Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

"Έσβησε" στα 80 του ο σπουδαίος μπλούζμαν Λουιζιάνα Ρεντ


Απο κάποια άλλη αφορμή ψάχνοντας πριν απο λίγο, "βρήκαμε" ότι ο περίφημος bluesman Louisiana Red, που μαζι με τον Στέλιο Βαμβακάρη φλερτάρισε δημιουργικά με το ρεμπέτικο, έφυγε απο τη ζωή στις 25 Φλεβάρη. Αναδημοσιεύουμε :

Ένας αγαπημένος φίλος του ελληνικού κοινού, σταθερός επισκέπτης της Eλλάδας κάθε χρόνο από το 1987, ο μεγάλος κιθαρίστας της μπλουζ Λουιζιάνα Pεντ, έφυγε από τη ζωή το Σάββατο, λίγες μέρες πριν συμπληρώσει τα 80 του χρόνια. Σύμφωνα μ' έναν εκπρόσωπο της δισκογραφικής του εταιρείας στις ΗΠΑ, ο διάσημος μουσικός είχε πέσει σε κώμα, εξαιτίας προβλήματος στο θυρεοειδή του.
Πέθανε σ' ένα νοσοκομείο της Γερμανίας, της δεύτερης πατρίδας του, αφού σ' αυτήν είχε εγκατασταθεί από τις αρχές της δεκαετίας του '80, επιστρέφοντας μόνο σποραδικά, για περιοδείες, στις ΗΠΑ, όπου και είχε γεννηθεί, στις 23 Μαρτίου του 1932 (σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή). Μάλιστα, σε μία από αυτές τις επισκέψεις του στην Αμερική, το 2009, ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανε μόλις πάτησε το πόδι του στο σπίτι του ήταν να στείλει μία κόπια του τελευταίου του δίσκου στον πρώτο Αφροαμερικανό πρόεδρο της χώρας, Μπαράκ Ομπάμα.
Κατά σύμπτωση, μόλις λίγες μέρες πριν το θάνατό του, το προεδρικό ζεύγος των ΗΠΑ είχε καλέσει στο Λευκό Οίκο τον Μπι Μπι Κινγκ, τον Μπάντι Γκέι, τον Τζεφ Μπεκ, τον Μικ Τζάγκερ και άλλες μεγάλες μορφές της μουσικής, για ένα εορταστικό αφιέρωμα στα μπλουζ.

Μια ζωή στα... μέτρα του μπλουζ

Η μουσική δραστηριότητα του Λουιζιάνα Ρεντ αρχίζει στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ’40, όταν, πιτσιρικάς ακόμη, έπαιζε φυσαρμόνικα και κιθάρα στους δρόμους για πενταροδεκάρες. Μέχρι που συνάντησε τον Μάντι Γουότερς, ο οποίος, γοητευμένος από το 12χρονο Pεντ, τον "υιοθέτησε" σαν το πνευματικό του παιδί και του έμαθε την τέχνη του μπλουζ, ώσπου αναδείχτηκε σε μία από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες του είδους, περιοδεύοντας ασταμάτητα σε όλο τον κόσμο, τραγουδώντας τα μουσικά του βιώματα και παίζοντας με δεκάδες μπάντες και μουσικούς.
Ο Ρεντ μεγάλωσε σε ορφανοτροφείο, κοιμόταν στους δρόμους και έκλεβε για να ζήσει. Η μητέρα του πέθανε μία εβδομάδα μετά τη γέννα, ενώ το 1942 ο πατέρας του σκοτώθηκε από την ακροδεξιά ρατσιστική οργάνωση Κου Κλουξ Κλαν.
Άραγε, αν είχε διαφορετικά βιώματα ως παιδί, θα είχε γίνει αυτό που έγινε; «Δεν ξέρω, ίσως ναι ή ίσως όχι. Ζώντας τη ζωή που έζησα, πήρα περισσότερο μπλουζ από κάποιο άλλο πρόσωπο που μεγάλωσε με την οικογένειά του ή ήταν πλούσιο και δεν χρειαζόταν ν' ανησυχεί για τίποτα. Ο καθένας που έχει καρδιά και αυτή η καρδιά έχει ραγίσει, για κάποιο λόγο, κάποια στιγμή, έχει το μπλουζ μέσα του. Γιατί το μπλουζ δεν το νοιάζει αν είσαι πλούσιος ή φτωχός», τόνιζε ο Ρεντ, σε συνέντευξή του, στο "Έθνος", το Μάρτιο του 2011.

Η συνεργασία-σταθμός με τον Μάντι Γουότερς

Όσον αφορά την πιο σημαντική συνεργασία της καριέρας του, αυτή ήταν με τον Μάντι Γουότερς. «Ο Μάντι ήταν ο πνευματικός μου πατέρας και αυτός που με έβαλε στη σκηνή και με σύστησε στο κοινό των μπλουζ. Θα τον αγαπώ και θα τον σέβομαι για όσο ζω», έλεγε στην ίδια εκείνη συνέντευξη, όπου, κάνοντας και σχέδια για το μέλλον, πρόσθετε: «Όσον αφορά το μέλλον, δεν έχουν μείνει και πολλοί θρυλικοί μπλούζμεν με τους οποίους να μην έχω συνεργαστεί. Θα συνεχίσω την πορεία μου και προσεύχομαι στο Θεό να παραμείνω υγιής και με καθαρό μυαλό, ώστε να μπορώ να γράψω νέα τραγούδια».
Στο πέρασμα των χρόνων, χτίζοντας μια λαμπρή καριέρα, ο Λουιζιάνα Ρεντ έλαβε 14 υποψηφιότητες και τρία βραβεία από το Ίδρυμα Μπλουζ, που εδρεύει στο Μέμφις.

attacktv

Δεν υπάρχουν σχόλια:

cretan music - mantinades