Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Ελλήνων δρώμενα : "Γεράπετρος" - Βαγγέλης Βαρδάκης Κυριακή 31.3.2013, 18.00 στην ΕΤ3



  Αγαπητοί μας φίλοι, συνεχίζοντας το ταξίδι της εκπομπής μας στην «άγνωστη» Ανατολική πλευρά της Κρήτης, αυτή τη φορά στρέφουμε τον φακό μας και εστιάζουμε την έρευνά μας στο μουσικοχορευτικό γίγνεσθαι της Ιεράπετρας.
Μιας αρχαίας πόλης, η οποία έχει τον δικό της ξεχωριστό «λυρικό» χαρακτήρα στη μουσικοχορευτική της έκφραση, πλάι και σε σχέση, με στις γειτονικές περιοχές της Σητείας και της Μεραμπέλλου.

  Στην ιστορική διαδρομή της Ιεράπετρας και στα αυθεντικά χαρακτηριστικά της τέχνης των ανθρώπων που δημιούργησαν σε αυτό τον τόπο, προστέθηκαν στην εξέλιξη του χρόνου όπως σε κάθε τόπο έτσι και εδώ, διάφορες επιρροές, ακολουθώντας τις κοινωνικές συναλλαγές των κατοίκων της περιοχής, με κυριότερο το Βενετσιάνικο ηχόχρωμα, το οποίο χαρακτηρίζει ευρύτερα την Κρήτη.

  Έτσι, ο χαρακτήρας των Γεραπετριτών διαμορφώθηκε μέσα από την ποίηση του Β. Κορνάρου -που μεγάλωσε κι αυτός στην γειτονιά τους- και από την καταιγίδα των «μαντινιάδων» του, περιπλεγμένες με μία πληθώρα μουσικών μοτίβων, χρωμάτων, φράσεων και μελωδιών, που κυριαρχούν στην πολιτιστική παραγωγή της περιοχής. Η «ποικιλία» των μουσικών εκφράσεων στην Ιεράπετρα συντελούνταν αρχικώς με όλες τις εκφραστικές δυνατότητες της λύρας, όμως στην πορεία καθιερώθηκε και πρωταγωνίστησε το βιολί, όπως σε όλη την ανατολική Κρήτη.

  Στην Ιεράπετρα γεννήθηκε και δημιουργεί σήμερα ένας σπουδαίος μουσικός, ο Βαγγέλης Βαρδάκης. Ένας μουσικός που η καλλιέργεια της τέχνης του βιολιού του, συναντά τους μεγάλους βιολιστές της μουσικής παράδοσης της Ανατολικής Κρήτης, οι οποίοι διέπρεψαν στο παρελθόν δημιουργώντας μίας από τις μεγαλύτερες «βιολιστικές» κληρονομιές.
Ο Βαγγέλης Βαρδάκης είναι ένας ολοκληρωμένος καλλιτέχνης, ο οποίος ερευνά και «ανασκάπτει» σεβόμενος το μουσικό παρελθόν της περιοχής του, για να αναδείξει εν τέλει με το δοξάρι του το μεγαλείο της μουσικής έκφρασης, το οποίο διέπρεψε στην Ιεράπετρα, με ξακουστούς βιολάτορες.

Ο Βαγγέλης  Βαρδάκης παρουσιάζει στο φακό της εκπομπής την δική του θεώρηση για τη μουσική, το γλέντι, το χορό, τον πολιτισμό του τόπου του και την ίδια τη ζωή στο σύνολό της. Η Ιεράπετρα και οι άνθρωποί της αποτελούν για κείνον πηγή έμπνευσης. Υπερασπίζεται με πάθος τα τοπικά ήθη και ιδιώματα και συνεχώς περιπλανάται και συναναστρέφεται με τους συντοπίτες του, αναζητώντας να «αποκομίζει» άγνωστα στοιχεία, με πολύ βαθιές ρίζες από το παρελθόν, για να τα ενσωματώσει στην τέχνη του. Θέλει να «αγκαλιάσει» με τον δικό του τρόπο όλους τους προγενέστερους μουσικούς του τόπου του, ώστε να αναδειχθούν στην σύγχρονη πραγματικότητα της πόλης του, οι «οφειλές» και οι τιμές που ανήκουν σε εκείνους.

  Ο φακός της εκπομπής τον ακολουθεί στην πόλη και στα χωριά της Ιεράπετρας, εκεί όπου συναντά τους παλιούς εν ζωή βιολιστές (τον Γιώργο Κανιτάκη, τον Μηνά Κανάκη και τον Νίκο Χριστοδουλάκη), για να παίξει μαζί τους, να καταγράψει και να αναδείξει παλιούς σκοπούς και τεχνικές παιξίματος, χρώματα, δίστιχα και μοτίβα, τα οποία ασκούν μεγάλη γοητεία στην τέχνη του, για να τα προσφέρει με την σειρά του και με τον δικό του προσωπικό τρόπο, στους δικούς του ακροατές.

Δείτε εδώ το trailer:
https://www.facebook.com/photo.php?v=580158905335288

Δεν υπάρχουν σχόλια:

cretan music - mantinades