Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

Δεσποινίς Μαρή - Σμυρνέϊκο Τζιβαέρι μανές 1909

 

Η δεσποίνις Μαρή, γιά την οποία γνωρίζουμε ελάχιστα, ηχογράφησε πρίν τα γεγονότα, τους πολέμους και τις "περιπέτειες" στην ονειρική Σμύρνη, την κοσμοπολίτισα, με τις κάθε λογής εθνότητες και το εμπόριο... το 1909... το μανέ "Τζιβαέρι" σε μιά εποχή που οι τούρκοι πάλευαν να κρατήσουν την Κρήτη και τις άλλες κατακτήσεις τους, ενώ το ελληνικό στοιχείο αν και σε σκλαβιά, μεγαλουργούσε στην Ιωνία!! 

Σύμφωνα με τα τεχνολογικά δεδομένα της εποχής, ο τρόπος του τραγουδιού και το τελικό ηχητικό αποτέλεσμα, διαμορφώθηκε και πέρασε στους δίσκους γραμμοφώνου, με αυτό τον πρωτόγονο τρόπο, κάτι που διατηρήθηκε μέχρι το 1925, οπότε και οι πρώτες ηλεκτρικές ηχογραφήσεις. Γιά παράδειγμα οι φωνές μέχρι το 1920 θυμίζουν Καρούζο και άλλους ή  άλλες τραγουδιστές της Όπερας ενώ όσο τεχνολογικά βελτιώνεται το άκουσμα, οι φωνές γίνονται πιό στεντόριες και πιό τεχνικές, με βαρύτητα στη λεπτομέρεια!!

Ο" Τζιβαέρι μανές" σταθερή αξία στη Σμύρνη, μαζί με το "Μινόρε μανέ" και τον "Ταμπαχανιώτικο μανέ" αποτέλεσε έκφραση των Σμυρνιών γιά πολλά χρόνια μετά την προσφυγιά...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

cretan music - mantinades