Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

Οι ρίζες του Κώστα Μουντάκη... ο Δημήτρης Καφάτος

 

Ο Κώστας Μουντάκης έγινε θρύλος. Με καρριέρα που ξεκίνησε απο το 1945 στα γλέντια και απο το 1955 στη δισκογραφία με τις πρώτες επιτυχίες που έκανε με τραγούδια του Κουτσουρέλη.
Πίσω όμως απο τη λαμπρή καρριέρα του Κώστα Μουντάκη, βρίσκεται ένας άγνωστος στους πολλούς, παραδοσιακός μουσικός, ο Δημήτρης Καφάτος, ο λυράρης του χωριού του στην Αλφά, στον πεδινό Μυλοπόταμο, δίπλα στο Πέραμα και στα Αγγελιανά.
Πριν 6-7 χρόνια παίξαμε στην πλατεία στα Αγγελιανά, σε μια βάφτιση που εκει συνηθίζεται να καλούν απο 500-1000 άτομα και φεύγοντας πρωινές ώρες ακούγαμε απο μακρυά όργανα. Απο το σημείο που ακουγόταν φαινόταν ότι είναι απο το Πέραμα και μάλιστα στοιχηματίσαμε μεταξύ μας ποιος παίζει, αν είναι νέος ή παλιός λυράρης και ποιός είναι. Περνώντας μετά απο το Πέραμα μπαίνοντας στην κωμόπολη, παίζανε σε ένα εξωτερικό χώρο ο Καλλέργης με το συγκρότημα του.
Αυτο το λέω για να τονίσω το πόσο η περιοχή μέσα σε λίγα χιλιόμετρα περικλείει μεγάλα και εύφορα χωριά και την πρωτεύουσα της πρώην επαρχίας, το Πέραμα, που είναι γεμάτα μερακλήδες.

Το ντοκυμανταίρ αυτο του Γιώργου και της Ηρως Σγουράκη γυρίστηκε στα τέλη της δεκαετίας '70 και ευτυχώς που κατάφεραν να το γυρίσουν, εποχές που γιά να πάρει κάποιος δουλειά απο την ΕΡΤ έπρεπε να 'χει μεγάλα μέσα, τα κονέ που λέμε τώρα!!
Βλέποντας και ακούγοντας λοιπόν αυτό το πολύτιμο ντοκυμανταίρ παίρνουμε μία γεύση πως έπαιζαν οι παλιότεροι απο το Μουντάκη στην Αλφά Μυλοποτάμου, δηλαδή ο Καφάτος και ο Στουμπούρης. Παίξιμο που προσομοιάζει στα θιαμπόλια (φλογέρες) και τις ασκομαντούρες. Αυτές τις περίτεχνες κοντυλιές έπαιζαν οι παλιοί μυλοποταμίτες, προπολεμικά δηλαδή, όπως με έχει διαβεβαιώσει και ο μεγάλος τραγουδιστής απο τον Κουρνά, Χανίων Παντελής Κρασσαδάκης που έπαιξε για χρόνια με τον αμαριώτη λυράρη Λεωνίδα Κλάδο. 
Κατείχαν ασφαλώς και άλλες μελωδίες όπως τη σούστα. τον πεντοζάλη και τον πηδηχτό ή κρητικό και πιο πρόσφατα το συρτό, αλλά η "δύναμη" τους ήταν οι κοντυλιές, ιδιαίτερα οι κάπως πιο γρήγορες που παίζουν σήμερα οι λυράρηδες απο σολ ματζόρε, όπως "Αρχισε πάλι ο ποταμός" και απο λα μινόρε όπως "Βοσκαρουδάκι αμούστακο".
Πάνω σ'αυτο το μοτίβο παίζει και ο Καφάτος εδώ και δεν είναι μόνο ότι ήταν δάσκαλος του Μούντη για να τον αναγνωρίζουμε σήμερα εμείς εκ του ασφαλούς απο τον καναπέ μας, είναι ότι γενικά έχαιρε φήμης και αναγνώρισης σε όλη την περιοχή, μέχρι και την πόλη του Ρεθέμνου.
Ο ίδιος υποστήριζε ότι όλη του την τέχνη την ώφειλε στον παλαιότερο απο αυτον λυράρη του χωριού, τον Στουμπούρη.
Στην εκπομπή του Γιάννη Αγιασμενάκη στη "Νέα Τηλεόραση" Χανίων έγινε πέρσυ ένα αφιέρωμα στο Δημήτρη Καφάτο, όπου συμμετείχαν πολλοί αλφιανοί και απο το τηλέφωνο επικοινώνησαν απόγονοι του απο την Αμερική.

Δείτε τη βιογραφία του εδώ

Γ.Β.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

cretan music - mantinades