Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

Μέχρι πότε θα εισπράτεις;;

Αγαπητέ παραγωγέ της ταινίας, της κάθε ταινίας... μέχρι πότε θα εισπράτεις;; Η ταινία είναι ένα δημιούργημα και κατα δεύτερο και ισότιμο λόγο ένα προϊόν, που έχει ένα συγκεκριμένο προορισμό: να ειδωθεί, να "καταναλωθεί", στην πρώτη, δευτερη, άντε τρίτη προβολή, δηλαδή μέσα σε 2 χρόνια το πολύ!!

Και μετα την έλευση της τηλεόρασης -στη χώρα μας μαζικά μετά το 1970- οι παραγωγοί που είχαν βάσει νόμου τα αποκλειστικά δικαιώματα των ταινιών (τους) έτριβαν τα χέρια τους, αφου θα μπορούσαν να καλύψουν τη χασούρα από την πρωτοκαθεδρία της τηλεόρασης αφου συν τω χρόνων, το σινεμά είχε δραματική πτώση στις εισπράξεις, πράγμα που ανάγκασε τους παραγωγούς είτε να αλλάξουν επάγγελμα είτε να γίνουν παραγωγοί έργων στην τηλεόραση ή να γεύονται τους καρπούς των παλαιών ταινιών τους.

Πρόσφατα προέκυψε και το διαδίκτυο και πιό πρόσφατα το you tube. Πολλοί άρχισαν να φτιάχνουν βίντεο με αποσπάσματα από τις ταινίες αυτές και να τα δημοσιοποιούν στο νέο αυτό μέσο, που επίσης πολυ πρόσφατα αγόρασε η google και μάλιστα βρήκε τρόπο να περνάει διαφήμιση, σιγά μην δεν έβρισκε... Με το μεγάλωμα του yt οι σκληροί του δίσκοι μπορούσαν να αποθηκεύσουν αρχεία μεγάλης χωρητικότητας και έτσι τα βίντεο πλέον αυτά δεν ήταν 2λεπτα και 3λεπτα αλλά πολλές φορές ολόκληρη η ταινία!! 

Και εκει όμως πρόβλημα... οι παραγωγοί απαίτησαν τα ποσοστά τους και μάλιστα cash!! Βάλαν δικηγόρους και κατέβηκαν και τα αποσπάσματα και οι ταινίες.
Θύμα αυτής της κίνησης και το rebet cafe που είχε ανεβάσει το πολύ ωραίο κομμάτι από την ταινία "Σωφεράκι" με το Φωτόπουλο και τη Βρανά, όπου παίζουν στο πάλκο κέντρου στις Τζιτζιφιές, οι:  Χιώτης, Τατασόπουλος, Πετσάς και Σπαγγαδώρος!!!

 Πρόσφατα η ελληνική εταιρεία "Φίνος φιλμς" έφτιαξε δικό της κανάλι στο yt με πολλές από τις ταινίες της, το οποίο μάλιστα διαφημίστηκε αρκετά!! Μέσα σε λίγες μέρες η προσπάθεια έπεσε στο κενό όπως μάθαμε...

Το φιλοσοφικό ερώτημα που προκύπτει είναι: πόσο πλέον μετά την α' προβολή μπορεί να εκμεταλλεύεται ο παραγωγός μία ταινία, αφου αυτή είναι δημιούργημα πολλών και η επιτυχία της και αναγνώριση της είναι αποτέλεσμα αφενός των επί μέρους παραγόντων (πρωταγωνιστών, συνθέτη κλπ) και αφετέρου των ιστορικών εξελίξεων που ουδόλως έχει δικαίωμα να εκμεταλλεύεται. 
Ο άνθρωπος που είχε την ιδέα της ταινίας, στις περισσότερες φορές ο σκηνοθέτης είναι ας πούμε ο βασικότερος αποδέκτης της όποιας αποζημίωσης. Από κει και πέρα, ο παραγωγός που έβαλε το χρήμα να γυριστεί η ταινία, οι τεχνικοί, οι ηθοποιοί και και... μέχρι και ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας όπου γυρίστηκε η σκηνή. Χωρίς τη σκηνή αυτή στη συγκεκριμένη ταβέρνα με τους συγκεκριμένους μουσικούς, η ταινία μπορεί να ήταν μία φόλα...


συνεχίζεται

Δεν υπάρχουν σχόλια:

cretan music - mantinades