Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2012

Πέθανε ένας πρώτος μερακλής… Νίκος Καλαϊτζής (Μπινταγιάλας)


 Την τελευταία του πνοή άφησε το βράδυ του Σαββάτου 21 Ιανουαρίου 2012 ένας σπουδαίος παραδοσιακός μουσικός του τόπου μας, ο συμπατριώτης μας Νίκος Καλαϊτζής (Μπινταγιάλας). Το τελευταίο 1.5 χρόνο αντιμετώπιζε έντονα κινητικά προβλήματα και επιβάρυνση της υγείας του. Η καρδιά του και η ηλικία του (γεννημένος το 1925) δεν μπόρεσε να αντέξει άλλο τον άνισο αγώνα και έφυγε αφήνοντας ένα πολύ σημαντικό έργο για το χωριό του το Μεσότοπο, τη Λέσβο και την Ελλάδα.

Η κηδεία του έγινε την Κυριακή 22 Ιανουαρίου στο νεκροταφείο Άνω Λιοσίων παρουσία των συγγενών του και φίλων συμπατριωτών του. Δεν το μάθαμε έγκαιρα όπως και οι περισσότεροι και έτσι δεν μπορέσαμε να δώσουμε το παρών στη νεκρώσιμη ακολουθία.
Θα μπορέσουμε όμως να αποτίσουμε φόρο τιμής για τον αγαπητό και σημαντικό συγχωριανό μας στο 40ήμερο μνημόσυνο που θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα στις 26 Φεβρουαρίου στον Άγιο Δημήτριο Άνω Λιοσίων.

Θα τον θυμόμαστε πάντα με θαυμασμό για το έργο του και θα μας μείνουν ανεξίτηλες οι στιγμές χαράς, τιμής και συγκίνησης από τη βραδιά της βράβευσής του στο Σύλλογο Μεσοτοπιτών Λέσβου στις 13 Δεκεμβρίου 2008.
O Σύλλογός Μεσοτοπιτών τίμησε τον συγχωριανό του και το 2009 με την έκδοση του μουσικού CD «Ο μερακλής ο άνθρωπος». Μαζί του τιμήθηκε και ο Στρατής Ράλλης, ένας χαρισματικός τραγουδιστής, τενόρος, με πάθος στο σμυρναίικο τραγούδι και ιδιαίτερα στον αμανέ, τον οποίο “χάσαμε” στις 1 Ιουλίου 2002 και φέτος που συμπληρώνονται 10 χρόνια από το θανατό του είναι μια επέτειος που πρέπει να τιμήσει ο Σύλλογος και η Λέσβος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

cretan music - mantinades