Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Κομπανίες...


  Παλιές, κανούριες, μικρές, μεγάλες, άσημες, διάσημες,  ρεμπέτικες κομπανίες θα παρουσιάζει το Rebet Cafe σε ειδική ετικέτα, ώστε να μπορούν οι επισκέπτες μας να δουν πιό εύκολα, με ένα-δύο κλικ, όλες τις κομπανίες που υπάρχουν σήμερα ή υπήρχαν πιο παλιά!!!
Δεν θα υπάρξει φυσικά κάποια αξιολόγηση ή κατηγοριοποίηση...
Επίσης θα περιλαμβάνονται σχήματα που "ρέπουν" προς το ρεμπέτικο ή ένα μέρος του ρεπερτορίου τους είναι το ρεμπέτικο ή το σμυρνέϊκο. Επίσης μουσικά σχήματα που δεν ονομάζονται "κομπανίες" αλλά έχουν το συστατικό γνώρισμα της κομπανίας ή αποδίδουν πιστά το ρεμπέτικο!!!
Οσοι έχουν πληροφορίες γιά κομπανίες, ειδικά γιά τις παλαιότερες, ας μας στείλουν φωτογραφίες και  υλικό...

  Η κομπανία με συγκεκριμένη σύνθεση και όνομα είναι κάτι διαφορετικό από το σχήμα ενός "μαγαζιού". Το σχήμα ενός μαγαζιού είναι ευκαιριακό, περιστασιακό και ο αποκλειστικός του σκοπός είναι το μεροκάματο, όχι ότι είναι κάτι μικρό αυτό, αλλά είναι απλά αυτό. Ενω η κομπανία έχει συγκεκριμένη σύνθεση ανά εποχή, συγκεκριμένο σκεπτικό, ύφος και ρεπερτόριο. Ο μουσικός ενός σχήματος θυσιάζει κατά ένα τρόπο τις άλλες επιλογές του, προκειμένου να ανήκει σε ένα μόνιμο σχήμα. 
  Το θέμα, μας έχει απασχολήσει πριν χρόνια και ετοιμάζαμε ανάρτηση όσον αφορά τις πρώτες ρεμπέτικες κομπανίες απο τα '70 και ΄80 και να που πραγματοποιείται! Σήμερα που εμφανίζονται πολλά ρεμπέτικα σχήματα καλό είναι να έχουμε μιά γενικότερη εικόνα γιά τις κομπανίες τις παλιότερες αλλά και τις μεταγενέτερες, γιά να 'ρθουμε στο σήμερα που το φαινόμενο πάλι αναζωπυρώνεται, με άλλη φιλοσοφία και αντιμετώπιση.
Εννοείται ότι θα προστεθούν ετικέτες στις έως τώρα αναρτήσεις για κομπανίες.

Και μιλώντας γιά τις παλιές κομπανίες, ας δούμε σε τίτλους ποιές ήταν αυτες (που θυμόμαστε) και έπονται κι άλλες...:

- Ρεμπέτικη κομπανία

- Ρεμπέτικο συγκρότημα Θεσσαλονίκης

- Οπισθοδρομική κομπανία

- Αθηναϊκή κομπανία

- Ονειρική κομπανία (Γιώργος Βεντουζάς)

- Ετεροχρονική κομπανία

- Μποέμισες

- Τα παιδιά του Ζεβεδαίου

- Ελληνική απόλαυσις

- Δυνάμεις του Αιγαίου (παραδοσιακό)


Γιά τις κομπανίες υπάρχει το σχετικό λήμμα στο google.gr

υγ

Μουσικά σχήματα όπως : Παιδιά από την Πάτρα, Ζιγκ ζαγκ, Νέοι επιβάτες, Παίδες εντάξει, δεν υπολογίζονται στις κομπανίες αφού το 90-95 % του ρεπερτορίου τους δεν ήταν ρεμπέτικο. 
Το ίδιο και γιά τα σχήματα : Χαϊνηδες, Μικρές περιπλανήσεις, Νεάρχου παράπλους, όπου το ρεπερτόριο τους ήταν παραδοσιακό και έντεχνο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

cretan music - mantinades