Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

Το κέντρο του Λαμπαθέ (1945-'50) και τα κέντρα στου Μπόλαρη, στα Χανιά

Η διασταύρωση των οδών Μπόλαρη (τότε) και Ελ.Βενιζέλου

 Απέναντι φαίνεται η ταβέρνα του Λαμπαθέ στου Μπόλαρη στα Χανιά. Λειτούργησε απο το 1945 μέχρι το 1950 με μπουζούκια. Απο εκει πέρασαν οι περισσότεροι μπουζουξήδες και μουσικοί του ρεμπέτικου των Χανίων : Κατινάρης, Σαρρημανώλης, Κουτζόγλου, Παπαδάκης-Ναύτης, Ντελικανάκης (μπουζούκι), Βαμβακάς, Μακρής, Σύλλας (κιθάρα), Τσεσμές (σαντούρι) και  ίδιος ο Λαμπαθές που έπαιζε μπαγλαμά και μπουζούκι.

Βρισκόταν στη νοτιο δυτική γωνία της διασταύρωσης Μπόλαρη (σήμερα Ηρώων Πολυτεχνείου) και Ελευθ.Βενιζέλου. Εκει υπήρχε το καφενείο του Μπονάτου πριν τον πόλεμο. Επι κατοχής ο Μπονάτος το μετέτρεψε σε κέντρο ψυχαγωγίας των Γερμανών, ενδεχομένως τον ανάγκασαν. Μετα την κατοχή κατηγορήθηκε και δικάστηκε ως συνεργάτης των Γερμανών. Τότε το νοίκιασε ο Λαμπαθές. Μετά το Λαμπαθέ το πήρε κάποιος Βλαχάκης ο οποίος έπαιζε κι αυτος μπουζούκι και το είχε μέχρι το 1955 περίπου. Λέγεται ότι μετανάστευε στην Αμερική μετα. Συμπτωματικά στην Αμερική υπάρχει γύρω στο 1960 μία ηχογράφηση, οργανικό με μπουζούκι κρητικές κοντυλιές με τίτλο "Νυφιάτικο" με κάποιον Βλαχάκη, ίσως είναι ο ίδιος. (Σινε Σαντάν -Γ.Φθενάκη, Μ.Καλλιγέρης. Λ.Καλλιγέρη, Γ.Κουτζόγλου, Κ.Παπαδάκης).

1981 - Στη θέση της ταβέρνας του Λαμπαθέ, χτίζεται πολυκατοικία

Απέναντι απ'του Λαμπαθέ βόρεια ήταν η "Φλορίδα", κέντρο που το καλοκαίρι έβγαζε τραπέζια στον όμορφο και μεγάλο κήπο του. Εκει σύχναζαν παρέες που πολλές φορες τραγούδαγαν κανταδόρικα. (Κ.Μπερτάκης, Μ.Καλλιγέρης, Λ.Καλλιγέρη)

Διαγώνια απο του Λαμπαθέ, βορειο-ανατολικά, ήταν η ταβέρνα του "Κινέζου". Ο Κινέζος ήταν πράγματι Κινέζος και είχε κάνει φυλακή στην Ελλάδα. Μετα που βγηκε παντρεύτηκε ελληνίδα (χανιώτισα ;;) και πήρε την ταβέρνα που υπήρχε εκει απο πριν τον πόλεμο, τη "Δροσιά". Είχε μια μεγάλη αυλή που έφτανε έως τη γωνία ενω το κτίριο ήταν απέναντι στου Μητσοτάκη* την κλινική. Σήμερα σώζεται η κλινική σαν γηροκομείο μπροστα απο την πολυκατοικία. Η ταβέρνα το χειμώνα λειτουργούσε στο παλιό νεοκλασσικό που υπήρχε εκει. Γύρω στο 1952 είχε και εδω μπουζούκια. Ο Κινέζος έφτιαχνε πολυ ωραία ψητα ! Πρέπει να διατηρήθηκε μέχρι το 1960. Το 1969 γκρεμίστηκε το οίκημα και χτίστηκε μεγάλη πολυκατοικία στο οικόπεδο, που υπάρχε μέχρι σήμερα. (Χ.Αρετάκης, Ν.Γουλιέλμος, Μ.Καλλιγέρης, Λ.Καλλιγέρη)

*Λευτέρης Μητσοτάκης, γιατρός, αδερφός του πολιτικού


Δεν υπάρχουν σχόλια:

cretan music - mantinades