Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Σεμινάριο Κρητικών χορών & παραδοσιακό γλέντι

 Πέμπτη, 30 Ιανουάριος 2014

Με αφορμή την συνάντηση τριών μουσικών από την Κρήτη και την ιδιαίτερη ενασχόληση και έρευνα στο αντικείμενο ξεκινά ένα κρητικό χοροστάσι, ένα τρίωρο σεμινάριο κρητικών χορών με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής.
Με οδηγό την Μαρία Λούκα, θα κινηθούμε στα βήματα όλων των χορών της Κρήτης, γνωστών μα και παλαιότερων, με συνοδοιπόρους τους εξαιρετικούς παραδοσιακούς μουσικούς Γιώργο Ζαχαριουδάκη και Στέλιο Συκάκη.
Ζωντανή μουσική με παραδοσιακά κρητικά όργανα όπως η λύρα, η ασκομπαντούρα,το λαούτο και τα θιαμπόλια θα δίνουν τον ρυθμό στα βήματα του χορού, σε ένα χοροστάσι που θα διαρκέσει 3 ώρες.
Θα αναδείξουμε τόσο τους κλασσικούς χορούς όσο και πιo άγνωστους οι οποίο έχουν έρθει στην επιφάνεια μετά από έρευνα,τα τελευταία χρόνια. Μετά το τέλος του σεμιναρίου ακολουθεί ένα παραδοσιακό γλέντι για να μπορέσουμε όλοι,τόσο οι συμμετέχοντες όσο και όλοι όσοι επιθυμούν,να χορέψουμε και να διασκεδάσουμε ξορκίζοντας το κακό...
Το ραντεβού δίνεται την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου στο Πέραν στην οδό Δεκελείας 20 στην Νέα Χαλκηδόνα.

Γεώργιος Ζαχαριουδάκης


Ξεκίνησε μαθήματα μουσικής στο Ωδείο “Απόλλων” Ηρακλείου και συνέχισε τις σπουδές του στο Ωδείο “Ορφείο” Αθηνών όπου πήρε δίπλωμα φλάουτου, δίπλωμα πιάνου, και πτυχίο αρμονίας. Απόκτησε πτυχίο μουσικής από το Bath Spa University της Αγγλίας, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές πιάνου στη Βασιλική Ακαδημία Μουσικής της Σκωτίας και μεταπτυχιακές σπουδές φλάουτου και εθνομουσικολογίας στο Newcastle University upon Tyne της Αγγλίας. Από το 2004 ασχολείται με την έρευνα της ελληνικής δημοτικής μουσικής και με την εκτέλεση ελληνικών οργάνων (σφυροθιάμπολο, διπλομάντουρο, ασκομαντούρα, τσαμπούνα και κρητική λύρα).

Επίσης επιχειρεί την προσαρμογή πνευστών οργάνων από άλλες παραδόσεις (δυτικό φλάουτο, κέλτικα whistles, ινδικό bansuri) στο ελληνικό ιδίωμα. Με υποτροφία του ΙΚΥ, πραγματοποίησε διδακτορική έρευνα στο Sheffield University της Αγγλίας με θέμα: “Ανάλυση και ερμηνεία της κρητικής μουσικής με τη χρήση παραδοσιακών οργάνων, και η προσαρμογή του δυτικού φλάουτου στο κρητικό μουσικό ιδίωμα”.
Έχει δώσει ατομικά ρεσιτάλ φλάουτου και πιάνου σε αίθουσες της Μ. Βρετανίας και της Ελλάδας. Συμμετέχει σε παραδοσιακά δρώμενα και φεστιβάλ στην Ελλάδα, όπως επίσης εμφανίζεται σε συναυλιακούς χώρους στο εξωτερικό παίζοντας ελληνική δημοτική μουσική.


Στέλιος Συκάκης


Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ατσιπόπουλο Ρεθύμνου, στην Κρήτη. Επηρεασμένος από τον πατέρα και τον θείο του, και οι δυο αυτοδίδακτοι τραγουδιστές και παίκτες μπουλγαρί, αποφάσισε να κάνει μουσικές σπουδές. Ξεκίνησε μαθήματα στο μπουζούκι στα έξι του, και τρία χρόνια αργότερα γράφτηκε στην δημοτική φιλαρμονική ορχήστρα όπου έκανε μαθήματα ευφωνίας και τούμπας. Συνέχισε με σπουδές βυζαντινής μουσικής για τρία ακόμη χρόνια, καλλιεργώντας το ενδιαφέρον του για την ελληνική μουσική παράδοση.

Έτσι είχε την ευκαιρία να μάθει λάφτα και σάζι. Παράλληλα ξεκίνησε να μαθαίνει λαούτο και να εργάζεται παίζοντας μπουζούκι. Το 2000 συνεργάστηκε με τους Γιάννη Παπατζανή (κρουστά και τραγούδι) και Νίκο Κατριτζιδάκη (φλάουτο και τραγούδι) στην ηχογράφηση και κυκλοφορία του CD «Αχός». Το 2003 γνωρίστηκε με τον Δημήτρη Σγουρό, έναν ξεχωριστό λυράρη από την Κριτσά Λασιθίου, και ξεκίνησαν να συνεργάζονται σε διάφορα φεστιβάλ και συναυλίες. Έχει συνεργαστεί με εξαιρετικούς μουσικούς της νεότερης γενιάς όπως τον Ζαχαρία Σπυριδάκη (λύρα), Δημήτρη Σιδερή(λαούτο και κιθάρα) και Γιάννη Πολυχρονάκη (λύρα, μπουζούκι και διπλό μπάσο) και . Τα τελευταία χρόνια σπουδάζει και ο ίδιος την κρητική λύρα. Σήμερα θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους λαουτιέρηδες της γενιάς του.
Μαρία Λούκα

Τη Μαρία Λούκα την είδαμε πριν μερικά χρόνια στο πλάι του Σωκράτη Μάλαμα, στις συναυλίες ανά την Ελλάδα.
Σήμερα η ερμηνεύτρια έχει τη δική της δισκογραφία και στο βιογραφικό της πολλές αξιόλογες συνεργασίες με Έλληνες συνθέτες και τραγουδοποιούς όπως οι: Ελένη Βιτάλη, Διονύσης Σαββόπουλος,Νίκος Παπάζογλου,Μίλτος Πασχαλίδης, Χρήστος Θηβαίος, Σωκράτης Μάλαμας, Γιάννης Χαρούλης, Νίκος Μαμαγκάκης, Μανώλης Λιδάκης, Γεράσιμος Ανδρεάτος κ.α.
Η Μαρία Λούκα γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης και ξεκίνησε τις μουσικές της σπουδές στο πιάνο στο ωδείο του Ηρακλείου , και τις συνέχισε στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών.

Συμμετείχε στην Νεανική χορωδία του Δήμου Ηρακλείου και παρακολούθησε μαθήματα λυρικού τραγουδιού με την κ.α Λίνα Τέντζερη και την κ.α Εύα Θανάση. Επίσης, παρακολούθησε μαθήματα στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών στο “Θέατρο των Αλλαγών”.
Η πρώτη της δισκογραφική δουλειά ήταν το 2006 με το άλμπουμ "Καλημέρα" σε συνθέσεις κυρίως της ίδιας και στο οποίο συμμετείχε και ο Σωκράτης Μάλαμας. Συνολικά έχει ηχογραφήσει 3 προσωπικούς δίσκους(Καλημέρα,Ιστορίες,10 Στιγμές)σε δικές της συνθέσεις επηρεασμένες κυρίως από την παράδοση και τα λαικά ηχοχρώματα.Το 2007 ηχογραφεί με τον συνθέτη Νίκο Μαμαγκάκη σε επανεκτέλεση το ιστορικό πια ''Κέντρο Διερχομένων'' και τον ''Στεναγμό Ανατολίτη''. Επίσης συμμετέχει στο soundtrack της σειράς ''Λούφα και Παραλλαγή'' το οποίο προβλήθηκε από την ΕΡΤ. Πολλές είναι και οι συμμετοχές σε άλμπουμ καταξιωμένων καλλιτεχνών όπως ο Παύλος Παυλίδης, ο Σωκράτης Μάλαμας, ο Μίλτος Παρσχαλίδης κ.α. Σπούδασε παραδοσιακό χορό στο Λύκειο Ελληνίδων και το Παραδοσιακό Εργαστήρι του Γιώργου Κουγιουμτζή.


peran

Δεν υπάρχουν σχόλια:

cretan music - mantinades