Μας ταξιδεύει με τη λύρα του στη Μαύρη Θάλασσα και το Αιγαίο, με “βάρκα” την αρχαιοελληνική ποίηση.
Αυτοδίδακτος, ο μουσικοσυνθέτης Παντελής Παυλίδης, μας μυεί σε αρχέγονους ήχους με τη λύρα του, που είναι φτιαγμένη ακριβώς, όπως την περιγράφει ο μύθος, σύμφωνα με τον οποίο, τη δημιούργησε ο θεός Ερμής και την προσέφερε στον θεό του φωτός, τον Απόλλωνα.
Ξεκίνησε ως πραματευτής στις λαϊκές αγορές για να μπορέσει να δώσει “σάρκα και οστά” σ’ αυτό που ονειρευόταν από μικρός: Να ασχοληθεί με τη μουσική. “Από μικρός ήθελα να γίνω μουσικός. Μεγάλωσα με τη γιαγιά και τον παππού, στο χωριό Λευκώνα του νομού Σερρών. Όταν, στο γυμνάσιο, διάβαζα αρχαία ελληνικά, ένιωθα πως με συνδέουν ‘συναισθηματικά δεσμά’ με τη γλώσσα αυτή. Ίσως η μητρική μου γλώσσα, η ποντιακή, να μ’ ένωσε με τους προγόνους φιλοσόφους και λυρικούς ποιητές και έτσι ποτέ δεν ένιωσα ότι, μας χωρίζουν τόσοι αιώνες”, μας λέει ο μουσικοσυνθέτης.
Με τη λύρα του ανά χείρας ταξίδευσε σε πολλές χώρες της Ευρώπης, της Αφρικής και της Ασίας, ακόμη και στη μακρινή Ιαπωνία. “Σ’ αυτές τις χώρες αγαπούν τον ήχο τον ελληνικό”, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Αυτό που κάνει τη μουσική του ξεχωριστή είναι η λύρα του, για την οποία, όπως μας αποκαλύπτει, έκανε ολόκληρη μελέτη από μόνος του: “Η λύρα ήταν γνωστή στην Ελλάδα από την απώτερη αρχαιότητα. Σύμφωνα με τον μύθο, ο Ερμής έκλεψε τα βόδια που φύλαγε ο Απόλλωνας. Βλέποντας έξω από το σπήλαιο μια χελώνα, αφαίρεσε το όστρακό της και στερέωσε πάνω του χορδές από έντερο βοδιού. Έτσι, κατασκεύασε τη λύρα. Όταν ο Απόλλων ανακάλυψε την κλοπή και παραπονέθηκε στον Δία, ο Ερμής πρόσφερε τη λύρα στον Απόλλωνα, ο οποίος μαγεύτηκε από τον ήχο της”.
Με βάση τον μύθο αυτό, ο Παντελής Παυλίδης έχει γράψει το μουσικό έργο “Ήλιος – Δήλιος” και το όραμα του είναι μια μέρα να παρουσιαστεί το έργο αυτό στην γενέτειρα του Απόλλωνα, τη Δήλο. Γι’ αυτόν, η λύρα είναι ένα μέσο, χάρη στο οποίο μπόρεσε να ανακαλύψει πρότυπα μουσικά μονοπάτια, τα οποία τον οδήγησαν σε μια προσωπική δημιουργία. “Προσπαθώ να αγγίξω τις ψυχές των ανθρώπων με ήχους, που έρχονται από την αιωνιότητα μέσω των προγόνων και τις συνδέω με συναισθηματικές αναμνήσεις”, μας εξομολογείται ο μουσικοσυνθέτης.
Το πρώτο μουσικό έργο του “Ήχοι Αιώνων” ήταν η μελοποίηση της Μήδειας του Ευριπίδη – αναφορά στις αξέχαστες πατρίδες της Μαύρης Θάλασσας: “Ήθελα να επενδύσω μουσικά μια ιστορία από την αρχαιότητα που αναφέρεται και στον Πόντο. Το πώς ξεκίνησαν οι Έλληνες από δω, πώς πέρασαν από τον Βόσπορο και πήγαν στη Μαύρη Θάλασσα […] είναι μια ιστορία που έχει επηρεάσει πολιτισμούς και κόσμους”.
Μέσα από την τριβή του με πολλές μουσικές παραδόσεις κατάφερε να διαμορφώσει μια προσωπική μουσική συνείδηση και να “παραδώσει” στο φιλόμουσο κοινό τις κορυφαίες στιγμές του Αρχαίου Ελληνικού Λόγου (επιλεγμένα αποσπάσματα ) από διάφορα αρχεία, που μέσα στη ζώσα σιωπή τους και τη φωνή της λύρας, έφθασαν μέχρι τις μέρες μας.
“Ο Παντελής Παυλίδης δεν εκφράζει μόνο τη διαχρονικότητα ενός αρχαίου πολιτισμού, αγγίζει τα νοητικά σχήματα που έδωσε ο Ελληνισμός στην ανθρωπότητα. Το παίξιμό του δεν είναι λαϊκό με την τετριμμένη και μειωτική έννοια που έχει προσδώσει η κοινωνία στον όρο αυτό. Έχει τη θέρμη του απλού ανθρώπου, που παρά την ταπεινή του υπόσταση, τολμά να αγγίξει το θείο, να κλέψει τη φωτιά της παγκόσμιας μουσικής και να τη χαρίσει στους βρωτούς. Γι’ αυτόν το λόγο ο Παντελής Παυλίδης αγκαλιάζει με τα συνθέματά του όλη την οικουμένη. Αυτός είναι ο ρόλος του και σκοπός του” είπε για τον μουσικοσυνθέτη ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Lyon Νίκος Λυγερός. Ο Παντελής Παυλίδης άρχισε τη διαδρομή του με το μουσικό σχήμα “Πάνας”, με το οποίο έπαιζε παραδοσιακά τραγούδια από όλη την Ελλάδα. Ακολούθησε το μουσικό σχήμα “Μεσόγειος” και άλλα. Το 1998, δημιούργησε το σχήμα “Εύδουσιν”, με το οποίο παρουσίασε έργα δικά του, όπως “Ήχοι Αιώνων”, “Δέξαι με”, “Ήχοι της Μαύρης Θάλασσας και του Αιγαίου” κ.ά. Το 2004, μαζί με τους μουσικούς Παναγιώτη Καπερνέκα, Αλίκη Μαρκαντωνάτου καί την Αρετή Μίγγου δημιούργησαν το μουσικό σχήμα “Γη και Θάλασσα”, που χρησιμοποιεί και ακούσματα από την Ασία και Ινδία.
Σ. Προκοπίδου
Πηγή: ΑΠΕ
helectra
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου