Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Μπουζούκι Αράμ Παπαζιάν απο τα 1895

Απο δημοσίευση στο φόρουμ rembetiko στις 17/6/12 μάθαμε πως ένα μέλος του φόρουμ έχει στην κατοχή του ένα μπουζούκι κατασκευής του ξακουστού οργανοποιού Αράμ Παπαζιάν, με χρονολογία στην ετικέτα 1895, δηλαδή όταν αυτός ήταν ακόμα στη Σμύρνη  !!! 
Το μπουζούκι υπέστη ήδη μία ανεπανόρθωτη επέμβαση και η παρηγοριά μας πλέον είναι το εναπομείναν όργανο και οι χρήσιμες πληροφορίες απο τον κάτοχο του, ο οποίος εκ των υστέρων διαπίστωσε την αξία του και δεν ξέρω αν έχει καταλάβει τη σπουδαιότητα του -γιατί άλλο η αξία και άλλο η σπουδαιοτητα... 

Δεν τον κατηγορούμε φυσικά, απλά έμεσα κατηγορούμε την αμέλεια και την αμάθεια όλων μας και τον ηθελημένο αλοιθωρισμό της κοινωνίας μας σε δευτερότερα πράγματα, απο τα απολύτως απαραίτητα, τη φιλοσοφία, την ποιότητα και την ουσία της ζωής μας... τη γνώση, την επίγνωση, τη ιστορία, τον πολιτισμό μας και την ίδια την αξία μας, των προγενεστέρων απο μας και των γονιδίων που μοιραία μεταφέρουμε...

Η απάντηση δόθηκε χαλαρά απο τον κάτοχο του σπάνιου αυτου μπουζουκιού σε ερώτηση άλλου μέλους, που έψαχνε μπουζούκι με "παλιό ήχο". Στον ίδιο φίλο είχα απαντήσει σε άλλο ρεμπέτικο φόρουμ στην ίδια ερώτηση (για μπουζούκι με παλιό ήχο)... και που να ξέραμε τι "λαυράκι" θα έβγαζε η ερώτηση αυτη !!! Παραθέτω την απάντηση του κατόχου, πριν ακόμα τον ενημερώσουν οι συν-φορουμίτες για το θησαυρό έχει στα χέρια του : 

Έχω ένα τέτοιο μπουζούκι το οποίο έχει μήκος σκάφους 32, με τσάκιση στο καπάκι, μήκος χορδής 64, καράολο με μεγάλη κλήση.
Πριν 8 χρόνια είχα ξεκινήσει ολική ανακατασκευή του οργάνου, μιας και είχε τα χάλια του. Το μπράτσο είχε στραβώσει (βιδώσει), η ταστιέρα είχε σαπίσει (έφευγε με το νύχι). Το σκάφος είχε 3 ντούγιες ξεκολλημένες.
Οι επεμβάσεις που γίνανε είναι: Τοποθετήθηκε επιπρόσθετο χαρτί στο εσωτερικό του σκάφους (για να κρατήσει καλύτερα τις ντούγιες), μπήκε καινούριο μπράτσο με κόντρες και καινούρια ταστιέρα με τάστα (διατηρήθηκαν οι αρχικές διαστάσεις του οργάνου), τα κλειδιά και η χορδιέρα είναι από άλλο όργανο, το καπάκι τρίφτηκε και ξαναέγιναν τα σχέδια (πυρογραφία) ενώ τα αρχικά σχέδια ήταν ζωγραφιστά. Το καπάκι βερνικώθηκε με γομαλάκα. Το όργανο είχε 8 κλειδιά, οπότε του φόρεσα χορδές οχτάχορδου μπουζουκιού.
Δυστυχώς, από τότε το όργανο είχε μείνει κουρδισμένο και απέκτησε ένα ράγισμα στο καπάκι, πάνω από την ταστιέρα. Α, και το όργανο είχε στο σκάφος μια ετικέτα σκισμένη που έλεγε ...ΡΑΜ ΠΑΠΖΙΑΝ ..... 1895 Το όργανο θυμίζει Ιταλική μαντόλα με μεγάλο μπράτσο. Ο ήχος του μαντολινήζει. 

ΥΓ
Επειδή δεν είμαι μέλος του συγκεκριμένου φόρουμ, αν κάποιος έχει τις σχετικές φωτογραφίες ας τις στείλει στο μέιλ του ρεμπέτ καφε : rebetcafe@gmail.com
Ευχαριστω!!

ΣΗΜ.

Οι φωτογραφίες ήρθαν απο φίλο και τον ευχαριστω, αλλά ωστόσο οι αλλαγές είναι τόσο πολλές, που πραγματικα πρόκειται για άλλο όργανο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

cretan music - mantinades