Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Αργύρης Βαμβακάρης - Ο καπετάνιος του σπιτιού



Είναι προφανώς ο "Μεμέτης" σύνθεση του Χρ.Μαρίνου απο τα 1929, σε νέα εκτέλεση με το Βαγγέλη Περπινιάδη και τον Αργύρη Βαμβακάρη στο μπουζούκι. Ο τελευταίος εμφανίζεται στο δίσκο αυτο και σαν συνθέτης ενω δεν γνωρίζουμε αν είναι όντως και ο στιχουργός των νέων στίχων. Δεν μπορούμε όμως παρα να παραδεχτούμε ότι πρόκειται για βιρτουόζο μπουζουξή, όπως και ότι η εκτέλεση του Περπινιάδη είναι καταπληκτική !!

Σχετικά με το "Μεμέτη" δεν υπάρχει κάποια πληροφορία αν πρόκειται για παλιό μικρασιάτικο αφου εμφανίζεται στη δισκογραφία το 1929 εν μέσω πολλών τραγουδιών της πολυ ανθούσας τότε μουσικής βιομηχανίας στην Αθήνα που ακόμα δεν διέθετε εργοστάσιο κοπής δίσκων.
Πρώτοι το ηχογράφησαν ο Νταλγκάς και ο Κασιμάτης το 1929 στις HMV και Parlophone αντίστοιχα. Στη συνέχεια ο Δημήτρης Αραπάκης και ο Νούρος το 1931. Αργότερα το ηχογράφησαν ο Κατσαρός και ο Μέλκων. Επίσης στο δίσκο πρόζα του Πέτρου Κυριακού "Ο σκυλόμαγκας" ακούγεται ο "Μεμέτης" οργανικό με τη φύσα του Παπατζή, μετα τον αμανέ του μάγκα ηθοποιού.
Στο site rebetiko.sealabs αναφέρεται και σαν "παλιά βαλκανική μελωδία" ενω ξέρουμε ότι μέχρι σήμερα το ζεϊμπέκικο δεν χορεύεται στα βαλκάνια εκτος απο τη χωρα μας και κάποιες περιοχές της Τουρκίας. Ενδεικτικό είναι ότι ο χαρακτηριστικός τίτλος "Μεμέτης" είναι υποτιμητικός για να υποθέσουμε ότι το τραγούδι παίζονταν ή μπορει να παίζεται σήμερα και απο Τούρκους. Απο την άλλη η πραγματικότητα μας έχει μάθει να είμαστε επιφυλακτικοί όσον αφορά τις επώνυμες συνθέσεις, μέχρι ακόμα και τη δεκαετία του 1970, επομένως ας κρατήσουμε επιφυλάξεις. 
Στις δεκαετίες του 1960 και '70 ο Μεμέτης γνώρισε επανεκτελέσεις εκ των οποίων μία είναι και η παραπάνω.
Χαρακτηριστικό είναι ότι τον "Μεμέτη" ποτέ δεν τραγούδησε σε δίσκο γυναίκα την εποχή που πρωτοκυκλφόρησε. Η Λέλα Παπαδοπούλου το ηχογράφησε σε δίσκο στη δεκαετία του 1980. Με παρέα φίλων είχαμε την τύχη να ακούσουμε τον Οκτώβρη του 2006 στη "Μισιρλού" στα Εξάρχεια το "Μεμέτη" απο την εκλιπούσα Λέλα Παπαδοπούλου σε μια συγκλονιστική εκτέλεση !!
Επίσης ο Τάκης Μπίνης στο βιβλίο της Ιωάννας Κλειάσιου θυμάται σε μικρή ηλικία γύρω στο 1930, να παίζει το Μεμέτη και το Μποχώρη με την κιθάρα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

cretan music - mantinades