Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Το FBI έκλεισε το MegaUpload.com


Η ιστορία του Megaupload φτάνει στο τέλος της και οι τελευταίες σελίδες θα “γραφτούν” στις δικαστικές αίθουσες καθώς πριν από λίγες ώρες οι πράκτορες του FBI έκλεισαν το γνωστό site ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν συλλάβει τον ιδρυτή του καθώς και 3 ακόμα υπαλλήλους της εταιρίας. Συνολικά, έχει σχηματιστεί δικογραφία για 7 άτομα.

Σε αντίθεση με ότι θα περίμενε κανείς, ανάμεσα στους συλληφθέντες δεν βρίσκεται ο CEO του Megaupload (και σύζυγος της Alicia Keys), Swizz Beatz. Όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο της υπόθεσης, τα διαφυγόντα έσοδα των εταιριών που παράγουν media έχουν ξεπεράσει τα 500 εκατομμύρια δολάρια εξαιτίας του Megaupload ενώ τα κέρδη της υπηρεσίας έχουν ξεπεράσει τα 175 εκατομμύρια δολάρια.
Πάντως, αξίζει να τονίσουμε ότι η εμπορική επιτυχία του δημοφιλούς service φαίνεται ότι είχε ξεπεράσει κάθε προσδοκία καθώς είχε 150.000.000 registered users με τους daily users να φτάνουν τα 50.000.000. Ενδεικτικό του μεγέθους του Megaupload ήταν ότι το 4% του παγκόσμιου traffic του διαδικτύου οφειλόταν στα αρχεία που φιλοξενούνταν στην υπηρεσία.
Το γεγονός ότι το FBI επέλεξε μία ημέρα μετά την παγκόσμια διαμαρτυρία για το SOPA να “κατεβάσει” το Megaupload, προσωπικά με κάνει σκεπτικό. Δεν ξέρω αν ήταν τυχαίο γεγονός ή όχι -το FBI ισχυρίζεται πως ήταν- αλλά είμαι περίεργος να δω αν θα γίνουν κι άλλες παρόμοιες ενέργειες στο άμεσο μέλλον. Η συγκεκριμένη προσπάθεια πάντως ήταν σε διεθνές επίπεδο καθώς το site ήταν βασισμένο στο Hong Kong ενώ οι συλλήψεις έγιναν στην μακρινή Νέα Ζηλανδία.
Οι “πειρατές” σίγουρα θα βρουν άλλους τρόπους για να κατεβάζουν τα αρχεία που θέλουν καθώς το Megaupload δεν ήταν το μοναδικό hosting service. Αυτό που θεωρώ πραγματικά σημαντικό είναι να δούμε το πώς -και αν- θα επηρεαστεί η υπόθεση του SOPA που έχει κατατεθεί προς ψήφιση..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

cretan music - mantinades