Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

Ο κήπος των Μουσών - Πλατεία Συντάγματος


Αθήνα 1930-38

 Η πλατεία Συντάγματος, της οποίας η πρώτη ονομασία μετά την απελευθέρωση το 1822 ήταν ''πλατεία Θουκυδίδου'', ήταν εκείνη την εποχή γνωστή ως ''Κήπος των Μουσών''. 
Όταν λειτούργησαν τα ανάκτορα, στο κτίριο που σήμερα στεγάζεται η Βουλή των Ελλήνων, συνυπήρχε η ονομασία ''Πλατεία των Ανακτόρων''. 
Μετά την εξέγερση της 3ης Σεπτεμβρίου 1843 η πλατεία μετονομάστηκε σε ''Πλατεία Συντάγματος'' προς τιμή του πρώτου Συντάγματος που παραχωρήθηκε από τον Όθωνα στους Έλληνες και σύμφωνα με αυτό οι Έλληνες απέκτησαν για πρώτη φορά δικαίωμα ψήφου. 
Πέραν των Γνωστών ονομασιών που αποδίδονται στην πλατεία υπάρχουν και κάποιες ανεπίσημες ονομασίες για τον ίδιο χώρο. Όπως π.χ., ''Πλατεία του Βάκχου'' αποκαλείται το κάτω τμήμα της Πλατείας Συντάγματος ενώ ''Ισπανική Σκάλα'' είναι η σκωπτική ονομασία που έδωσαν οι Δανοί περιηγητές στη μαρμάρινη σκάλα της πλατείας, παρομοιάζοντάς την με την ''Piazza di Spagna'' της Ρώμης.

http://www.ermou.gr/ermou/ermou_history.php
 

Το κείμενο ανήκει στην Alexandra Efstathiou

fb

ΣΧΟΛΙΟ R.C.

Από την πολύ ενδιαφέρουσα ομάδα στο facebook Η ΑΘΗΝΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ  βλέπουμε πολλά και θαυμαστά και αν μη τι άλλο γνωρίζουμε καλύτερα την ιστορία μας, μέσα από φωτογραφίες, κείμενα και αναφορές γιά την Αθήνα και τα μέρη που "διαδραματίστηκε"  το ρεμπέτικο!!!

Μιά μουσική που με ενα κλίκ σήμερα σε πάει κατ'ευθείαν στη δεκαετία του '30 ή του 40 ή και του '20 και που καλό είναι να έχουμε μιά εικόνα πως ήταν τα πράγματα τότε...

Γιά ένα λόγο παραπάνω κάνουμε αυτή την αναφορά στην Πλατεία Συντάγματος ή Κήπο των Μουσών, αφού η πολυ όμορφη κάρτα-φωτογραφία στην επικεφαλίδα του blog μας, από τα 1900 στην κεντρική πλατεία των Αθηνών, είναι πλέον σήμα κατατεθέν... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

cretan music - mantinades