Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

4ο Σεμινάριο για το ρεμπέτικο (Σκύρος 15-22 Ιουλίου 2012)

 

Αγαπητοί φίλοι και φίλες, Το καλοκαίρι του 2012 και συγκεκριμένα από τις 15 μέχρι τις 22 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί το 4ο σεμινάριο για το ρεμπέτικο τραγούδι στη Σκύρο. Η απόφαση για την πραγματοποίηση του 4ου σεμιναρίου, στο φιλόξενο χώρο του «Λαογραφικού μουσείου Φαλτάιτς» στη Σκύρο, αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, βασίστηκε στο γεγονός της θετικής ανταπόκρισης που είχαν τα τρία προηγούμενα σεμινάρια (2009,2010, 2011) τόσο από τους συμμετέχοντες, όσο και από την τοπική κοινωνία του νησιού.
Είναι λοιπόν, ηθική μας υποχρέωση να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας το 2012, έτσι ώστε να ενισχυθεί παραπέρα ο θεσμός του σεμιναρίου. Για όλους εμάς που συμμετέχουμε σ’ αυτή την υπόθεση, άξονας της κοινής μας δράσης είναι η ηθική ικανοποίηση που βασίζεται στην κοινή μας συναίνεση, ότι το κομμάτι αυτό του λαϊκού μας πολιτισμού που υπηρετεί το ρεμπέτικο και γενικότερα το λαϊκό μας τραγούδι, δεν πρέπει να ξεχαστεί και να εξοστρακιστεί από επικίνδυνους «ειδήμονες» και συμφέροντα. Επί πλέον, η μετάδοση της αγάπης για τη μουσική μας παράδοση στους νεότερους είναι μια από τις κυρίαρχες δυναμικές που μας όπλισαν με θάρρος και κουράγιο να το συνεχίσουμε και αυτή τη δύσκολη χρονιά.
 Για εμάς πέρα από οποιοδήποτε οικονομικό κόστος κυριαρχεί η ηθική υποχρέωση να αγωνιζόμαστε για καλλιτεχνικές και ηθικές αξίες, όπως είναι αυτές του ρεμπέτικου και λαϊκού τραγουδιού που δημιουργήθηκαν από τους άγνωστους και γνωστούς συντελεστές του στο πέρασμα των χρόνων.
 Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που η λαϊκή μας μουσική, για άλλη μια φορά, γνωρίζει αναγνώριση και προβολή στον διεθνή χώρο είτε με την πρόσφατη εικονογραφημένη ιστοριογράφηση του ρεμπέτικου στη Γαλλία (η οποία μεταφράστηκε πρόσφατα και στα Ελληνικά) του David Prudhomme, είτε με τη δημιουργία λαϊκών ορχηστρών με Ελληνικό μουσικό περιεχόμενο από ντόπιους μουσικούς στην Ολλανδία (παλιοπαρέα), στην Σουηδία (Ταξίμι, Μερακλήδες) κλπ.
Το ρεμπέτικο-λαϊκό τραγούδι είναι το Ελληνικό τραγούδι που αναπτύχθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και ολοκλήρωσε τον κύκλο του στο τέλος της δεκαετίας του '50. Τραγούδι ευρύτατης και πολύπλευρης κοινωνικής διαμαρτυρίας, το ρεμπέτικο είναι τραγούδι κοινωνικού περιεχομένου. Κανείς δεν μπορεί να παραβλέπει ότι εξέφρασε τους ανθρώπους που μετακινήθηκαν, εθελοντικά (εσωτερική ή εξωτερική μετανάστευση) ή με τη βία (προσφυγιά), από την περιφέρεια στις μεγάλες πόλεις, αλλά και όλους αυτούς οι οποίοι σε μία ανερχόμενη προβιομηχανική-βιομηχανική διαδικασία βρέθηκαν στο καμίνι της κοινωνικής αδικίας, της προσωπικής απαξίωσης, της αναποτελεσματικής προστασίας τους από το κράτος. Το ρεμπέτικο τραγούδι είναι έκφραση του Ελληνικού λαϊκού μας πολιτισμού. Μέσα του συγχωνεύει με ένα μοναδικό τρόπο στοιχεία από την παραδοσιακή μας μουσική, την εκκλησιαστική μας μουσική, την Επτανησιακή και Αθηναϊκή καντάδα, τις μουσικές επιρροές της Μικράς Ασίας και την Δυτική μουσική. Είναι προφανές ότι η συνεχιζόμενη παρουσία του λαϊκού τραγουδιού στο μουσικό προσκήνιο, φανερώνει την διαχρονικότητα και την ισχυρή επιρροή που αυτό ασκεί στις νεότερες γενιές, ενώ έχει πλέον καταγραφεί σαν ουσιαστικό στοιχείο της κοινωνικής συνείδησης μεγάλων τμημάτων του ελληνικού λαού και ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων.

Αυτή τη χρονιά στη διάρκεια του σεμιναρίου θα λειτουργήσουν δύο τμήματα για αρχάριους και προχωρημένους παίχτες μπουζουκιού και κιθάρας, με υπεύθυνο των μαθημάτων, όπως και πέρσι τον εξαίρετο μουσικό και σολίστα του μπουζουκιού Σπύρο Γκούμα, του οποίου η συνεργασία με τα μεγαλύτερα ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής και η πολύ μεγάλη διδακτική εμπειρία που διαθέτει, εγγυώνται για το θετικό αποτέλεσμα της όλης προσπάθειας.
 Σύντομα θα κυκλοφορήσει η αίτηση συμμετοχής με αναλυτικό πληροφορικό υλικό για τα μαθήματα, τη διαμονή, τη μετακίνηση και χάρτη της περιοχής με χρήσιμες πληροφορίες.
 Ενημέρωση και πληροφοριακό υλικό για τα προηγούμενα να σεμινάρια μπορείτε να έχετε από τα παρακάτω sites και links:


www.rebetikoseminar.com

www.faltaits.gr

www.spirosgoumas.gr 

www.parapetamenoi.gr

Για πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε:
Στον οργανωτικό υπεύθυνο Γιώργο Μακρή
Λιακαταίων 32, 11474 Αθήνα,
Τηλ:2106410211 6972335227
E-mail: makres@otenet.gr
Στο μουσικό υπεύθυνο Σπύρο Γκούμα
τηλ: 210-9957063
E-mail: info@spirosgoumas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

cretan music - mantinades