Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

Η τετράς του Πειραιά έπαιζε εδω...!!!


Η σημερινή υπεύθυνη του μαγαζιού, Ειρήνη Πουλάκη, μας ξεναγεί στην ιστορία του παραδοσιακού χώρου που τον ανέλαβε... «το 2007. Ημουν θαμώνας, μου άρεσε η ατμόσφαιρα κι έτσι όταν έκλεισε, πάνω στον ενθουσιασμό μου, σκέφτηκα να συνεχίσω τη γοητευτική ιστορία του, αν και δεν είχα εμπειρία από χώρους εστίασης», λέει με ειλικρίνεια και προσθέτει: «Ο ιδιοκτήτης, ο κ. Τασόπουλος, που είναι η τρίτη γενιά, κρατάει ακόμη το υπόγειο του μαγαζιού με τα βαρέλια φτιάχνοντας κρασί.  

Ο ίδιος μου έχει διηγηθεί και την ιστορία του χώρου έτσι όπως μεταφέρεται από γενιά σε γενιά». Οι πέτρινοι τοίχοι, τα βαριά σιδερένια ρολά, τα βαρέλια και οι παλιές φωτογραφίες γυρίζουν πίσω το ρολόι του χρόνου. «Το 1896 πρωτολειτούργησε ως οινομαγειρείο, το οποίο έχτισαν καραβομαραγκοί που διέθεταν ένα από τα πρώτα καρνάγια στο Πέραμα. Στον μεσοπόλεμο, το ανέλαβαν νέοι ιδιοκτήτες κι έγινε η μπακαλοταβέρνα του Τρίχα. Συγκέντρωνε όσους έπιναν καλή ρετσίνα και ήθελαν να ξεχάσουν τους καημούς τους και να ακούσουν ρεμπέτικα.

 Από αυτό εδώ το μαγαζί πέρασε και η πρώτη λαϊκή κομπανία, η περίφημη "Τετράς, η ξακουστή του Πειραιώς" με τους Μάρκο Βαμβακάρη, Στράτο Παγιουμτζή, Ανέστη Δελιά και Γιώργο Μπάτη. Πολλά γνωστά ρεμπέτικα τραγούδια γράφτηκαν και τραγουδήθηκαν εδώ μέσα σε αυτούς τους πέτρινους τοίχους», λέει η κ. Πουλάκη, που τους μεζέδες και τα μαγειρευτά της επιμένουν να γεύονται, όπως λέει, «πελάτες που έρχονται εδώ και πολλά χρόνια και τους αρέσει τον χειμώνα να ανάβουν το τζάκι και να θυμούνται τα παλιά».

Της Nίκης Mηταρέα  

http://www.ethnos.gr/entheta.asp?catid=23630&subid=2&pubid=63677236

 http://dimiourgia-epikinonia.blogspot.gr/2012/11/blog-post_29.html

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστώ πολύ.
Και ειλικρινά αισθάνομαι δέος σε
ανθρώπους που γνωρίζουν αρκετά,
σοβαρά και βαθειά το ρεμπέτικο τραγούδι
και τη ρεμπέτικη ιστορία.
Αν είσαι μουσικός η χαρά μου είναι μεγάλη που επικοινωνώ
μαζί σου.
Εγώ λατρεύω τη ρεμπέτικη μουσική από
μικρό παιδί την ακούω.
Τώρα άρχισα να ενδιαφέρομαι περισσότερο
που ωρίμασα και καταλαβαίνω ότι της ρίζες
μας της απλώσανε και της στεριώσανε
αυτοί οι μεγάλοι δημιουργοί και ταυτοχρόνος
Ερμηνευτές.

Παύλος ο καλός ο μαθητής………

REBET CAFE είπε...

Ευχαρισω πολυ Παυλο !!
Δεν χρειαζεται δεος, ολα ειναι μεσα στο ποταμι της ζωης, η διαδρομη μας κανει πιο ενημερωμενους και οσο ψαχνεται κανει βρισκει πραγματα πανω σ'αυτο που ασχολειται...
Το ρεμπετικο ειναι βιωμα και η αισθητικη του ταιριαζει σε οσους νοιωθουν μακρυα απο ντεμεκ καταστασεις, που αλλοτριωνουν τα πραγματικα μας θελω και ανακυκλωνουν μια ματαιοδοξια ανθρωπινη μεν, αχρειαστη δε...
Καλη διαδρομη να εχεις σε οτι κανεις και θα τα λέμε!!!

REBET CAFE είπε...

...ναι ειμαι εν μερει μουσικος και συμπληρωνω ηδη καποιες δεκατιες σε παλκα... συμπληρωνοντας το εισοδημα μου..

cretan music - mantinades