Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Η Αθηναική Πρεμιέρα της ταινίας ΚΑΝΑΡΙΝΙ ΜΟΥ ΓΛΥΚΟ για την μυθική Ρεμπετισσα Ρόζα Εσκενάζυ!


Η Αθηναϊκή Πρεμιέρα της προβολής ΚΑΝΑΡΙΝΙ ΜΟΥ ΓΛΥΚΟ, θα γίνει απο το CineDoc την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου, 20.00 ,  στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών.

Πρόκειται για την πρώτη ταινία που είναι αφιερωμένη στην αξέχαστη ρεμπέτισσα, και την παρακολουθεί στη ζωή και στο πάλκο από την Κωνσταντινούπολη στη Θεσσαλονίκη, κι από εκεί στην Αθήνα.  


Στο οδοιπορικό αυτό συνταξιδεύουν τρεις νέοι μουσικοί, ο Tomer Katz από το Ισραήλ, η Mehtap Demir από την Τουρκία και η Martha Lewis από την Ελλάδα, οι οποίοι ακολουθούν τα μουσικά ίχνη της Εσκενάζυ. 

Η κορυφαία ερμηνεύτρια γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη από γονείς Εβραίους σεφαρδίτικης καταγωγής, και έζησε στη Θεσσαλονίκη, ερμηνεύοντας ελληνικά, τούρκικα και αρμένικα τραγούδια. Στα μέσα της δεκαετίας του '20, κατέβηκε στην Αθήνα και άρχισε να τραγουδάει στα στέκια των μουσικών της προσφυγιάς. Το 1928-29 έκανε τις πρώτες της ηχογραφήσεις, ενώ στη δεκαετία του ‘30 ηχογράφησε πάνω από 500 ρεμπέτικα, σμυρναίικα και δημοτικά τραγούδια.

Πρόκειται για την πρώτη ταινία του ισραηλινού σκηνοθέτη Roy Sher, ο οποίος «ερωτεύτηκε τη βασίλισσα του ρεμπέτικου» σε μια συναυλία αφιερωμένη στη μνήμη της που έγινε στην Ιερουσαλήμ. Η ταινία, που προβάλλεται από το CineDoc σε πρώτη προβολή, αποτελεί διεθνή συμπαραγωγή της ΕΡΤ, του γαλλο-γερμανικού καναλιού πολιτισμού ARTE και του Israel Broadcasting Authority.

Θα ακολουθήσει δεξίωση, κατά την οποία το παραδοσιακό σχήμα Ανέμου Ώτα θα παίξει τραγούδια από τη Μικρά Ασία.

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας εδώ :





Δεν υπάρχουν σχόλια:

cretan music - mantinades