Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Η Αθήνα το 1960 !!!


Μιά φωτογραφία που ανέβηκε στο facebook Πριν απο 2 μέρες και απο τότε την "παίζουν" οι πάντες, κανάλια, σάϊτ, δελτία ειδήσεων κλπ όπως και να΄χει είναι εντυπωσιακή !!!
Με τις πολύχρωμες κουρσάρες, τα τρόλλευ τις γιορτινές γιρλάντες... κάπου στην Πατησίων φαίνεται νάναι...
Χρονιά σταθμός το 1960 !!! 
Χρονιά που τα 78ρια στην ουσία καταργούνται για να περάσουμε στα 45ρια και τις 33 στροφές.
Χρονιά που γυρίζεται και παίρνει βραβείο το "Ποτέ την Κυριακή". Τα μπουζούκια πάνε στις Κάννες, η Μελίνα μοιράζεται το 1ο βραβείο με τη Ζαν Μορώ και το ίδιο βράδυ στήνεται τρικούβερτο γλέντι όπου ο Ζαμπέτας με τη Χρυσάφη και τον Καλφόπουλο στην κυριολεξία τα σπάνε!!
Χρονιά που ξεκινάει με τα φεστιβάλ τραγουδιού η (μουσική) αντιπαράθεση Χατζηδάκι-Θεοδωράκη. Απο αυτή τη "σύρραξη" κερδισμένη θα βγεί η Ιωάννα (Νάνα) Μούσχουρη, που θα εκμεταλλευτεί την απήχηση της φωνής της και όχι μόνο και θα κάνει απίστευτη καρριέρα στη Γαλλία μαζί με το "Τρίο Καντσόνε" που θα μετονομαστεί σε "Les Atheniens" και τον μετέπειτα σύζυγο της Πετσίλα.
Χρονιά που ο Ζαμπέτας μετά το κάζο με την εταιρεία δίσκων το '59, θα ξεκινήσει μιά νέα καρριέρα με τραγούδια που θα σημαδέψουν το εφεξής το ελληνικό τραγούδι.
Χρονιά που καθιερώνεται το ηλεκτρικό μπουζούκι και έτσι τελειώνει η εποχή του ρεμπέτικου που απο το '55 ήδη έχει σχεδόν τελειώσει πλην όμως και μέσα στην πενταετία αυτή βγήκαν πολλα καλά τραγούδια που συγκαταλέγονται στα ρεμπέτικα.
Χρονιά όμως που αρχίζει και η δεύτερη καρριέρα του Μάρκου. Μετά απο μια 10ετία στην αφάνεια, ο Μπιθικώτσης του παραχωρεί τη θέση που του αξίζει, φέρνοντας τον στο στούντιο να ξανατραγουδήσει τα τραγούδια του ένα χρόνο πριν το 1959. Στη συνέχεια θα ξεκινήσει ή δεύτερη καρριέρα του γενάρχη του ρεμπέτικου. 
Ο Μπιθικώτσης το '60 μόλις έχει τραγουδήσει τον "Επιτάφιο" και που να ξέρει τι μεγάλα τραγούδια θα πει στη συνέχεια, του Θεοδωράκη.
Κι ο Χιώτης θα έχει κι αυτός την τιμή να παίξει σε πολύ μεγάλα τραγούδια του Μίκη, βάζοντας και δικές του εισαγωγές, τα επόμενα 2-3 χρόνια, ώσπου να φύγει για χρόνια στην Αμερική.
Είναι η χρονιά που ξεκινάει και το ντουέτο μπουζουκιών Παπαδόπουλος-Καρνέζης, που θα γράψουν και αυτοι τη δική τους ιστορία.
Είναι η χρονιά που ο Καζαντζίδης θα απογειώσει το μύθο του, μετά και το "Δυο πόρτες έχει η ζωή" που μόλις είχε κυκλοφορήσει και καμμιά ακόμα δεκαριά μεγάλες επιτυχίες, μετά τη Μαντουβάλα το '59.
Είναι η χρονιά που γίνονται γνωστοί και ξεκινάνε τις μεγάλες καρριέρες τους, ο Πέτρος Αναγνωστάκης και ο Μανώλης Αγγελόπουλος.
Είναι η χρονιά που για μιά εικοσαετία το φαινόμενο της αντιπαροχής που καθιέρωσε ο Καραμαλή σαν υπουργός δημ.έργων το '55 θα αλλάξει εντελώς τις μεγάλες πόλεις και ειδικά την Αθήνα, τα σπίτια με τις αυλες και οι παλιές μονοκατοικίες χάνονται μιά για πάντα. Οι χωμάτινοι δρόμοι σταδιακά γίνονται ασφάλτινοι και η πόλη αλλάζει όψη. Ένα νέο επάγγελμα εμφανίζεται, αυτό του θυρωρού της πολυκατοικίας, άνθρωπος για όλες τις δουλειές ενώ είναι ξεχωριστοί όσοι μένουν στα ρετιρέ των πολυκατοικιών!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

cretan music - mantinades