Σάββατο, 19 Νοεμβρίου 2011

Ο "Ερωτόκριτος" ζωντανεύει στο θέατρο ΑκροπόλΤο αριστούργημα του Βιτσέντζου Κορνάρου στη κεντρική σκηνή του θεάτρου Ακροπόλ.
Το πολύστιχο αφηγηματικό ποίημα του 16ου αιώνα, το αριστούργημα του σημαντικότερου εκπροσώπου της Κρητικής λογοτεχνίας, του Βιτσέντζου Κορνάρου (Σητεία 1553-1613), αποτελεί την πρώτη μεγάλη θεατρική παραγωγή του θεάτρου Ακροπόλ στη «νέα» εποχή του.
Ο σκηνοθέτης Στάθης Λιβαθινός, επέλεξε ένα εμβληματικό έργο, ένα έργο που ο ποιητής συνέθεσε επηρεασμένος από το γαλλικό μεσαιωνικό μυθιστόρημα Paris et Vienne, αλλά και από τα έργα της ιταλικής Αναγέννησης, δίνοντάς του αναμφισβήτητη ελληνική πνοή.
Ο Ερωτόκριτος πάλλεται από επική δύναμη και λυρισμό, ενώ σίγουρα απηχεί την καλύτερη στιγμή στη λογοτεχνία του 17ου αιώνα. Η υπόθεση εκτυλίσσεται στην Αθήνα, σε μια μάλλον μυθική εποχή.
Το έργο χωρίζεται σε πέντε μέρη. Το πρώτο μέρος αναφέρεται στον έρωτα της Αρετούσας, κόρης του βασιλιά της αρχαίας Αθήνας Ηρακλή και του Ερωτόκριτου, γιού του πιο πιστού συμβούλου του βασιλιά. Ο βασιλιάς για να διασκεδάσει την θλιμμένη κόρη του Αρετούσα, διοργανώνει στο παλάτι αγώνες κονταροχτηπήματος, στους οποίους κερδίζει ο Ερωτόκριτος (δεύτερο μέρος). Στη συνέχεια ο νικητής με την προτροπή της αγαπημένης του Αρετούσας, τη ζητά σε γάμο από τον βασιλιά πατέρα της. Εκείνος όμως οργίζεται, εξορίζει τον Ερωτόκριτο και φυλακίζει την κόρη του, ύστερα από την άρνησή της να παντρευτεί άλλο βασιλόπουλο του Βυζαντίου (τρίτο μέρος).
Στο μεταξύ ξεσπάει πόλεμος, ανάμεσα στους Αθηναίους και τους Βλάχους, στον οποίο πολεμά και ο Ερωτόκριτος μεταμφιεσμένος σε Σαρακηνό. Νικά δίνοντας την τελική νίκη στον βασιλιά Ηρακλή ύστερα από κρίσιμη μονομαχία (τέταρτο μέρος).
Στο τέλος, ο βασιλιάς προσφέρει στον άγνωστο σωτήρα ολόκληρο το βασίλειό του, σε έκφραση ευγνωμοσύνης. Όμως το παληκάρι, ο Ερωτόκριτος, αρνείται, αλλά ζητά σε γάμο την φυλακισμένη Αρετούσα, που αποκρούει την πρόταση μέχρι να αναγνωρίσει τον αγαπημένο της.
Τελικά γίνεται ο γάμος και ο Ερωτόκριτος αναγορεύεται βασιλιάς (πέμπτο μέρος).
Τον «Ερωτόκριτο», το πλέον μακροσκελές αφηγηματικό ποίημα που εκτείνεται σε περίπου 10000 ιαμβικούς δεκαπεντασύλλαβους στίχους και που σώθηκε σε ένα μόνο αντίγραφο κι εκδόθηκε για πρώτη φορά στη Βενετία το 1713, δραματουργικά επεξεργάζεται για την παρουσίασή του στη σκηνή του Ακροπόλ η Ελσα Ανδριανού. Ο Στάθης Λιβαθινός συνεργάζεται με τον Δημήτρη Ημελο, την Μαρία Ναυπλιώτου, τον Νίκο Καρδώνη, την Μαρία Σαββίδου, την Πηνελόπη Μαρκοπούλου, την Νεφέλη Κουρή, τον Στέλιο Ιακωβίδη, τον Αρη Τρουπάκη, τον Γιώργο Χριστοδούλου, τον Σπύρο Τσεκούρα, τον Ηλία Μελέτη, τον Χρήστο Σουγάρη και την Γιώτα Φέστα. Τα κοστούμια καθώς και τα σκηνικά του «Ερωτόκριτου» θα φιλοτεχνίσει η Ελένη Μανωλοπούλου. Την πρωτότυπη μουσική έχει συνθέσει ο Δημήτρης Μαραμής.
Το ανέβασμα του «Ερωτόκριτου» στις 18 του προσεχή Νοέμβρη θα σηματοδοτήσει την «νέα» εποχή του θεάτρου Ακροπόλ, που ανακαινισμένο και τεχνικά πλήρως εξοπλισμένο θα παρουσιάσει από την περίοδο 2011-2012 ένα έξοχο θεατρικό πρόγραμμα και πολλές μουσικές δράσεις.

Info : Θέατρο Ακροπόλ, Ιπποκράτους 9-11, από 18 Νοεμβρίου 2011 στις 20:30, κάθε Κυριακή στις 19:30 Τιμές εισιτηρίων : 10, 15, 20, 25 ευρώ (Τετάρτη, Πέμπτη, Κυριακή) 10, 15, 20, 30 ευρώ (Παρασκευή, Σάββατο) Σημεία πώλησης: Ιπποκράτους 9-11, www.ticketservices.gr,  Βιβλιοπωλεία Παπασωτηρίου
Πληροφορίες: τηλ: 210 3643700

Δεν υπάρχουν σχόλια:

cretan music - mantinades