Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Derya Turkan


 Ο Derya Turkan είναι μουσικός δεξιοτέχνης του κλασικού Τούρκικου κεμεντζέ, στο οποίο αυτοσχεδιάζει και παίζει το ρεπερτόριο της κλασικής μουσικής της Οθωμανικής περιόδου.
Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1973 από οικογένεια μουσικών και αποφοίτησε από το Μουσικό Κονσερβατόριο Οργάνων του μουσικού τμήματος του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης έχοντας δάσκαλο του κεμεντζέ Ihsan Ozgen.
Το 1990 προσκαλείται ως μουσικός εκτελεστής στο Τουρκικό Εθνικό Μουσικό Σύνολο του Υπουργείου Πολιτισμού. Το 1993 συνεργάζεται ως επισκέπτης στην Τουρκική Τηλεόραση και το Ραδιόφωνο της Κωνσταντινούπολης για ένα χρόνο όπου απέσπασε επαίνους. Δούλεψε με καταξιωμένους μουσικούς όπως τους Alaeddin Yavasca, Bekir Sidki Sezgin, Niyazi Sayin και Erol Deran. Στο διάστημα αυτό έλαβε μέρος σε πολλές συναυλίες τόσο σε εθνικό όσο και παγκόσμιο επίπεδο με  πολύ γνωστά συγκροτήματα, όπως του Necdet Yasar Ensemble, και του Ihsan Ozgen's Anatolia (το τελευταίο μικτό με Έλληνες). Ο Turkan έδωσε πολλές συναυλίες στις ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, Φιλανδία, Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Πολωνία, Ελλάδα, Ισραήλ καθώς και σε πολλές άλλες χώρες όπως και στην χώρα του.
Το 1996 έπαιξε με τον Τούρκο εκτελεστή του νέι, Kudsi Erguner, στα 80α γενέθλια του Yehudi Menuhin's τα οποία διοργανώθηκαν από τον Πρόεδρο της Γαλλίας Jacques Chirac ως προσκεκλημένος μουσικός. Με τον Kudsi Erguner περιόδευσε και ηχογράφησε με πολλά σχήματα. Ψηφιακές ηχογραφήσεις αποτελούν τα έργα: Ottoman Drums, Ottamania, IslamBlues και La Banda Allaturka.
Όπως ο δάσκαλός του Ihsan Ozgen, έτσι και o Turkan έχει σκοπό να ακολουθήσει και να αναπτύξει την διδασκαλία της μεγαλύτερης μουσικής ιδιοφυΐας του περασμένου αιώνα στην Τουρκία, του Tanburi Cemil Bey. Σήμερα συνεχίζει να εργάζεται σε διάφορα πρότζεκτ στην καριέρα του με αυτό το στόχο. Τα έργα του «Ahenk» και «Γράμμα από την Κωνσταντινούπολη» αλλά και το τελευταίο «Minstrel's Era» αποτελούν σταθερά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

cretan music - mantinades