Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

"Από τον ταμπουρά στο μπουζούκι", πεπραγμένα παρουσίασης, στη "Στοά του βιβλίου"...



  Η παρουσίαση της πολυαναμενόμενης έκδοσης "Από τον ταμπουρά στο μπουζούκι" του μουσικού και ερευνητή Σταύρου Κουρούση, έγινε την Κυριακή 9 Ιούνη στη "Στοά του Βιβλίου" στο όμορφο αίθριο χώρο, που βρίσκεται σε ένα εξίσου ιστορικό σημείο, πίσω ακριβώς από το Αρσάκειο στην Πανεπιστήμιου, με είσοδο από την Πεσματζόγλου.
Πολύς κόσμος παρευρέθηκε παρ'ολη τη μεγάλη ζέστη που κυριακάτικα είχε οδηγήσει τους περισσότερους αθηναίους στις πλάζ ή σε κοντινά νησιά...




  Ηταν εκεί μεταξύ άλλων οι, Πάνος Σαββόπουλος, Ηλίας Μπαρούνης, Charles Howard, Γιώργος Τσάμπρας, Νίκος Διονυσόπουλος, Χρήστος Τσιαμούλης, Κώστας Ρηγόπουλος, Ντίνος Κόγιας, Νάντια Καραγιάννη, Γιάννης Ντούνας κ.α. Επίσης πολλοί μουσικοί από τη νέα γενιά του ρεμπέτικου, που εκπροσωπούν επάξια το χώρο και δίνουν νέα πνοή στο ρεμπέτικο, το σμυρνέικο και το παραδοσιακό μας τραγούδι.

Μίλησε αρχικά ο Βασίλης Χατζηιακώβου, υπεύθυνος της "Στοάς βιβλίου", που μεταξύ άλλων ανακοίνωσε την οργάνωση πολλών εκδηλώσεων στο χώρο αυτό, με παρουσιάσεις εκδόσεων και μουσικές βραδυές.


Στη συνέχεια ο γνωστός Πάνος Σαββόπουλος αναφέρθηκε στην έκδοση και πρότεινε κάτι που θα πρότεινα και εγώ, να διαβαστεί πρώτα το βιβλίο, προτού ακουστούν τα κομμάτια.


  Στη συνέχεια μίλησε ο γνωστός συλλέκτης Ηλίας Μπαρούνης, που αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο ιστορικό της εύρεσης κάποιων σπάνιων και ιστορικών πλέον δίσκων 78 στροφών.

  Τέλος τη σειρά των ομιλιών έκλεισε ο υπεύθυνος της έκδοσης Σταύρος Κουρούσης, που ανέφερε τα παραλειπόμενα της έκδοσης και άλλες ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες σχετικά με τον ταμπουρά και το μπουζούκι. 



  Στο πάλκο που στήθηκε έπαιξαν οι "Ρεμπετιέν", που αποτελούνται από τους, Φώτη Βεργόπουλο -μπουζούκι, τραγούδι, Κωστή Κωστάκη -κιθάρα, και Αυγερινή Γάτση -ακκορντεόν, τραγούδι.

   Την όμορφη εκδήλωση έκλεισαν, ο Νίκος Κοντάλιπος ο Νίκος Σαρρηγιάννης και ο ίδιος ο Σταύρος Κουρούσης που έπαιξε κομμάτια του Καραπιπέρη σε μπουζούκια κατασκευής Σταθόπουλου και Καραμπά, από τις ΗΠΑ, των αρχών του περασμένου αιώνα!!

Ευχόμαστε από καρδιάς, και στις επόμενες εκδόσεις λοιπόν, αφού ετοιμάζονται ήδη από την Orpheum, ο Γιώργος Κατσαρός, η Κυρία Κούλα και κρητικοί καλλιτέχνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

cretan music - mantinades