέσει να ζήσει....





Συγγενείς, φίλοι, θαυμαστές και συνάδελφοι αποχαιρετούν την Παρασκευή την Τζένη Βάνου, μια από τις σπουδαιότερες και αυθεντικότερες φωνές του ελληνικού τραγουδιού. Η κηδεία της γίνεται από το Κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης.
Η Τζένη Βάνου άφησε την τελευταία της πνοή στα 75 της χρόνια, νικημένη από τον καρκίνο.

Το «αηδόνι» του ελληνικού τραγουδιού, η κατά κόσμον Ευγενία Βραχνού, γεννήθηκε το 1939 στην Αθήνα. Αρχικά σκόπευε να σπουδάσει στη Φυσικομαθηματική Σχολή, αλλά μετά τη γνωριμία της με τον συνθέτη Μίμη Πλέσσα, τον οποίο θεωρούσε μέντορά της, έδωσε εξετάσεις στο Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας.

Ξεκίνησε την καριέρα της το 1959 σαν τραγουδίστρια ελαφράς ορχήστρας στον ραδιοφωνικό σταθμό της ΕΡΤ.

Τραγούδησε πρώτη φορά μπροστά σε κοινό το 1964, οπότε με το τραγούδι του Πλέσσα «Τώρα» πήρε το Α' βραβείο στο Φεστιβάλ Ελαφράς Μουσικής της Θεσσαλονίκης. Σύντομα καθιερώθηκε ως τραγουδίστρια του ελαφρού τραγουδιού και ερμήνευσε ντουέτα κυρίως με τον Γιάννη Βογιατζή.

Υπήρξε βασική ερμηνεύτρια και μούσα πολλών συνθετών. Ερμήνευσε τραγούδια του Μίμη Πλέσσα, του Μίκη Θεοδωράκη, του Γιώργου Μουζάκη, του Κώστα Γιαννίδη, του Ζακ Ιακωβίδη, του Αττίκ, του Αλέκου Χρυσοβέργη, του Τάκη Μουσαφίρη κ.ά.


in.gr 


Οι πανελλήνιες και διαχρονικές επιτυχίες της Τζένης Βάνου

Ξύπνα αγάπη μου (Κώστα Γιαννίδη) 
Αν σ'αρνηθώ αγάπη μου (Μ.Πλέσσα, Δανάης)
Ξέρω κάποιο αστέρι -ντουέτο με τον Τώνη Μαρούδα (Μ.Πλέσσα, Κώστα Πρετεντέρη)
Αμαξάκι -ντούετο με το Γιάννη Βογιατζή (Κώστα Καπνίση, Τάσου Μαστοράκη)
Η σκλάβα (Γιώργου Μουζάκη, Γιώργου Γιαννακόπουλου)
Θέλω κοντά σου να μείνω -ντούετο με το Γ.Βογιατζή (Γ.Μουζάκη, Γ.Γιαννακόπουλου)
Σ'αγαπώ (Νίκου Μαμαγκάκη, Νίκου Φώσκολου)
Αν είναι η αγάπη αμαρτία (Μίμη Πλέσσα, Ηλία Λυμπερόπουλου)
Χίλιες φορές (Μ.Πλέσσα,Ηλ.Λυμπερόπουλου)
Σε βλέπω στο ποτήρι μου (Μ.Πλέσσα, Ηλ.Λυμπερόπουλου)
Σταγόνα, σταγόνα (Μ.Πλέσσα, Ηλ.Λυμπερόπουλου)

Ερωτα μου ανεπανάληπτε (Γιώργου Κατσαρού, Πυθαγόρα) 
Μικροπρέπεια (Ηλία Μπάσιου, Γιάννη Παπαϊωάννου!!) 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

cretan music - mantinades