Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Νίκος Παντέλος


Ο Νίκος Παντέλος γεννήθηκε στα Χανιά, στη λαϊκή συνοικία της Καινούριας Χώρας, δυτικά της πόλης. Στα στενά της Νέας Χώρας με τους ψαράδες, του εργάτες, τους μαγκίτες, τις κυράδες, τις μικρασιάτισες τις τσιγγάνες και ένα σωρό άλλο κόσμο που ζούσαν στη φτωχογειτονιά, κοντά στην αμμούτσα. Εικόνες που λίγο ως πολυ βίωσα και εγω στη δεκαετία '60 και αρχές '70, αφου δεν είχε αλλάξει τόσο δραματικά...

Εκεί μεγάλωσε μιά δεκαετία αργότερα και ο Μανώλης Αγγελόπουλος, όπως φημολογείται και λίγο αργότερα ο Γιάννης Θυμάκης ενω εκει έζησε απο το 1948 περίπου μέχρι το 1959 ο Ναύτης ο περίφημος Χανιώτης βιολάτορας με την πρώτη του σύζυγο κι ακόμα ο Δημήτρης Γαλάνης σπουδαίος λαουτιέρης, ο Σημαντηράς μπατζανάκης του Ναύτη, λαουτιέρης κι αυτος με το τσαγκάρικο, ο Λέλης Ντελικανάκης με το μπουζούκι, ο Καγιάς με τη χαβάγια, ο Κουμής με την κιθάρα, ο Κουτζόγλου πατέρας, αμανετζής απο το Καρατάσι και ο Γιώργος με το τρίχορδο που είχε λαμπρή πορεία, ο Λιάμπος μικρασιάτης κι αυτος με την κιθάρα, ο Σκάρος με το μπουλγαρί, οι Μαριάνοι, οι Φραγκέδηδες πατέρας και γιοι, οργανοποιοί και λαουτιέρηδες, ο Γαλαθιανός, ο Μανώλης Θεοδωράκης, ο Κοτζαμάνης και άλλοι...

"Οταν ο Παντέλος έβγαινε για καντάδα, δεν έμενε πάραθυρο κλειστό" μας λέει σήμερα ο Νίκος Ψαρουδάκης, απο την άλλη φτωχογειτονιά και προσφυγογειτονιά, τη Σπλάντζια !!

"Το 1952 ο Παντέλος έπαιζε στο μαγαζί μου εδω που είχα μια ταβέρνα στα Περβόλια", μας είπε πέρσυ τέοια περίπου εποχή ο Γιάννης Κοντουδάκης, ο Θεος να τον αναπαύσει αφου έφυγε 85χρονος λίγους μήνες μετα. Η γυναίκα του συμπλήρωσε "και την ορχήστρα τη λέγανε "Μάμπο" !!" "Ξυπόλητος ήτανε ο  Παντέλος, τα πόδια του είχανε κάνει πετσί... μέχρι και Δεσπότες ερχότανε να τον ακούσουνε, ο κόσμος έκανε ουρά..."

Ο Νίκος ο Ψαρουδάκης θυμάται και μιά άλλη ωραία ιστορία απο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου εμφανίζονταν ο Παντέλος το 1958, που θα συμπεριληφθεί στο βιβλίο για τη Νέα Χώρα.

"Τελευταία φορά που τον είδα, ήτανε στο "Ρετρό" στη Χαλέπα, είχε κατέβει στα Χανιά, γύρω στο 1985-86, τραγούδησε σε μία βάφτιση και έγινε φοβερό κέφι" μας λέει ο Μανώλης Αγγελάκης

Η ζωη του Νίκου Παντέλου είχε διακυμάνσεις, έζησε μεγάλες δόξες είχε όμως και περιόδους δύσκολες, λόγω προβλημάτων που κουβάλαγε ενδεχομένως απο την εφηβεία και τον λίγο έως πολύ επεισοδιακό χωρισμό των γονιών του.
 
Τραγουδιστικά ήταν ένα καλό αντίγραφο του Νίκου Γούναρη, που ο κόσμος το αποδέχτηκε αντι να τον κάνει στην άκρη. Ελάχιστη διαφορά είχαν οι φωνές τους και αυτο τον έκανε αμέσως δημοφιλή, όμως ήταν και αιτία να μείνει πάντα στη σκιά του μεγάλου τραγουδιστή και του απόηχου του... αφου έφυγε νωρις απο τη ζωη.

Προσπαθούμε να ερευνήσουμε την καρριέρα του Νίκου Παντέλου, που επειδή ήταν πολυσχιδής και αεικίνητος θα χρειαστεί πολύ κόπο και χρόνο.
Πρόσφατα ανέβηκαν στο site, rebetiko.sealabs, δύο ωραία τραγούδια, αρχοντορεμπέτικα του βιολιστή Μπουρλιάσκου με τον Παντέλο απο τα 1956 : Οπου Θανάσης και μάλαμα (ζεϊμπέκικο) και Μαριόλα (χασαποσέρβικο) που πιθανόν να είναι και τα πρώτα που ηχογράφησε ενω στο you tube βρήκαμε τον "Δοσατζή" που είναι απο τα καλύτερα του !!

Για τον Παντέλο έχει γράψει στο βιβλίο του "Σινε Σαντάν" ο Γιώργος Φθενάκης. Φωτογραφίες του θα ανεβάσουμε σύντομα... 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ακουγοντας την φωνη του, στο

cretan music - mantinades